Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Belülről is megújult a Királyszéki iskola Zsombón

Zsombó - Négy évvel a külső felújítás után immár belülről is megszépült a zsombói Királyszéki iskola. Mától már táboroznak is a 30 férőhelyes épületben, ősztől pedig hagyományos népi mesterségeket tanítanak majd az érdeklődőknek az udvarán.
Méltó külsőt kapott immár belülről is a zsombói Királyszéki iskola. Az 1904-ben épült ház régóta mostoha sorsra volt ítélve. A 80-as évek közepe óta nem működött oktatási intézményként, 1987-ben el is adta a tanács egy magánszemélynek. Ő színházat álmodott ide, de nem lett belőle semmi: 2007-ben visszaadta az önkormányzatnak az akkorra romossá vált épületet.

– Négy évvel ezelőtt helyi védett épületként a külső felújítást és a nyílászárócseréket elvégeztük, belülről azonban továbbra is nagyon rossz állapotban volt – mondta el Gyuris Zsolt polgármester. Az omladozó falaknak és szétrohadt padozatnak azonban mostanra nyoma sincs: pályázati forrásból, 11 és fél millió forintos költségvetésből a burkolattól a vizesblokkon át az elektromos hálózat korszerűsítéséig mindent elvégeztek az épületben – még napkollektort is kapott, ami a meleg vizet állítja elő.

A volt tanítói lakás két szobáját emeletes ágyakkal bútorozták be. Jelenleg 20 férőhely van, de harmincig bővíthető. Az egykori tanteremből közösségi tér vált, omladozó cserépkályhája helyén egy gyönyörűen felújított áll. Az épületben konyhát és étkezőt is kialakítottak.

Most már ifjúsági szállóként is üzemeltethető az iskola. Fotó: Karnok Csaba
Most már ifjúsági szállóként is üzemeltethető az iskola. Fotó: Karnok Csaba

– Az épület közösségi funkciót tud majd betölteni: rendezvényeket, erdei iskolát, nyári tábort is lehet itt tartani, de ifjúsági szállóként is üzemeltethető – mondta el a polgármester.

Ma már fel is avatják az épületet: Temes megyei gyerekek táboroznak a Királyszéki iskolában egy hétig. Hamarosan pedig az udvar is megtelik élettel. Az Összefogás Zsombóért Egyesület pályázati pénzből rendezi be, hogy ősztől hagyományos népi mesterségeket tudjanak itt bemutatni. Az épület átadási ünnepségén kosárfonással ismerkedhettek az érdeklődők, a későbbiekben pedig mézeskalács, rétes és kürtőskalács készítésre is lesz lehetőségük azoknak, akik meg szeretnék őrizni az utókor számára ezeket a hagyományokat azzal, hogy ellesik a technikákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron nehezebb véradókat toborozni

Minden nyáron nagy energiát fektetnek a véradóállomások munkatársai abba, hogy legyen elegendő vérkészítmény. Tovább olvasom