Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Bérharc a Picknél

Szeged - A Húsipari Dolgozók Szakszervezete Pick Szeged Zrt.-nél működő alapszervezetei az országos elnökséghez fordultak, mivel a társaság nem tett javaslatot az idei bérfejlesztésre, és májusra halasztaná a bértárgyalásokat. A Pick közleményében az áll: a bérfejlesztés a vezetés határozott szándéka, de a vállalat teherbíró képességét is figyelembe kell venni.
A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) helyi alapszervezete szerint a Pick Szeged Zrt. vezetése azt kezdeményezte, hogy az éves bérfejlesztést, amely minden évben április 1-jével esedékes, idén halasszák július elsejére.

„A menedzsment időhúzása hátrányosan érinti a legnagyobb hazai húsfeldolgozó cégcsoport munkavállalóit. Különös tekintettel arra, hogy a húsipari szakágazatban több helyen, így a Pick Zrt.-nél is a bruttó, valamint a nettó bérpozíció 2010-ben tovább romlott. A társaságnál a 2010. évi bruttó bérnövekedés még az inflációt sem érte el" – írta tegnapi közleményében a HDSZ.

A szakszervezet tisztában van azzal, hogy a szakma nehéz helyzetével nincs egyedül Magyarországon, hogy egyes munkahelyeken semmilyen bérfejlesztés sem valósult meg éveken keresztül. A munkavállalók azt is tudják, hogy a szakágazat eredményes működését 20 éve számtalan megoldatlan gazdasági kérdés nehezíti. Így többek között a fekete forgalmazás magas aránya, a szerkezetátalakító beruházások elmaradása, a kereskedelmi láncok árpolitikája és az importtermékek növekvő versenye. Ugyanakkor érthetetlennek tartják, hogy egy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdasági társaságnál nem érvényesülnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a kormány részvételével megkötött bérfejlesztési ajánlások – olvasható a közleményben. A Picknél működő alapszervezetek a helyzet megoldására akciótervet fogadtak el, és amennyiben a konfliktust tárgyalásos úton nem sikerül megoldani, kérik az országos sztrájkbizottságot a korábban bejelentett sztrájkkészültség fenntartására.

A Pick Szeged Zrt. vezetésének „határozott szándéka, hogy a vállalat gazdasági helyzetének figyelembevétele mellett a munkavállalók számára is megnyugtató módon kerüljön sor a 2011. évi bérfejlesztésre. Éppen ezért a zrt. menedzsmentje csalódottan vette tudomásul, hogy a munkavállalók egy részét képviselő szakszervezet a cégen belüli egyeztetés helyett a nyilvánosság elé vitte a folyamatban lévő bértárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját" – áll a cég közleményében. A bérfejlesztés a vezetés határozott szándéka, „mértékének meghatározásakor természetesen figyelembe vesszük az Országos Érdekegyeztető Tanács állásfoglalását és a vállalat teherbíró képességét". A tárgyalásokat a menedzsment május végén kezdené, július 1-jétől lát esélyt a jövedelmek – „lehetőség szerinti" – emelésére.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. W666W 2011. március 27. 19:02
  „36. dühös 2011.03.25. 08:05
  " fizetésekkel kénytelenek beérni. Ha hőbörög, ott a válasz, hogy sorban állnak a kapu előtt a munkanélküliek.
  A szakszervezeti vezetők is a cég alkalmazottjai, a fizetésüket is onnan kapják, általában jóval magasabbat, mint a melósok, ugye?
  Nekik érdekük elsősorban a megállapodás, bármi áron. "

  Ez így ebben a formában abszolute de NEM IGAZ !!!
  Ugyanis a szakszervezeti vezetö fizetését a szakszervezeti tagok által befizetett összegböl fedezik, és nem a PICK fizet, nem a cég alkalmazottja...
  A Megállapodás meg nem bármi áron érdekük, de ha a 2008-as alternatívát vesszük amikor a két lehetöség abból állt hogy vagy nem lesz béremelés vagy lesz béremelés DE ELKÜLDENEK 500 embert akkor bizony nagyon ott kell lenni fejben, hogy mit választ az ember Te abban a helyzetben hogyan döntöttél volna ????

  Vagy példa a Tavalyi béremelés amikor elvették a 3*7500 ft os ajándékutalványokat de cserébe maradt pár olyan juttatás amit a dolgozók még ki tudnak használni....Nem beszélve az olyan "apróságokrol" mint pl a cég hozzájárulása az üdülök fenntartásához anyagilag és egyéb módón így a dolgozok valamennyire kedvezményesebb áron juthatnak az üdüléshez....nagyon összetett dolog a szakszervezeti munka és nem csak abból áll hogy Hé igazgató lökdd a lovét azt annyi....:)

  Viszont eléggé hervasztó az a dolog hogy egy magyar tulajdonú cégnél ilyen egyáltalán megtörténhet....
  A vállalat vezetösége még arra sem volt képes hogy mondjuk egy sikeres szemle után annyit tegyen hogy mondjuk küldjön egy körlevelet hogy hé hülye marhák sikerült a szemle és köszönjük a dolgozóknak az áldozatos munkát....

  Addig nagyon ment hogy együtt dobogunk meg mindenki egyfele huzza a bonafarm szekerét..Csak azt felejtették el mondani a tisztes tulajdonos urak és a vezérigazgató úr hogy ez egy egyirányú utca ..Ök elvárják, hogy a melós megszakadjon de amikor arra kerül a sor hogy valahogy honrálni kéne az éves munkájukat a dolgozóknak akkor az már nagyon nagyon nem akarodzik..:(((”
 • 37. jantsy 2011. március 25. 08:39
  „Meg van a baj! Kevesen vagytok tisztában a felépítéssel. Szakszervezeti tagok a munkahelyeken dolgozó munkavállalókból szerveződnek. Különböző üzemekben, különböző csoportokból áll össze, egy egész vállalatot magába foglaló Szakszervezeti Bizottság (Pick Szeged ZRT Szakszervezeti Bizottsága). Tagjait hogy mindenki képviselve legyen, magukközül választják! Ez a Bizottság képviseli a cég munkavállalóit az Országos Szakszervezetben (Húsipari Dolgozók Szakszervezete). A HDSZ - nek az egész országban működő húsipari vállalatoknál alakult Szakszervezet a tagja. Maga a HDSZ, pedig az MSZOSZ tagja. Tehát egy alulról szerveződő Érdekképviseletről van szó, aminek tagjai MUNKAHELYEKEN DOLGOZNAK! Mindenki nem tud egyszerre ott lenni a munkahelyén és a döntések hozatalánál. Ezért bíztak meg szavazással Szakszervezeti Vezetőket, saját környezetükből!”
 • 36. dühös 2011. március 25. 08:05
  „Minden privatizált cég valaha nyereséges volt. A gyáron belüli munkanélküliséggel együtt is. Különben a kutya nem vette volna meg őket.
  Most meg a tulajdonosok keresik gennyesre magukat, melósok terhére, akik a létminimumot alig meghaladó fizetésekkel kénytelenek beérni. Ha hőbörög, ott a válasz, hogy sorban állnak a kapu előtt a munkanélküliek.
  A szakszervezeti vezetők is a cég alkalmazottjai, a fizetésüket is onnan kapják, általában jóval magasabbat, mint a melósok, ugye?
  Nekik érdekük elsősorban a megállapodás, bármi áron.
  A független szakszervezetek lennének a megoldás, akiket a tagság fizet. És az ő érdekeiket tartják szem előtt.”
 • 35. szakmeiszter 2011. március 25. 05:47
  „,,a munkavállalók egy részét képviselő szakszervezet"

  Micsoda szemét duma. Régi trükk, megpróbálják a melósokat egymásnak ugrasztani. Pedig ismerősöm szerint a gyárban csak a HDSZ működik és messze nagyobb a szervezettsége, mint az országos átlag. De van egy orvosság! Szegedi hentesek, ITT AZ IDŐ, lépjetek be mind a szakszervezetbe!”
 • 34. BugiGyuri 2011. március 25. 01:01
  „9.hozzászólás. 80.350ft-ot kaptam 3 müszakra!! ENNYI!!!”
 • 33. Garfield 2011. március 24. 23:36
  „A Rogán-féle kommandó vajon már készülődik?”
 • 32. THE 2011. március 24. 22:43
  „31, a pénzügyön sokmindennel találkozik az ember, a hallgatásnak is ára van.”
 • 31. tinta77 2011. március 24. 22:41
  „Amíg a pénzügyön a dolgozó középfokú iskolai végzettséggel (79 óta is van ilyen) dolgozik, milyen alapon kér béremelést? Továbbképezte-e magát? Szakközépiskolai végzettséggel 2011-ben? Nyugdíj előtt? Én nem emelnék bért, ha ilyen alacsony a tudása.”
 • 30. szakmeiszter 2011. március 24. 21:02
  „,,érthetetlennek tartják, hogy egy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdasági társaságnál nem érvényesülnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a kormány részvételével megkötött bérfejlesztési ajánlások"

  Kovács úr Csányival a háta mögött akar a szakszervezet ellen bérharcot folytatni? Csányi egy üvegtigris, minden tüntetés, amelyet a szakszervezet megszervez, márpedig sorozatban tüntetni fog, először is Csányi lakása előtt. Az akciók az OTP ügyfelek lelkes támogatására találnak, hiszen sokunknak tele a hócipője Csányi bankjával. A menedzsment vesztes pozícióba navigálta magát. Szétnéztem a HDSZ házatáján, ezeknek sztrájkalapjuk van, simán kifizetik a sztrájkolókat, ha egy kicsit felfüggesztik a termékgyártást. (A konkurencia is a szakszervezetet fogja segíteni.) Hajrá Pick! Le a zsugori nemzeti tőkével!”
 • 29. bánki 2011. március 24. 20:40
  „Van még Pick ?

  Ez nem egy kamu patyolatcég ? ( gyengébbek kedvéért = pénzmosás - vállalkozásnak látszó mosógép )”
 • 28. jantsy 2011. március 24. 19:31
  „Kedves, 22-es és 24-es! Nem tudom ismeritek-e, de számokkal is ki lehet felyezni érzelmeket. Ha dolgoztatok a cégnél, biztos nem ismerkedtetek meg egészen a belső viszonyokkal! Ha nem akkor rosszul értelmeztétek a hallottakat. Ennyi! Pedig az előző hozzászólásom sem volt személyes és sértő! Az Övéké IGEN! Hol itt a szólás szabadsága? Kedves moderátor! Nem csak az Elnököt, hanem egy egész testületet sértegettek! A döntéseket nem egy személy hozza, hanem egy tagokból álló és egész Délmagyarországon átívelő TESTÜLET! Tehát ennyit az uszításról és gyűlölet keltésről!”
 • 27. jantsy 2011. március 24. 19:18
  „Akkor másképp fogalmazok, mert a moderátor törölte az előbbi színes, kedves hozzászólásomat!”
 • 26. Zsoldos 2011. március 24. 17:07
  „A Magyar Annát pont az ARAGO dobta ki Te....”
 • 25. W666W 2011. március 24. 16:45
  „24. rozator 2011.03.24. 16:37

  De ENNEK MI KÖZE AHHOZ? HOGY NEM AKAR KOVÁCS LÁSZLÓ A BÉREMELÉSRÖL TÁRGYALNI ?????...Nem kell amellébeszélés és a terelés ha nem tudsz olyat mondani ami a PICK re vonatkozik...

  22. aqaba10 2011.03.24. 16:29
  Igen klímás volt, JÓ lenne ha a cikkhez szólnál TE is hozzá és nem butaságokat írkálgatnál....
  Mert ha amit írsz nem tudod HITELT ÉRDEMLÖEN bizonyítani akkor ez bizony Rágalmazás..Azt mivel tavaly is elég sok nyugdíjas ismerösöm nyaralt siófokon AKI NEM SZAKSZERVEZETI TAG így JÓ lenne ha ezt a valótlan Témát nem feszegetnéd..

  Ja és NEM GOLHOVICS GÁBORNAK HÍNAK....”
 • 24. rozator 2011. március 24. 16:37
  „Egyébként meg mit vagy fennakadva ezzel az UDZRT-s hülyeséggel ????? 1! Csak annyi a gond, hogy kártérítési pert indítottak a cég "tönkremenetele" miatt, miközben ugyanúgy működik!(más néven) 2! A lehallgatási ügyben azt miért nem vizsgálják, hogy a felvételen hallható dolgok igazak-e?(adóelkerülés, jövedelemeltitkolás, stb.) Menjenek a francba mind!”
 • 23. W666W 2011. március 24. 16:30
  „El kell Dönteni hogy ki mit akar elérni..Egy szakszervezeti Vezetö nem teheti meg hogy Önös érdekböl "eröböl" cselekszik....Amit TE lefekszik a vezetökneknek aposztrofálsz ÉN azt mondanám, hogy a sok rossz közül a legkisebbet választotta..Én kiváncsi leszek arra hogy mennyirre "leszel BÁTOR " mondjuk akkor ha arról lenne szó, hogy ki kéne állni a Gyár elé vállava az arcodat nevdet és sztrájkolni az igazadért..A neten arctalanul névtelenül lehet osztani az észt hogy így kellen csinálnia meg úgy kellne csinálnia..DE menj oda éls MUTASDD MEG !! hogyan kell csinálni.....

  Egyébként meg mit vagy fennakadva ezzel az UDZRT-s hülyeséggel ?????

  Tudvalevö dolog hogy a CSÁNYI a cégeit a SAJÁT ÖRZÖ-VÉDÖ cégével örizteti Mi ebben a furcsa ?? Az lenne az igazán furcsa ha nem így történne a dolog.....

  a Bonfarm vezérigazgatója meg a FIA..Itt mit kéne rosszra gondolni Üzleti vállakozás az egész családi formában”
 • 22. aqaba10 2011. március 24. 16:29
  „3-as! Ő klimagépész volt,amig nem lépett elő szakszervezeti vezetőnek.Azóta nemlehet a siofoki üdülőben csak szak.tag nyugdijasnak üdülni!”
 • 21. rozator 2011. március 24. 16:05
  „20. W666W 2011.03.24. 15:55! Úgy látom te is ismered! De akkor tudod, hogy amit leírtam az mind igaz! A Bonafarmról meg csak annyit, hogy egyik tagja a Bon-Sec őrző-védő cég előző neve UD_zrt volt!(rossz az, aki rosszra gondol)”
 • 20. W666W 2011. március 24. 15:55
  „17. rozator 2011.03.24. 15:29

  remélem ismered a belsö viszonyokat amikor ilyeneket írsz mert szerintem egy régi sérelem miatt elövetted a savanyu a szöllö effektust.”
 • 19. W666W 2011. március 24. 15:37
  „Amióta a Csányi Sándor a tulajdonos azóta a Következö "dolgozóbarát" intézkedéseket hozta a Menedzsment...

  2008 -ban azt mondták vagy nem fizetnek béremelést és elveszik a magánnyugdijbefizetéseket VAGY ELKÜLDENEK 500 embert..természetesen mindenki a bérmegvonás melett döntött....

  2009 még mindig a nehéz gazdasági válságra hivatkozva BRUTTÓ !!!! 4 % béremelés és visszaadták a magánnyugdijbefizetéseket de Úgy hogy az adóvonzatot ráterhelték a munkavállalókra...A 2008-as ki nem fizetett béremelés elszállt az ablakon....

  2010 a nehéz gazdasági helyzetre való hivatkozásra BRUTTÓ 4 % béremelés és az EDDIG FIZETETT 3*7500 FT AJÁNDÉKUTALVÁNY ELVÉTELE.....

  2011 nehéz gazdasági helyzetre való hivatkozásra a bértárgyalások elodázása JUNIUSIG uyganis addigra kiderül. hogy mit akar a kormány kezdeni az elhibázott adcsökkentéssel......

  Mindeközben a PICK nél a vezérigazgató elmondása szerint 2010-ben EGYMILLIÁRD !!!! forintos beruházás történt
  2008- és 2009 es évebn is közel ekkorra mindenközben megvette a pick a HERTZ márkanevet és a cuccait szöröstöl böröstöl, az export a vártnál nagyobb mértékben növekedett a Csányi elmpndása szerint a szalámi exportot alig tudják teljesíteni.....
  De mindenek felett amióta a Csányi tulajdonában van a PICK 2010-ben SZEGED NEGYEDIK !!!!!! LEGNAGYOBB ÁRBEVÉTELŰ CÉGE LETT.. Aki tudja hogy milyen állapotban hagyta Leisztinger "úr" a Picket akkor az tudhatják, hogy ez az eredmény a nehéz gazdasági helyzet ellenére VILÁGCSÚCS !!!!!
  A hvg ÖSSZEÁLLÍTÁSA SZERINT Pedig a Pick 2009-és 2010 között ORSZÁGOSAN 45 HELYETT LÉPETT ELÖRE Az árbevétel tekintetében.....

  Akkor hol itt a probléma ? talán ott hogy vannak a PICK nél olyan 6-10 éve ott dolgozo munkavállalók akiknek még mindig 3-6 havonta ÚJÍTJÁK meg a szerzödésüket ?? Nem tudnak elöre gondolkodni mert még egy rohadt hitelt semn tudnak felvenni épp az miatt hogy nem határozatlan idejü a munkaszerzödésük......

  Valahogy mindig olyan könnyü arra hivatkozni hogy a gazdasági helyzet így a gazdasági helyzet úgy..Egyszer miért nem hivatkozik arra hogy elnézést nem tudunk béremelést adni, mert a PICKnél kell eltartani azokat a léhütöket is akiket most vettünk fel januárban..Épeen 50 embert az irodákba , mert szükség van az egész Bonafarm ügyeit a Picknél intézni......Azért az is nagyon furcsa hogy megvették a HERz -et aztán a a bukott vezérigazgatóját a Herznek meg alkalmazzák nem csekély fizetésért ..Biztos jó szakember ha már egy céget csödbe vitt akkor kapjon a PICKnél egy JÓ zsiros állást mert jár neki......

  Csak azt nem tudom, hogy az adójóváírással nettó 90.000 ft ot keresö munkavállaó 1,5 év múlva mennyit is fog kapni?? ha a mostani tendenciát nézem ami a béremelési hajlandóságot mutatja akkor kb nettó 80.000 ft-ot ?????

  Az aztán SZÉP KILÁTÁSOK.....”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat orvosoknak és orvostanhallgatóknak

Idén először hirdet pályázatot a Professzor Dr. Regöly-Mérei János Alapítvány: orvosok és orvostanhallgatók munkáit várják az alapítvány munkatársai. Tovább olvasom