Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Bezárják a Kodály téri iskolát

A Kodály Téri Általános Iskolát bezárják, több oktatási intézményt pedig összevonnak Szegeden – jelentette be a polgármester tegnap, amikor a város iskoláinak, óvodáinak vezetőit tájékoztatta a változásokról.
Máshol kell tanulniuk a következő tanévtől. Fotó: Frank Yvette
A Kodály Téri Általános Iskolát bezárják, több oktatási intézményt pedig összevonnak Szegeden – jelentette be a polgármester tegnap, amikor a város iskoláinak, óvodáinak vezetőit tájékoztatta a változásokról. Szeptember 1-jétől közel kétszáz pedagógus álláshely szűnik meg. A változások félmilliárd forint megtakarítást jelentenek, amit az önkormányzat az oktatási intézmények felújítására fordít majd.

Iskola- és óvodabezárásról, intézmények összevonásáról és elbocsátásokról tájékoztatta tegnap a 49 szegedi oktatási intézmény vezetőjét Botka László. A polgármester ezt követően lapunknak elmondta: azért van szükség erre a lépésre, mert idén 1300 általános iskolással kevesebb van, mint három évvel ezelőtt, és a jövő évben a számuk további kétszáz fővel csökken. A polgármester hozzátette: szerencsére Szegeden megállt a demográfiai romlás. A legrosszabb év 2001 volt, most viszont már az óvodákban lassú növekedés is megindult.

Szegeden a város fenntartásában lévő 26 általános iskolából egy csukja be a kapuit. – A Kodály Téri Általános Iskolát szeptember 1-jétől bezárjuk. Ennek az az oka, hogy a körzetben lakó 105 gyerekből most mindössze 27-et írattak be ide – mondta a polgármester. – Az iskola 10 osztályát nem bontjuk meg, egyben költöznek át a Makkosházi és a Rókus II-es Számú Általános Iskolába.

Divatbemutató az összevonásra ítélt Tisza Lajos könnyűipari szakközépiskolában. Fotó: Miskolczi Róbert
A Kodály téri iskola épületében továbbra is oktatás folyik majd: ide költözik a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola, valamint a Tisza Lajos könnyűipari szakközépiskola. A két intézményt összevonják, és előbbi neve alatt működik tovább. A polgármester hangsúlyozta: több iskola nem szűnik meg Szegeden. A jövőben három intézménynek csak a fenntartója változik – az elvi döntés már megszületett erről. Eszerint a Szeged környéki kistelepülések egy közös iskolát hoznak létre, a törvény szerint ugyanis egy 12 osztályos kistérségi iskolarendszert kell kiépíteni. Így a szegedi Eötvös József Gimnáziumnak a kistérség lesz a fenntartója.

A polgármester szerint a változásból sem az oktatók, sem a diákok nem érzékelnek semmit. Az Eötvös mellett a kistérség kezelésébe kerül a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola, valamint a Sólyom utcai óvoda és általános iskola. Ezt az indokolja, hogy Szegeden a speciális szolgáltatásokat már a kistérség szervezete látja el.

Óvodák

A Hóbiárt Basa utcai óvodát a Domonkos-rendi nővérek veszik át. Tápén két óvoda van, csupán két-két csoporttal működnek, ezek a jövőben egy épületbe költöznek. Bezárják a Rigó utcai óvodát, az ott működő a Waldorf-csoport és a szerb csoport új helyre költözik, a fennmaradó két csoportot pedig más óvodákban helyezik el.

Szeptember 1-jétől összevonják a Móra Ferenc és a Tápai Antal középiskolát. Hogy milyen néven működnek tovább, arról a közös tantestület dönt majd. Létrejön egy új intézmény is: a Szegedi Kollégiumok Igazgatósága, amely a jövőben a két önálló, és a hét iskolákhoz tartozó kollégium hatékonyabb működtetéséért felel.

Az intézményi változások elbocsátásokkal járnak. Botka László elmondta: Szegeden az általános és középiskolákban jelenleg 2698 státus van, ebből mintegy ötven megszűnését eredményezi az átszervezés. A törvény által előírt óraszámemelés miatt várhatóan további 150 álláshely szűnik meg – összességében tehát az állások 7 százaléka. A polgármester megjegyezte: a szegedi iskolákban jelenleg 130 nyugdíjas pedagógus dolgozik. Az intézmények átszervezésével, az elbocsátásokkal és a fenntartás kistérségnek való átadásával a város éves szinten félmilliárd forintot takarít meg. Botka László elmondta: ez az összeg pályázati alapot képez, s ebből finanszírozzák a tovább folytatódó iskolafelújítási programot.

Olvasóink írták

  • 1. tulipant 2013. június 01. 07:29
    „Nem vagyok meglepve hogy a korzetben lako 105 gyerekbol csak 27 jelentkezett. En is oda jartam harom evig a nyolcvanas evek elejen, hat eletem legborzasztobb idoszaka volt...Nyilvan nem csak en vagyok ezzel igy”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól csapadékdíj

Havi csapadékdíjat fizet januártól a vízműnek minden szegedi vállalkozás, amelynek területéről… Tovább olvasom