Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Bizonytalanság a MÁV-lakásokban

Szeged - Bizonytalan helyzetben vannak a szegedi nagyállomás melletti MÁV szolgálati lakásokban élők. A terület hasznosítására már több elképzelés is született, ezek mindegyike az otthonok lebontásával járna, a lakókat pedig kárpótolnák.
Nem mernek belevágni otthonuk felújításába azok a zömében nyugdíjas vasutasok, akik az Állomás utcai, illetve a Tisza teherpályaudvari szolgálati lakásokban élnek. Ugyanis nem tudják biztosan, meddig maradhatnak itt. Eddig azonban hiába érdeklődtek a MÁV-nál, nem kaptak választ kérdéseikre.

– Szerződésem szerint életem végéig lakhatnék a szolgálati lakásomban, de nem vagyok biztos benne, hogy nem kell-e hamarosan elköltöznöm innen. Így van itt ezzel mindenki – tárta szét a karját Szűcs Ferenc, aki 33 évet dolgozott vasutasként, ebből 28-at a szegedi nagyállomáson.

Az itt lévő 12 szolgálati lakásból 2 ma üresen áll, 4-ben olyanok élnek, akik szerződése életük végéig szól, míg 6-ban bérlő lakik.

Szűcs Ferenc élete végéig lakhatna szolgálati lakásában. Mégsem biztos, hogy így lesz. Fotó: Segesvári Csaba
Szűcs Ferenc élete végéig lakhatna szolgálati lakásában. Mégsem biztos, hogy így lesz.
Fotó: Segesvári Csaba

– Többször is érdeklődtünk már a MÁV-nál, de nem kaptunk választ arra, meddig maradhatunk – panaszolta Szűcs Ferenc. Kónya Károlyné is rendbe szeretné hozni a lakását, ahol 1975 óta él. – Három évvel ezelőtt kicseréltettük az előszoba és a konyha járólapját. Most felújítanánk a több mint 30 éve renovált fürdőszobánkat is, de nem merünk belevágni a több százezer forintos munkába, hisz bármikor szólhatnak, hogy költöznünk kell. Nem tudom, mit tegyünk – mondta a nyugdíjas asszony, aki 35 évig volt vasutas.

Jövőre költözhetnek

A MÁV Zrt. jövő évi tervei közt szerepel a város által fejlesztési övezetté minősített terület részleges értékesítése – olvasható a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága lapunkhoz küldött válaszlevelében. A szolgálati lakásokban élőket a terület eladása előtt a megfelelő időben megkeresik. Hasonló esetekben a jogszerű használónak megfelelő cserelakást vagy pénzbeli megváltást ajánlanak fel.

Olvasóink írták

 • 10. makákó 2009. december 02. 12:40
  „9. a lakóknak csak haszonélvezetük van életük végéig, a tulajdonos a MÁV, tehát a MÁVnak jogában áll eladni lebontani, csak a lakóknak fel kell ajánlani egy azonos komfortfokozatú, azonos állapotú ingatlant, vagy vagyoni megváltást.”
 • 9. Zsoltee0716 2009. december 01. 19:19
  „De azt is nézd meg hogy az anno ilyen szerződés volt. Még akkor ért is vmi a MÁV.

  Ha más nem marad jól le kell húzni a MÁV-ot! 10-20 milliónál ne adjátok lejjebb a lakásokat, úgy is kifizetik, itt a lakók határozzák meg az árat.
  Emlékeztetés képpen Újszeged a leendő interspar helye.

  Csepel művekhez is tartozik lakás, bár már nem sokan laknak ott!”
 • 8. szatyi 2009. december 01. 16:25
  „-valakiii-
  Csak hogy tudd! A MÁV EÜ intézményeiben /kórházak,rendelők/ benne van a valamikori vasutasok pénze is.
  Igaz, hogy ezek még az "átkosban" épültek, de legalább épültek, és a sok vasutas nem előtted tolongott az SZTK-ban. A lakásokat nem nagyon lehet irigyelni, sok még most is az alacsony komfortú, és idegennek szinte eladhatatlanok.Így legalább az állaguk nem romlik le teljesen. Egyébként: az oktatási rendszerben is számtalan szolgálati lakás van, az igaz, hogy nem az egyszerű pedagógusok lakják. De ezért nem a csóró vasutast kell fikázni. Bár így belegondolva: ha a vasútnál húztad volna le a 40 évedet, lenne neked is egy szoba-konyhás lakásod.”
 • 7. valakiiii 2009. december 01. 15:31
  „40 év tanári pálya után se adnak semmit... MÁV!!!! pénznyelő automata. miért is jár nekik ingyen lakás, kárpótlás, ingyen MÁV kórház, MÁV kollégium, ingyenjegy minden családtagnak???? ja... jogállam!!!”
 • 6. makákó 2009. december 01. 15:03
  „Én nem sajnálom tőle, csak azt sajnálom, hogy a többi pár millió ember nem kap!
  Gondolom 35éves munkaviszonnyal azért összekuporgathatott volna egy lakásra valót, lévén a vasutasok nem kerestek rosszul, illetve vittek mindent, ami nem volt 100méter mélyen lebetonozva!”
 • 5. bélás 2009. december 01. 13:49
  „5. Inez7

  igazad vagyon. csak a rosz indulat beszél itt és most. csóriék végig dolgozták az életüket, most meg .... őket és gondolom hatalmas összeget kapnak majd. Attól a sok ..... fajtátl kell sajnálni, aki beszalad a hivatalba meg a városházára és kivisítja a lakást meg a házat utána meg széthordja...”
 • 4. Inez7 2009. december 01. 12:48
  „Ne tőlük sajnáljátok már az "ingyen" lakást...”
 • 3. antikos 2009. december 01. 11:21
  „Ingatlan mutyi???”
 • 2. szatyi 2009. december 01. 11:17
  „-makákó-
  Ahogy a cikkben is olvashatod: 33-35 évig a cégnek kell dolgozni.”
 • 1. makákó 2009. december 01. 09:30
  „Mit kell ahhoz csinálni a Máv-nál, hogy valaki élete végéig kapjon egy lakást?????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsákutcának nem jár az internetcsatlakozás

Ide ért el utoljára a vezetékes telefon, az utat nem újítják fel, mert nem vezet sehova – mondják a zsákutcák végén élők. Tovább olvasom