Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Biztosan régész lesz a múzeumigazgató

Szeged - Három régész nyújtotta be pályázatát a Móra-múzeum igazgatói posztjára a február 25-i határidőig.
Elsőként a jelenlegi vezető, Fogas Ottó jelentette be indulását, amikor a Pompeji-kiállítás sajtótájékoztatóján feltettük neki a kérdést. A 41 éves szakember öt éve irányítja a közgyűjteményt, melynek kereken húsz éve a munkatársa. Érdeklődésünkre elmondta, úgy érzi, új szemléletet – nyitottságot a közönségre és a szegedi polgárokra – hozott. Ezt szeretné folytatni még legalább öt évig.

Egyik kihívója az a Szalontai Csaba, aki már az előző pályázatnál is versenybe szállt vele. A 49 éves régész 14 évig volt a múzeum munkatársa, majd tíz évig örökségvédelmi szakértőként beruházásokon dolgozott.

Megkeresésünkre elmondta, jelenleg gyesen van. Doktori fokozattal rendelkezik, régen is volt mondanivalója a világról és az intézményről, most még több van. A harmadik pályázó a 39 éves Paluch Tibor, akinek – két vetélytársához hasonlóan – szintén első munkahelye 2003 óta a városi közgyűjtemény. Úgy látja, új utak kellenek az intézmény életében, mert az túlzottan a kiállításokra koncentrál, és a szakmai munka, vagyis a gyűjteménybővítés és állagmegóvás méltatlanul háttérbe szorul.

A jelentkezőket előbb bírálóbizottság hallgatja meg, melyet a közgyűlés jelölt ki. Ezt követi a kulturális bizottság meghallgatása, majd áprilisban a közgyűlés döntése. A kinevezéshez Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egyetértésére is szükség van. A következő ötéves igazgatói ciklus május 26-ától ketyeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstráltak az egyetemi épület felújításáért

Demonstráltak az egyetemi épület felújításáért
Dékáni szünetet kaptak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatói - a kar… Tovább olvasom