Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Bor lesz, a vigasság ezúttal elmarad

A mediterrán augusztus csúcsminőségű bort hozhat – jövendöli egy kishomoki gazda. A szüret napokon belül kezdődik a megyében: közepesnél nagyobb termés várható.
A napokban a korai fajták, a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér betakarításával megkezdődik a szüret Csongrád megyében – a soltvadkerti, 2007-ben az Év borásza címmel kitüntetett Frittmann János ültetvényein már dolgoznak. – A tavalyihoz hasonló, a közepesnél nagyobb termés várható – jövendöl Géczi Lajos, a Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, hektáronként 50–90 mázsát várva.

Szerinte a csapadékszegény nyár miatt a gazdák előbbre hozzák a munkát, szeptember elején mindenhol elkezdik.

– Előfordult kisebb jégverés, de elszórt volt, nem jelentős, egy-két gazda számolt be 20–30 százalékos jégkárról, a termelők 90 százalékban szép és egészséges szőlőt szüretelhetnek. Nem volt peronoszpórajárvány, az ilyen időt kedvelő lisztharmat ellen pedig jól sikerült a védekezés. A hőösszeg és a napsütéses órák száma megfelelő volt, jókor jött a kevés nyári csapadék is. Most várhatóan megszűnik a kánikula, esősebb napok jönnek. Ez jót is tenne a szőlőnek, mert néhol már mutatkoznak az aszály jelei – értékelte a természeti körülményeket. A felvásárlási árakat még nem tudja – az elnök úgy fogalmazott: legalább a tavalyi szinten értékesítenék terményüket a gazdák.

Épek, egészségesek a fürtök a tőkéken. Fotó: Segesvári Csaba
Épek, egészségesek a fürtök a tőkéken.
Fotó: Segesvári Csaba

A jövő hétre tervezi a kezdést az ásotthalmi Somodi Sándor és Tóth István is.

– Szép egészségesek a szemek, jók a cukorfokok, közepes, hektáronkénti 80–90 mázsás termésre és szép borokra számítok. Kedvezett az időjárás, a szeptemberi csapadék azonban gondot jelenthet, mert ha megsérülnek a szemek, elindulhat a rothadás – hallottuk Tóth Istvántól.

Jó cukorfokú, közepes termésre számítanak a megyei szőlősgazdák. Fotó: Segesvári Csaba
Jó cukorfokú, közepes termésre számítanak a megyei szőlősgazdák.
Fotó: Segesvári Csaba

Azonban nem ez lehet az egyetlen probléma: a termelők képtelenek jó áron eladni a szőlőt, a feldolgozók pedig ugyanígy járnak a borral. A válság miatt gyorsabban kell törleszteni a megnőtt összegű bankhitelt, sok kereskedő pedig átállt az olcsó olasz borok forgalmazására.

A sóshalmi Takács Ferenc hozzáteszi: a felvásárlási ár azért is alacsony, mert sok termelőnek van eladatlan készlete. – A kékfrankos szépen fejlődik, s az olaszrizling is 10–12 nappal előrébb jár a megszokottnál. 2003-ban volt hasonlóan „mediterrán" az augusztus, mint idén, akkor csúcsminőségű borok születtek, most is ebben reménykedünk, ha már a mennyiség közepes, hektáronként 80–100 mázsa – fogalmaz. Az újbor nála is Márton-napkor, november 11-én kerül az asztalra.

Borvidék, számokban

A csongrádi borvidéken összesen 1800 hektáron termesztenek szőlőt. 3 hegyközség működik, a csongrádi, a pusztamérgesi – 266 taggal és 480 hektárnyi ültetvénnyel – és a mórahalmi – 311 taggal, 455 hektáron. A legnagyobb, a csongrádi hegyközség 700 hektáros. A város határában és Bokros külterületén 870 termelő dolgozik, legfontosabb fajtájuk a kékfrankos, a zweigelt és a cabernet, valamint a hungarikumnak számító kadarka.

Olvasóink írták

  • 1. ukk-mukk-fuck 2009. augusztus 27. 16:40
    „aki nem csinál bort a szőlőjéből, az hamarosan lehúzhatja a rolót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nők a festőszakmában

Szeged - Kellemes meglepetésben lehetett része a lakóknak a Tápai utca egyik tízemeletesében. Tovább olvasom