Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Botka László: sok a bizonytalanság az állami adósságátvállalási intézkedésekben

Szeged - Botka László úgy látja, sok a bizonytalanság a miniszterelnök által szombaton bejelentett állami adósságátvállalásról szóló intézkedésben.
Szeged polgármestere szerint a Fidesz rádöbbent: ha elveszik az önkormányzatok vagyonát, akkor a települések képtelenek működni. "A most bejelentett intézkedésben, csomagban nagyon sok a bizonytalanság, és könnyen lehet, hogy azok, a zömével fideszes vezetésű települések járnak jobban, akik az elmúlt öt-hat évben nyakra-főre bocsátották ki a svájci frank alapú kötvényeket" - fogalmazott az MSZP választmányának elnöke, Szeged polgármestere a kormányfő bejelentésére reagálva az MTI-nek. Botka László azt mondta: a Fidesz rádöbbent, hogy ha elveszik az önkormányzat bevételeit, vagyonát, valamint intézményeit, akkor a települések képtelen működni és képtelen visszafizetni a fejlesztéshez felvett hiteleket. Az Orbán-kormány az elmúlt két évben folyamatosan csökkentette az önkormányzatok támogatását, és ezt terveik 2013-ban is. A települések elveszítik az intézményeik egy jelentős részét, a saját bevételeiket, és jövőre 400 milliárd forinttal csökken a központi költségvetési támogatás - tette hozzá.

Botka László jelezte, az elmúlt egy évben folyamatosan felhívták figyelmet arra: az elfogadott törvényeknek az lesz a következménye, hogy az önkormányzatok csődbe mennek, hiszen "a kormány által ellenséggé tett bankok" nem lesznek hajlandók közreműködni a finanszírozásban. A szocialista politikus szerint a falvak esetében "teljes egészében felszámolják" az önkormányzatiságot, hiszen - mondta - január elsejétől a falusi önkormányzatoknak nem lesznek intézményeik, bevételeik, sőt a legkisebb településeken még a hivatali ügyintézés is megszűnik. Orbán Viktor a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen jelentette be, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Tájékoztatása szerint az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, de az ennél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek - jegyezte meg a kormányfő.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. USB 2012. október 29. 15:59
  „Láttam ám a nagytalpút a Milla megmozduláson ott lapított a tömegben , biztos ciki volt neki hogy megpáztázta a kamera.”
 • 31. csonakos 2012. október 29. 13:29
  „30. maci53 2012.10.29. 10:14
  Azért nem teljes az örömöd mert Baján épp megduplázta eddigi támogatottságát az MSZP!”
 • 30. maci53 2012. október 29. 10:14
  „A MSZP megint leszerepel,Baján és Dabason is messze elmaradtak a választásokon,persze ők győzelemként hirdetikTiszavasváriban 2-ik lett a FIDESZ,az MSZP meg a dicsőséges utolsó.
  Csak így tovább,fiúk.”
 • 29. csonakos 2012. október 29. 06:54
  „http://hvg.hu/gazdasag/20121029_On_fizeti_ki_a_pazarlo_polgarmesterek_hat#rss

  Ez a link, magáért beszél! Nem lehet félremagyarázni!”
 • 28. scott1 2012. október 28. 19:14
  „NP1!
  Ha neked jobban tetszik hívhatjuk a hír (cikk) alapjának is, ugyanis nem hinném, hogy közvetlenül a bejelentés után véletlenül keresték volna meg a Polgármester Urat, aki véletlenül éppen ezzel kapcsolatban nyilatkozott volna...
  Az 5000 lakosnál nagyobb települések eseti és részbeni hitelátvállalását, csak az adott esettel kapcsolatban érdemes vizsgálni! Persze, ha Te vagy a Polgármester Úr már bármi konkrétumot tud az üggyel kapcsolatban akár érthető is a lehetne a felháborodás, csak itt semmi konkrétum nem hangzott el csak a felháborodás...”
 • 27. florian72 2012. október 28. 17:27
  „"A most bejelentett intézkedésben, csomagban nagyon sok a bizonytalanság, és könnyen lehet, hogy azok, a zömével fideszes vezetésű települések járnak jobban, akik az elmúlt öt-hat évben nyakra-főre bocsátották ki a svájci frank alapú kötvényeket" - fogalmazott az MSZP választmányának elnöke, Szeged polgármestere a kormányfő bejelentésére reagálva az MTI-nek.”
 • 26. achilleus 2012. október 28. 14:52
  „21. Figyelő 2012.10.28. 11:19
  "A baj, hogy ez a tartozás java része az értelmetlen reklám beruházásokra lett fordítva, a díszterekre, a szükségtelen új villamosvonalra, arra a bizonyos Agóra nevű akármire, és így tovább! Értelmes, munkahelyet teremtő beruházás ki nem pattant a szoc -lib városvezetésből!"

  - éppen tegnap emlegetett valami olyasmit Kósa Lajos, hogy a városok (nyilván az "övé" is), olyasmire voltak kénytelenek költeni a megpályázható EU-s pénzt (és a lehívásához szükséges önrészt), amelyek legtöbbször nem biztosították az önrész későbbi kitermelésének a lehetőségét sem. Tudom, Kósa a kormány intézkedését védte, de meglátásom szerint ez ugyanúgy Botka László polgármester mellett is szól. Ugyan mire költhette volna az EU-s forrásokat, ha nem arra, amire lehetett? Egyébként ki is volt évekig az EU pénzek felhasználásáért is felelő fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos, majd önkormányzati és területfejlesztési miniszter, majd fejlesztési miniszter? Csak nem Bajnai Gordon?”
 • 25. macs 2012. október 28. 13:34
  „Azért érdemes elolvasni az ÁSZ jelentéseket is. Többek között a devizában felvett hitelekkel a települések különféle pénzügyi manővereket hajtottak végere, és ezekből komoly árfolyamnyereségre tettek szert.
  Azon is érdemes lenne elgondolkozni, hogy igaz egyik zsebből a másikba rakva, "Az állam 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök". Ezt a kötelezettséget akár így, akár úgy, de valakinek ki kell fizetni.”
 • 24. bánki 2012. október 28. 13:09
  „,,Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen jelentette be, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át"

  Az aktív adózók ( 3,5 millió) 612 milliárdot bukik!

  Lehet visszaforgatni a lovas szobrot, a 2-es villamos kivezethető Sanyifalváig, esetleg egy-két otvar teret felújítani stb.”
 • 23. NP1 2012. október 28. 11:49
  „scott1 2012.10.28. 10:03

  "Tájékoztatása szerint az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, de az ennél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást."
  - olvasd már el a mondat második felét is!
  Mi az, hogy "alaphír"?
  Orbán bejelentése és ez a cikk is a teljes önkormányzati szektorról szól.”
 • 22. X_Y 2012. október 28. 11:26
  „Ez csak annyit fog "eredményezni" hogy azok a KKV-k amik eddig valami önkormányzati intézménynek szolgáltattak, vagy látták el bármiféle nyersanyaggal, árucikkel - lehúzhatják a rolót - majd jönnek a multik meg a Közgép helyettük....”
 • 21. Figyelő 2012. október 28. 11:19
  „18!
  Írásod maga a tájékozatlanság, avagy bérbeíró vagy - kérésre vagy parancsra írod amit írsz!
  Tudjál róla: Szeged város adóssága + annak görgetett kamatai megközelítik vagy túl is lépik a 30 milliárd forintot, aminek a fele svájci frankba lett felvéve!
  A tartozás nagyságát - holott az közérdekű adat - Botka soha nem engedélyezte nyilvánosságra hozni, bevállava bűncselekményt! Mert ugye a közérdekű adatok eltitkolása, annak a tartalmának megváltoztatása bizony mondom néked, hogy bűncselekmény!
  / Annak idején a Botka kiabált legjobban amikor emelkedtek az árfolyamok. /
  Ebből eredően Szeged városa is rászorul a kormány támogatására, arra a lehetséges 40% - ra!
  A baj, hogy ez a tartozás java része az értelmetlen reklám beruházásokra lett fordítva, a díszterekre, a szükségtelen új villamosvonalra, arra a bizonyos Agóra nevű akármire, és így tovább!
  Értelmes, munkahelyet teremtő beruházás ki nem pattant a szoc -lib városvezetésből!
  Az, hogy most Botka mit mond, teljesen indifferens, mert előre hozott kampányt folytat, és hát úgy kell neki beszélnie, ahogy azt a Mesterházy neki előírja!”
 • 20. maci53 2012. október 28. 11:12
  „Szeged az Ország első Botka-féle Városállama.
  Még a Tanévnyitón is arról énekelt,hogy kisemmizi az országot a FIDESZ,most hogy ad,kihúzza a sok ellopott vagyon miatt a kátyúból,már ez sem jó.Ennek az embernek pártot kell váltani,aminek a neve:MSZMP.”
 • 19. scott1 2012. október 28. 10:03
  „NP1!
  Az alaphír az 5000 főnél kisebb települések adósságátvállalása, amelyben Botka Lászlót mint Szeged polgármestere nem igazán érintett... ennek ellenére nyilatkozott a pártpolitikai céljaira felhasználva a lehetőséget. Majd előadja, hogy mennyire is súlyosan érintik Szegedet a kormány intézkedéseik, majd az eladósodottság miatt csődbemenő városról vizionál.
  Mivel évek óta azt harsogjátok, hogy országosan Szeged az egyik legkevésbé eladósodott város ezért Szegedet a Botka által felvázolt jövő nem érintheti! Szeged előtt sokan vannak a sorban, tehát ha létrejön a Botka által felvázolt jövő, akkor Szeged sokáig csak ölbe tett kézzel nézi, ahogy a Fidesz a nagy vidéki bázisait sorra dönti be... Na ez a forgatókönyv annyira tűnik valószínűnek, hogy nem is akartam vele foglalkozni... de úgy látom, hogy ez mindenki "nem ment át.”
 • 18. scott1 2012. október 28. 09:47
  „1.(ügyü) Botka László: Szeged nincs ráutalva a kormányra. Ezek után még mire vagy kíváncsi, ha erre nem?
  2. A cikk az 5000 főnél kisebb településekkel foglalkozik, persze ha csak a hangulatkeltés a lényeg meg kell ragadnod minden lehetőséget, ugye? Főleg, hogy a kialakult helyzetben vastagon részesei azok, akikkel te sosem foglalkozol...”
 • 17. NP1 2012. október 28. 09:45
  „scott1 2012.10.28. 08:49
  " De ebben a cikkben az 5000 főnél kisebb településekről van szó, ..." - meg a nagyobbakról is! Olvasd végig a cikket.”
 • 16. Együgyű 2012. október 28. 09:29
  „,,Botka László: sok a bizonytalanság az állami adósságátvállalási intézkedésekben"
  A Fidesz-KDNP öntelt, atyai pártszövetség a saját hibájába esik? Kíváncsi leszek, a szegedi Fideszesek a városnak mennyi pénzt lobbiznak ki. Esetleg ők is a Botkázással és a maguk gyarapodásával lesznek elfoglalva a hátralevő idejükben is? Adósság átvállalás is a saját érdekeiket szolgálja, most is! Kíváncsi leszek, mennyi tőkét csalogatnak a városba a névtáblák váltása, helyek átnevezése, sportpályaépítések, sportegyesületek támogatása mellett! A parlamentben a megingathatatlan új alkotmányunk módosításával és új jogszabályok alkotásával lesznek 2013-ban is elfoglalva az ott üldögélők és szundizók? Elnézést megfeledkeztem egy nemzeti áldozatvállalásról. Mégpedig a maguk honoráriumuk növelésének megszavazásáról a nehéz helyzetre tekintettel.”
 • 15. scott1 2012. október 28. 08:49
  „A 2006-os választáson "naranccsá váló választási országtérkép" elsődlegesen az országos választás eredményét, a megyei önkormányzatok összetételét és a városi önkormányzatok eredményét tükrözte! De ebben a cikkben az 5000 főnél kisebb településekről van szó, amelyek többségében nincs valós pártpolitika! Majd még le is írod, hogy te nem tévedtél és hivatkozásként bemásolsz egy listát, amely eladósodott városokat tartalmaz...”
 • 14. csonakos 2012. október 28. 08:31
  „13. scott1 2012.10.28. 08:02
  Auzt hiszem én nem tévedtem el! Az előző ciklusban nem a függetlenek szinezték be hazánk térképét! Az önkormányzati választások után izony narancssárga volt az ország térképe! Nagyot tévedtek az emberek ez már tisztán látszik! Egyébként azon önkormányzatoknak igen "kis tartozásaik" vannak akikket te itt leírsz! Persze kérdés kinek mi a sok? Itt azonban mégis a nagy adósokról szól a történet mert nekik a negyven százalék is többszöröse a kis önkormányzatok adósságainak! Ha az eddigi tendenciát nézed a gazdagoknak adni minnél többet akkor beláthatod csak fedősztori a kis önkormányzatok megsegítés és te ennek jól föl is ültél!

  http://www.mfor.hu/cikkek/Ime__a_csodkozeli_varosok_listaja.html”
 • 13. scott1 2012. október 28. 08:02
  „Csonakos el vagy tévedve!
  Ezen - az ötezer fő alatti - települések jelentős részén független polgármester van/volt, ahogy a testületben dolgozó képviselők nagy része is független (sok településen egyetlen pártnak sincs igazán helyi szervezete...). Aki nem akarja ezt a témát is a pártpolitika irányába vinni az alapból tisztában van ezzel.
  Mi is volt a dőzsölés ezeken a kistelepüléseken? Az életveszélyes állapotba jutott óvodák felújítása, vagy csak az iskolájukat akarták megmenteni, hogy ne menjen el az összes fiatal a településről, vagy megcsinálták az eu-s előírás szerint a csatornahálózatukat? Hát ezek valóban pofátlan dőzsölések... nem, hogy inkább párhuzamosan építettek volna villamospályát a buszjáratuk mellé, ugye? Vagy fenntarthatatlan magas költségű gyógyfürdőt? Azok neked is tetszenek, ugye?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rókus: a romtanyákon át a béke szigetéig

Öreg-Rókust lehetett szeretni, de nem lehetett vele dicsekedni – egészen az utolsó két évtizedben lezajlott nagy arculatváltásig. Tovább olvasom