Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Bővérűek a Dél-Alföldön élők

Szeged - A dél-alföldi régióban élők adtak a legtöbbször vért tavaly – a máshol jellemző vérhiányt is gyakran itteni készletekkel hidalják át. A cég- és településvezetők pozitív hozzáállása mellett az elismerés, a hagyomány és a jó propaganda magyarázza magas véradókedvünket.
Közel 65 ezer véradással a dél-alföldi régió vezeti a tavalyi országos véradási toplistát, azaz Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye lakói közül jelentkeztek a legtöbben véradónak 2008-ban. A megyék között is előkelő helyet foglal el Csongrád: csak Győr-Moson-Sopronnal áll versenyben az első helyért. A véradási hajlandóság megyénkben közel 7 százalékos, de a régió másik két megyéjében is 5 százalék fölötti – tudtuk meg Szekeres Veronikától, az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központjának vezetőjétől. A kiszállásos – amikor egy céghez, intézménybe, településre mennek a szakemberek – és az intézeti véradá-
sok közel fele-fele arányban oszlanak meg.

Véradás előtt ásványvizet és csokit, utána 500 forintos étkezési jegyet kapnak a véradók. Emellett a mórahalmi önkormányzat – az OVSZ-en keresztül – évek óta jelentős számú, idén 70 ezer fürdőbelépőt oszt szét a dél-alföldi véradók között. A szakember szerint azonban ez csak gesztusértékű ajándék: nem ez, hanem az önzetlen segítőkészség motiválja az embereket. A főorvos úgy látja, a magas véradókedvhez nagyban hozzájárul sok munkahelyi, illetve településvezető véradással kapcsolatos pozitív hozzáállása is. A kimagasló részvételnek köszönhetően olyan is előfordul, hogy amikor az ország más településein műtéteket halasztanak el a vérhiány miatt, a szegedi régióközpont segít vérkészítményekkel.

A magas véradókedvhez nagyban hozzájárul sok munkahelyi, illetve településvezető véradással kapcsolatos pozitív hozzáállása is. Illusztráció: Schmidt Andrea
A magas véradókedvhez nagyban hozzájárul sok munkahelyi, illetve településvezető véradással kapcsolatos pozitív hozzáállása is. Illusztráció: Schmidt Andrea

– Hosszú évek óta magas nálunk a részvételi hajlandóság. Ebben jelentős szerepe van, hogy a felsővezetés helyet és időt biztosít erre a fontos tevékenységre. Plakátokon és telefonon propagáljuk az üzemekben a kiszállásokat, és sokat beszélünk arról is, hogy bárkivel történhet baleset, ilyenkor pedig mindenkinek jól jöhet a segítő vér – magyarázta Lencse Katalin, a Pick Zrt. üzemorvosa. Tavaly náluk, az egyik legnagyobb szegedi termelőüzemnél 252-en jelentkeztek donornak – ezzel a véradásban élenjáró szegedi cégek közé tartoznak.

Sándorfalva – Kistelek és Mórahalom mellett – az egyik olyan, Szegednél kisebb település, ahol nagyon sokan – tavaly 224-en – adnak vért. A résztvevők közül többen 30-40-szeres véradók, de akad olyan is, aki már 80. alkalommal tartja oda a karját. – Nálunk már hagyománya van a véradásnak, az emberekben tudatosult a fontossága. 10-12 éve rendszeresen tartunk egészséghetet, amelyen szűrővizsgálatok és előadások mellett véradást is szervezünk, a programokat pedig egy véradóbál zárja. Emellett a rendszeres véradók külön elismeréseket – oklevelet és ajándékcsomagot – kapnak a településtől – beszélt a magas részvételi arány okairól Váriné Zsuzsanna, a Sándorfalvi Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény vezetője. Hozzátette azt is: bár adakozókedvben nincs hiány, sok embert kiszűrnek az egészségheteken, aki vérnyomás- vagy más egészségügyi problémája miatt sajnos nem adhat vért.


Olimpikonvér

– Középiskolában adtam először, azóta minden évben legalább egyszer megteszem, de csak versenyektől mentes, holt szezonban. Jót tesz a testemnek is, ha cserélődik a vérem, és sokaknak jól jöhet a segítség – mondta el kenus olimpiai bajnokunk, a szegedi Vajda Attila (képünkön).
Azt mondta, ő is megérzi azért, ha leveszik a szokásos 4,5 decis adagot – ilyenkor pár napig visszafogja magát az edzéseken. Véradás után sok folyadékkal és esténként egy deci vörösborral gondoskodik a vérpótlásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokoldalú segítség a patikából

Szeged - Megnőtt az igény a vény nélkül kapható gyógyhatású készítményekre, és az emberek szívesen… Tovább olvasom