Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Bravúros agyműtét Szegeden

Szeged - Magyarországon egyedülálló, de a világon is ritka agyműtétet hajtottak végre a szegedi idegsebészeti klinikán egy fiatal pitvarosi nőn. Brigittáról epilepsziás rohama után kiderült: agydaganata van. Tegnap, a bonyolult műtét után 5 nappal már csak fejsebe utalt a szegedi orvosi bravúrra.
– Este, a konyhában lettem rosszul február 4-én. Épp Jancsival beszélgettünk, amikor hirtelen epilepsziás rohamot kaptam. Semmilyen előzménye nem volt. Időnként ugyan napokig fájt a fejem, de a háziorvos csak fájdalomcsillapítót ajánlott – mesélte tegnap a szegedi idegsebészeti klinikán Szabó Brigitta. A 39 éves pitvarosi nő jól érzi magát, jó a hangulata, és öt nappal az agyműtétje után már hazafelé készült a klinikáról párjával, Molnár Jánossal. A férfi elmondta: az ijesztő roham után azonnal mentőt hívott, ami Brigittát a szegedi neurológiai klinikára szállította. Ott egy CT-, majd később egy MR-vizsgálattal megállapították: Brigittának agydaganata van.

Kétségbeestek, hiszen két gyermeket – a 3 és fél éves Gittát és a 16 éves Zolit – nevelnek, akiknek szükségük van az anyukájukra.

A neurológiáról az idegsebészetre vitték át a fiatal nőt, ahol több vizsgálat után Barzó Pál, a szakklinika vezetője kereste fel. – Elmondta, hogy van egy forradalmian új lehetőség, amivel szinte kockázatmentesen lehet eltávolítani a daganatot. Meg azt, hogy ilyet még sehol sem csináltak Magyarországon. De pár hetet még várni kellene rá, mert az egyik, ehhez szükséges gép csak akkor érkezik meg – magyarázta Brigitta. Úgy döntöttek, kivárják, és vállalják a teljesen újszerű műtét kockázatát. Brigitta – hosszas orvosi háttérmunka után – múlt csütörtökön került műtőasztalra. Miután felnyitották a koponyáját, felébresztették, és folyamatosan beszéltették, de nem emlékszik rá, miről volt szó. Az orvosok szerint ez nem is csoda.

Brigittát csak fejsebe emlékezteti a múlt heti bravúros műtétre. Fotó: Schmidt Andrea
Brigittát csak fejsebe emlékezteti a múlt heti bravúros műtétre.
Fotó: Schmidt Andrea

Az már inkább csoda, illetve orvosi bravúr, ahogy a nagyjából háromórás, hazánkban egyedülálló és a világon is csak néhány helyen alkalmazott műtétet elvégezte a hattagú team.

– Az agydaganat eltávolításának az egyik leggyakoribb kockázata, hogy miközben kivesszük a tumort, megsérthetünk olyan fontos idegpályákat is, amelyek a beszédért vagy a mozgásért felelősek. Ha ezek megsérülnek, a beteg később nehezen vagy egyáltalán nem tud beszélni, nem érti a beszédet, és mozogni sem tud rendesen – magyarázta Barzó professzor.

A fiatal nő jó hangulatban távozott a klinikáról, megmentették az életét. Fotó: Schmidt Andrea
A fiatal nő jó hangulatban távozott a klinikáról, megmentették az életét.
Fotó: Schmidt Andrea

Az ilyen, beszéd- vagy mozgatóközpont közelében lévő agydaganattal operált betegek 40–45 százalékának sérült eddig a beszélő-, beszédértő és mozgási képessége. Az új, itthon egyedülálló műtéti megoldással viszont – amelyben neurológusok, aneszteziológusok és idegsebészek komoly együttműködésére volt szükség – ennek a kockázata 1 százalékra csökkenthető.

4 módszer – egyben

A forradalmi eljárás lényege, hogy 4 olyan technológiát kombinálnak egymással, amit itthon eddig csak külön-külön alkalmaztak. A műtét előtt egy funkcionális MR-vizsgálattal és úgynevezett traktográfiával felmérik az agyi beszéd- és mozgatóközpontokat, illetve az onnan eredő idegpályákat, hogy elemezhessék azok elhelyezkedését a daganathoz képest. A harmadik kellék a 3 dimenziós neuronavigációs rendszer. Ez az MR-állóképekből egy 3 dimenziós rekonstrukciót készít, ami a műtét közben folyamatosan láthatóvá teszi, meddig és hogyan metszhet a sebész. Így a daganatot ki tudja venni, de a feltérképezett fontos idegpályákban nem okoz kárt. Eddig itthon ezt a 3D-s rendszert senkinek sem sikerült összekapcsolnia a másik két vizsgálattal, ezért az idegsebészek a műtét előtt készült állóképekből voltak kénytelenek dolgozni. Hogy a daganat eltávolítása teljesen biztonságos legyen, a műtétet éber állapotban végzik – ez a 4. elem. A beteget folyamatosan kérdezgetik, és mozgattatják vele a végtagjait, miközben állandóan figyelik a 3D-s navigációs rendszert. A „high tech" eljárások együttes alkalmazásával az agydaganat eltávolítása a legnagyobb biztonsággal végezhető el.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. CID 2009. május 16. 17:17
  „Moolnaar : persze lehet hülyeséget mondok, de te Barthat akartál írni és nem Botkát.
  Valóban szép teljesítmény, bár arra azért kíváncsi lennék, egy kevésbé jó anyagi körülmények közt élővel is ennyire alapossan és odaadóan foglalkoznának e. Magyarán mondva mennyibe került ez a családnak ?”
 • 25. szegedil 2009. május 15. 12:52
  „Gratulálok az orvosoknak!”
 • 24. Moolnaar 2009. május 15. 11:22
  „23. Dehogy olvassa! Aktivan resztvett a szegedi egeszsegugy szetvereseben (pl.: kedves neje a sportorvosi rendelöt nezte ki maganak, haverjai pedig az I. korhazat es a mellette levö pszichiatriabol akarnak wellness-központot csinalni...), összevisszacsoportositgatja a szakrendelöket meg a klinikakat, hogy a vegen netunjön fel, hogy semmi sem marad!”
 • 23. Lúdasmatyi 2009. május 15. 10:32
  „Minden elismerésem,mind az orvoscsapatnak, mind a bátor anyukának!Büszkék lehetünk a városban dolgozó lellkiismeretes orvosainkra!Remélem ezt a cikket Botka úr is elolvasta és megteszi azokat a lépéseket amivel a városban tudja tartani ezeket és a hozzájuk hasonló orvosokat.”
 • 22. Moolnaar 2009. május 15. 09:12
  „17. Sajnos az orvosok elvandorlasa a fizeteseik rendezese nelkul megallithatatla! Kulföldön sokkal nyugodtabb körulmenyek között, a fizetesuk minimum tizszereseert dolgozhatnak. Nekem is sok orvos ismerösöm kenyszerböl elhagyta szulöhazajat. Nem akartak elmenni, de abbol a penzböl amit kaptak nem tudtak egyröl a kettöre jutni. Sajnos kormanyzatunk semmit nem tesz ez ugyben!”
 • 21. gerbera 2009. május 15. 08:47
  „ORVOSOK LELKIISMERETES MUNKÁJUKHOZ GRATULÁLOK .
  LÁNYKÁKÁNAK MEG TELJES GYÓGYULÁST .”
 • 20. epityu 2009. május 15. 07:36
  „Tiszta szívből gratulálok az orvoscsapatnak !”
 • 19. boya2 2009. május 15. 07:29
  „Gratulálok az orvoscsapatnak!!Brigittának pedig mielőbbi gyógyulást kivánok!!”
 • 18. floridaimagyar 2009. május 15. 06:35
  „Vegre egy pozitiv cikk. Gratulalok, ez nem semmi.”
 • 17. csutka 2009. május 15. 06:20
  „Gratulálok az orvosoknak és ennek a bátor Anyukának,hogy vállalta a kockázatot.Mielőbbi gyógyulást kivánok neki.Az ilyen orvosokat nagyon megkellene becsülni (anyagilag is),mertfélő hamarosan elcsábítja valamelyik külfőldi klinika.”
 • 16. cicvarek 2009. május 15. 05:53
  „Csak gratulálni lehet az Idegsebészeti Klinikának -minden dolgozójának-, hogy ilyen színvonalon dolgoznak. Ne kerüljön oda senki, de ha mégis kénytelen, legalább nyugodt lehet, hogy ez egy olyan hely, ahol nem a sokszor megtapasztalt "magyar" viszonyok uralkodnak.
  Az asszonykának mielőbbi teljes gyógyulást!”
 • 15. micocity 2009. május 14. 22:17
  „Brigitta!

  Gyógyulj meg minél előbb!!
  Az orvosi team-nek gratulálok.”
 • 14. tűzszekerek 2009. május 14. 21:09
  „Ilyen pozitív kisugárzással, mint ami Brigittáról árad a fotók alapján, felgyorsul a gyógyulás is. Különösen, ha ilyen nagyszerű orvosokkal, köztük Barzó doktorral hozta össze a sorsa.”
 • 13. trixi11 2009. május 14. 20:50
  „Gratulálok, és elismerésem az orvosoknak, sok erőt a felépüléshez a hölgynek!”
 • 12. illés 2009. május 14. 20:38
  „Brigi! Sokat gondolunk Rád, továbbra is szorítunk. Köszönet az orvosoknak.”
 • 11. bo 2009. május 14. 19:54
  „Hihetetlen! Végre egy olyan hír, amiről mindenki elismerően nyilatkozik! Gratulálok az orvosoknak, Az alanynak jó egészséget és hosszú életet!”
 • 10. Yucca 2009. május 14. 19:32
  „Tényleg csodás hír, büszkék lehetünk rá, hogy ezek az orvosok Szegeden dolgoznak és remélhetőleg itt is maradnak. Becsüljük meg őket!
  A hölgynek minden jót kívánok ehhez az "újjászületéshez"!”
 • 9. Titanilla 2009. május 14. 19:22
  „Végre , valami csodálatos dolog történik, annyi sok rossz hir után! Szivből kivánok a bátor hölgynekmielőbbi gyógyulást, és az orvos teamnek további sikereket.”
 • 8. katcsi 2009. május 14. 18:27
  „szivemből kivánok teljes felépülést
  és az orvoscsapatnak gratulálok, és én is azt kivánom hogy rutin mütétté váljon / jo értelemben / az ilyen beavatkozás”
 • 7. flexsnake 2009. május 14. 17:44
  „4. pont ez jutott eszembe egyébként a szökés sorozatban is van egy ilyen rész :)”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonozzák a pilléreket

Szeged - Az M43-as autópálya nyomvonalán, az épülő Tisza-hídnál már a pilléreket betonozzák. A… Tovább olvasom