Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Bubryák Istvánék filmje Horváth István és Tóth Kata tragikus szerelmét dolgozza fel

Szeged - A szegedi egyetemisták legendás Hamlet-bemutatója után 70 évvel pénteken a Belvárosi moziban láthatta a közönség először Radó Gyula és Bubryák István filmjét, A legendát, amely a Shakespeare-produkciót rendező Horváth István és a Gertrudis szerepét alakító Tóth Kata öngyilkosságának okait kutatja.
A Szegedi Városi Színházban 1941. április 1-jén egy kivételes tehetségű, 19 éves bölcsészhallgató, Horváth István rendezésében mutatta be a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága Shakespeare Hamletjét. Az amatőr színjátszás színvonalát messze felülmúló, korszerűségével a kritikát is meglepő produkció országszerte figyelmet keltett, Kolozsvárott is nagy sikerrel vendégszerepelt. A szakma és a közönség is lelkesedéssel fogadta az előadást, Horváthot a magyar színházi élet új ígéretének tartották.

Az édesanyja révén félig zsidó származású, de magát reformátusnak valló, Sárospatakon érettségizett, angolul, németül és franciául is jól beszélő fiatal rendezőnek, aki a liberális Szent-Györgyi Albert rektor pártfogoltjának számított, fényes pályafutást jósoltak. A Hamlet próbáin beleszeretett a Gertrudist játszó harmadéves vegyészhallgatóba, Tóth Katába, akit azonban az 1941-es fajvédelmi törvény miatt zsidóként nem vehetett feleségül – sőt a jogszabály a testi kapcsolat létesítését is börtönbüntetéssel fenyegette. 1941 őszén, az új tanév elején az egyetemi színjátszó csoportot megalapító Horváthot a szélsőjobboldali Turul Ifjúsági Szövetség kizárta a társulatból. A két fiatal elkeseredésében nem látott más kiutat, 1941. október 18-ára virradó éjjel a pesti Duna-parton lévő Carlton Szállóban közös öngyilkosságot követett el – Kata juthatott hozzá vegyészhallgatóként a gyorsan ható ciánhoz. Ezt a megrendítő történetet dolgozta fel Polner Zoltán írását is felhasználva Radó Gyula Balázs Béla-díjas rendező és Bubryák István forgatókönyvíró-producer A legenda című filmben, amit 70 évvel a Hamlet-bemutató után pénteken mutattak be a Belvárosi moziban.

Radó Gyula, Gesler Lili, Baronits Gábor és Bubryák István a film díszbemutatója előtt. Fotó: Karnok Csaba
Radó Gyula, Gesler Lili, Baronits Gábor és Bubryák István a film díszbemutatója előtt.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi egyetem tudomány- és oktatástörténetéről értékes művek szólnak, ez a film az egyik első, amely az intézmény kultúrtörténetével foglalkozik – fogalmazott Pál József, A legenda létrejöttét a volt ORTT-vel és az önkormányzattal együtt támogató Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese a vetítés napján tartott sajtótájékoztatón. Bubryák István elmondta: már az 1970-es évek végén az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójában tévéjátékot szerettek volna készíteni a fiatalok tragédiájáról, akkoriban a terv nem valósulhatott meg. Az elmúlt évtizedekben sem tudott szabadulni a történet bűvköréből. A 83 perces film forgatása tavaly ősszel kezdődött, újságcikkek, korabeli filmhíradórészletek, dokumentumfilmes eszközök és a történetből született színdarabokból és regényekből kölcsönzött jelenetek segítségével, a Szegeden tinédzserként egykor Júliát játszó Gesler Lili és Baronits Gábor színművész alakításával idézik fel Tóth Kata és Horváth István alakját. Sándor János rendező, színháztörténész, Balog József újságíró és Molnár Judit történész szakértőként szólal meg a filmben, segítenek eligazodni a nézőnek a korszak politikai, színházi viszonyaiban. A közönség először a Duna Televízió, majd a többi közszolgálati csatorna műsorán láthatja a tanulságos dokumentumfilmet.

70 évig nem nyilatkozott

A filmben – 70 év múltán – először beszélt a tragédiáról Tóth Kata 90 évesen is teljes szellemi frissességnek örvendő húga, aki elmondta: míg Horváth Istvánt Szegeden temették el, az ő családja úgy döntött, a felhajtást kerülendő Katát a fővárosban helyezik végső nyugalomra. Amikor lejárt a sírhelye, még élő édesanyja tudomása nélkül titokban újratemették Szegeden.

Olvasóink írták

  • 2. lidi 2011. április 08. 17:01
    „vajon hová tűnt Horváth István neve elől az Ifj.? (a színháztörténet is így jegyzi, a nevét viselő színházi fesztivál is az Ifj, Horváth István nevet viseli)”
  • 1. theseus 2011. április 04. 12:32
    „Kedves Zsolt,

    Csak egy apróság: Shakespeare Hamletjében a királynét Gertrude-nak hívják, Arany fordításában is Gertrud. Gertrudis a Bánk bánban van.
    Tudom, hogy nem ez a lényeg a filmben, amire én is kíváncsi lettem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több program a közösségi házban

Zsombó - Kistelepülésen is lehet pezsgő kulturális élet – ezt igyekeznek bebizonyítani évek… Tovább olvasom