Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Bukja a pénzét, aki megveszi a csodaműszert: más néven már működött a csaló egészségközpont

Bukja a pénzét, aki megveszi a csodaműszert: más néven már működött a csaló egészségközpontCsuklóra erősíthető készülék. Az időseket átverő cégek könnyen kicsúsznak a fogyasztóvédelem kezei közül. Fotó: Antal Sándor
Néhány óra alatt több károsult is jelentkezett szerkesztőségünkben, akik jártak a tegnap bemutatott szegedi közérzetjavító központban. Korszerű szívvizsgálatra hívják az 50 év felettieket, hogy aztán több százezer forintos készüléket sózzanak rájuk.
Sok olvasónk tegnapi cikkünkből jött rá: jó eséllyel átverték, amikor több százezer forintos készüléket vetettek meg vele egy szegedi közérzetjavító központban. Székesi Kálmán mesélte el történetét, hogyan hitették el vele egy látszatvizsgálat során, hogy súlyos beteg, és aztán hogyan akarták bankba vagy otthonába kísérni, hogy felvegyen pénzt egy méregdrága berendezésre.

Több olvasónk jelezte: ők is személyes tapasztalatból ismerik a céget.

Bevonták a kísérleti programba

– A párom szívbeteg, nekem is voltak rosszulléteim, de a kardiológián csak három hónapra kaptam időpontot. Megörültem tehát ennek a lehetőségnek – mesélte Júlia, aki kérte, teljes nevét ne írjuk le, mert szégyelli, hogy így bedőlt a csalóknak. – Hódmezővásárhelyről jöttünk Szegedre, és a vizsgálat után a páromnak azt mondták, nagyon súlyos állapotban van. Neki azt az ajánlatot tették, hogy bevonják egy kísérleti programba, így a műszer csak 450 ezer forintba kerül 950 ezer helyett.

Júlia elmesélte: egy nagydarab, sötét bőrű férfi kísérte őt a postára, ahol felvette a pénzt, majd elvitte a Pacsirta utcai üzletbe, ahol megvehette a csuklóra rögzíthető készüléket. – Elmagyarázták, hogy a szervezetnek hozzá kell szoknia, fokozatosan kell emelni a használati időt, januárra pedig visszahívtak kontrollra. Miután elolvastam a tegnapi cikket, egyből felhívtam őket. Annyit mondtak, hogy mindenkinek saját dolga, mit hisz el, és mit nem. Amit csinálnak, nem átverés, és várnak továbbra is a megbeszélt időpontban – mesélte az asszony.

A fogyasztóvédők jól ismerik őket

A fogyasztóvédelmi hatóság viszont jól ismeri már a céget. Az elmúlt időszakban kiemelkedően sok fogyasztói bejelentés érkezett hozzájuk, amelyek alapján helyszíni ellenőrzést is tartottak. Hivatalból fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti eljárást is indítottak már.

– Év elején egy hasonló tevékenységet végző vállalkozás működött a Tisza Lajos körúton – mondta el Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetője. – Miután ott megszüntették tevékenységüket, hasonló profillal újabb cég jelent meg a Csongrádi sugárúton. A probléma éppen ez: mivel ezek a cégek mindig átalakulnak, nehéz nyomon követni őket. – Mire kiszabjuk a pénzbírságot és megtiltjuk a tevékenységet, új címen, új néven újabb üzlet nyílik, így az egész eljárást újra kell indítani.

Utaztatás helyett saját boltban árulnak

Petrik Sándor elmondta, tavaly az utaztatós árubemutatókkal csaptak be rengeteg idős embert. Aztán a törvény szigorodott: a cégeknek már ügyfélszolgálatot is kell üzemeltetniük, a rendezvényeken nem közvetíthetnek hitelt, és tilos ingyenes ajándékkal a rendezvényre csalogatni az érdeklődőket. Erre lépték válaszul azt, hogy saját üzletet nyitottak. – Mivel a termékeket itt értékesítik, a vevőknek már nincs lehetőségük arra, hogy 14 napon belül meggondolják magukat, hiszen más boltok sem vesznek vissza terméket, csak minőségi kifogás esetén. Vagyis aki vásárol, később hiába megy vissza reklamálni, miután rájött, hogy átverték.

A szakember szerint egyetlen kiskapu maradt a károsultak számára. – A békéltető testületnél már született olyan döntés, hogy a fogyasztó megtévesztése miatt javasolták a szerződés megszüntetését. Sajnos azonban ez a döntés nem kötelező érvényű a cégekre nézve, így ha nem fogadják el, csak a bíróságon kötelezhetik őket a pénz visszafizetésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

31 kiló marihuánát fogtak Röszkén egy átalakított autóban

31 kiló marihuánát fogtak Röszkén egy átalakított autóban
A NAV pénzügyőrei egy német rendszámú gépjármű ellenőrzése során, több mint 31 kg marihuána gyanús… Tovább olvasom