Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Bűnmegelőzési jótanácsok a nyári kikapcsolódásra

Csongrád megye - Itt a nyár, mindenki felszabadultabban indul neki akár egy átlagos munkanapnak, akár a hétvégi pihenésnek. Ezzel a szabadságérzettel azonban nagyon sok esetben kellemetlen meglepetések járnak. A turisztikai szezon közeledtével számításba kell vennünk a bennünket érő, nekünk kárt és egyben bosszúságot okozó mindazon jogsértéseket, amelyek tönkretehetik jókedvünket.
Ilyen tipikus jogsértések például a lopás, illetve a zseblopás, amelyeknek nagy része kellő odafigyeléssel megelőzhető lenne. A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, bevásárló központokban követik el. Kerüljék a túlzsúfolt helyeket, a táskájukat szorítsák magukhoz, a pénztárcájukat tegyék biztos helyre! Buszon, villamoson a táskát húzzák maguk elé és fogják szorosan! Gyakori elkövetési mód, hogy a közterületen lévő padokra, éttermek nyitott teraszain a székekre magunk mellé lerakott táskákat és egyéb értékeket emelik el a szemfüles alkalmi tolvajok. A leggyakoribb zsákmány a mobiltelefon, valamint a pénztárca, amiben gyakran a sértett nehezen pótolható iratai is benne vannak. Ezért célszerű a pénzüket több kisebb címletben, több helyen, a személyes irataikat pedig kulcsaiktól elkülönítve tárolni! Ha mégis úgy alakul, hogy az iratok mellett a lakáskulcsukat is eltulajdonítják, sürgősen cseréljék le otthonuk zárját!

Bankkártyájukat soha ne tartsák a PIN kóddal együtt! Igyekezzenek azt megjegyezni, vagy a kártyától jól elkülönített helyre, nem felismerhető módon feljegyezni! Fontos, hogy a kártyát a lopás tényének felfedezése után azonnal tiltsák le!

Ha gépjárművel közlekednek a jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják le amikor kiszállnak a kocsiból. Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt idegenek ne tudják jogtalanul megszerezni. Amennyiben lehetőség van rá parkoljanak kijelölt parkolóban, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van. Mielőtt járművüket a parkolóban hagyják, győződjenek meg arról, hogy a járműben, látható helyen nem hagytak semmiféle tárgyat!

A nyári szezonban rendkívül közkedvelt strandok sajnos nem csak a felhőtlen szórakozás színterei, hanem a tolvajok kedvenc vadászterülete is. A nagy tömeg alkalmas arra, hogy észrevétlenül emeljen fel valaki egy táskát, és azzal pillanatok alatt a kijárat felé induljon. A tolvajok nem nézik, hogy mit visznek el, válogatás nélkül teszik a dolgukat, a kisebb értéktelenebb dolgoktól kezdve a nagyobb értéket képviselő tárgyakon át minden mozdíthatót eltulajdonítanak. Strandoláskor az értékeiket helyezzék el értékmegőrzőbe, illetőleg a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzanak. A strandolás alkalmával – hacsak nem feltétlenül szükséges azok ottléte – értékes tárgyakat egyáltalán ne vigyenek magunkkal!

A védekezés legjobb módszere a megelőzés. Ne adjanak esélyt a bűnözőknek! - írta sajtóközleményében a Csongrád Megyei Remdőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyház költöztetheti az Árpád nevelőotthont Tápéra

Egyházi fenntartásba kerül 2011 szeptemberétől az Árpád Speciális Fiú Nevelőotthon. Tovább olvasom