Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Célkeresztben a takarékszövetkezetek

Szeged - Tízszer valószínűbb, hogy a rablók egy takarékszövetkezetet támadnak meg, mint egy bankfiókot – legalábbis ezt mutatja az elmúlt 10 év Csongrád megyei statisztikája. Vagyonőr csak napi 20 millió forintos készpénzforgalom felett kötelező. A keddi rablás elkövetője még nincs meg.
Az elmúlt 10 évben mindössze egyetlen bankfiókot raboltak ki Csongrád megyében, a takarékok közül viszont 9-et támadtak meg. Az elkövetők közül 3-at elfogtak a rendőrök, a többieknek nyoma sincs. A keddi rablóért 500 ezer forintos díjat is kitűztek, lapzártáig nem bukkantak nyomra.

15 évig nem nyugodhat a rabló

Nem lélegezhetnek fel azok az egyelőre ismeretlen elkövetők, akik az elmúlt években több szegedi pénzintézetet raboltak ki. A nyomozás legfeljebb addig tarthat, amíg a bűncselekmény el nem évül: ez rablás esetében maximum 15 év. Megírtuk, ha a nyomozás során nem sikerül megállapítani a bűncselekmény elkövetőjének személyazonosságát, akkor a nyomozást a rendőrség felfüggeszti. Amennyiben a későbbiekben a felderítéshez vezető bármilyen információ felmerül, a nyomozás tovább folytatódik. A Demokrata pár évvel ezelőtti, bankrablásokról szóló cikke szerint a bankrablók kézre kerítésében Magyarország az európai átlaghoz képest előkelő helyen áll, a felderítettség 55-60 százalékos.
– Köszönjük, jól vagyunk – mondták szerdán délelőtt a Sárosi utcai tízemeletes aljában a takarék dolgozói, amikor a keddi rablásról kérdeztük őket. A pénzintézeti dolgozók elmesélték, rémisztő volt a fegyveres férfi hadonászása, és sajnálják, hogy az egyébként sűrűn lakott környéken senki sem látta a melegítős támadót. A Tompa és Vidéke Takarékszövetkezet szegedi fiókját 3 év alatt másodszor fosztották ki, az előző elkövetőt még nem sikerült megtalálni. Azt, hogy a támadó mennyit zsákmányolt, biztonsági okokból nem közlik. A rablás után az utcabeliek közül többen arra panaszkodtak, nincs biztonsági őr a pénzintézetben, így azok könnyebb célpontok, mint egy bankfiók.

Szegeden 5 takarékszövetkezet fiókját kerestünk fel, többek között már korábban megtámadott helyeket is. Meglepetésünkre mindössze egy belvárosi helyszínen találkoztunk biztonsági őrrel, a többi fiókban a kamerákra és az időzáras széfekre bízzák a támadók elrettentését. Láttunk olyan fiókot is, ahol a pénztárt lövedékálló üveggel védik, így a támadónak esélye sincs a gyors pénzszerzésre.

A bankbiztonság kérdése a 2002-es, 8 halálos áldozatot követelő móri bankrablás után került előtérbe. 12 évvel ezelőtt készült egy tervezet, amit nem fogadtak el, mert túl sokba került volna. Ma is egy 2001-es kormányrendelet határozza meg a biztonsági követelményeket: a pénzintézetekre bízza, mennyit költenek a védelemre. Előírja, hogy legfeljebb kétmillió forint lehet a pultban, de csak azokban a bankfiókokban kell vagyonőrt alkalmazni, ahol a napi készpénzforgalom eléri a 20 millió forintot. Ezt a feltételt a panelek közé ékelődött kis takarékszövetkezetek nem teljesítik.

Megkerestük a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Munkabizottságát és a TakarékBank Zrt.-t. Arra voltunk kíváncsiak, miért lehetnek népszerű célpontok a takarékok. Írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem válaszoltak. Kerestük a Tompa és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőjét is, de a titkárság szerint a héten nem lehet elérni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 éves a Napos Oldal Alapítvány

Egy zánkai táborral kezdődött az idén 18 éves Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány története. Tovább olvasom