Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Corvin-láncot kapott Bor Zsolt akadémikus

Budapest - A kitüntetés egy olasz művésztől eredő, 15. századbeli, harmincöt milliméter átmérőjű érem másolata, amely Mátyás királyt mellképben, jobb oldali profilban ábrázolja.
Az elismerést Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus mellett a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, Marton Éva operaénekes és a szegedi fizikus, akadémikus, Bor Zsolt vette át.

Az 1930-ban Horthy Miklós kormányzó által alapított Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át. Január 1-jétől törvény emelte vissza az állami kitüntetések körébe, a Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsületrend, valamint a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt mellé. A magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál. A kitüntetettek alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet, amely legfeljebb 15 fős lehet. Az 5 új díjazottal jelenleg 13 tagja van, köztük a Szegeden született Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos, valamint a József Attila Tudományegyetem geometria tanszékét 1975 és 1982 vezető Lovász László matematikus. 2001-ben díjazták a tavaly elhunyt Kossuth-díjas építészt, Makovecz Imrét is.

A kitüntetés egy olasz művésztől eredő, 15. századbeli, harmincöt milliméter átmérőjű érem másolata, amely Mátyás királyt mellképben, jobb oldali profilban ábrázolja. A díjazott nevét és az adományozás évszámát bevésik a kitüntetés hátlapjába.

– Nagyon nagy tisztesség ez a díj, értékét számomra az határozza meg, kiről nevezték el és kik kapták meg – fogalmazott lapunknak Bor Zsolt.
– Mátyás az egyik legnagyobb királyunk. A láncot pedig, amelyet most átvettem, korábban Teller Ede birtokolta. Több szegedi is megkapta a díjat: Zsigmond Vilmos, Klebelsberg Kunó, és a városhoz kötődő Lovász László is. Szeged büszke lehet erre – húzta alá a Széchenyi-díjas fizikus, akadémikus.

1949. június 20-án született Orosházán. 1973-ban a Kijevi Műszaki Egyetem Rádióelektronikai Karán végzett elektromérnökként, 1974-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen (JATE) fizikából is diplomázott. 1975-ben egyetemi doktori, 1982-ben kandidátusi, 1984-ben a tudományok doktora fokozatot szerzett fizikából. A lézerkutatással Budapesten ismerkedett meg, egy havonta összehívott feladatmegoldó délutánon. „Akkor úgy néztük a bemutatott lézert, mint falusi bíró a teknősbékát" – emlékezik egy interjúban.

Kutatási területe a lézerfizika, az optika és a kísérleti fizika. Több mint 6 évet töltött a göttingeni Max Planck Intézet lézerfizikai részlegében. 1988-tól irányította Szegeden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a JATE közös Lézerfizikai Tanszéki Kutatócsoportját. 1989-ben megalapította a JATE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékét. Tudósként egy korábbi tanítványa, Juhász Tibor hívására költözött az Egyesült Államokba. Vállalkozásuk célja a lézerek szemészeti alkalmazása volt: nagyon rövid és nagy teljesítményű lézerimpulzusokat fókuszáltak a szaruhártyára. Új és sikeres szemészeti eljárás született, amelyből évente egymillió műtétet hajtanak végre a világon. Jelenleg a szürkehályog-műtét új technikáját fejlesztik ki. Kutatásaik egy részét jelenleg is Magyarországon és Szegeden végzik.

Los Angelestől délre él, az óceán közelében. Szeret szörfözni, és előszeretettel horgászik tonhalra, cápára. Hol őrzi majd a magyar állam tulajdonát képező láncot? – Még nem tudom, hova kerül. Lehet, hogy kiviszem magammal, de lehet, hogy megbeszélem Szabó Gábor rektorral, állítsák ki valahol a rektori hivatalban – árulta el a kutató, akitől megtudakoltuk: hazatelepül-e, ha 2015-ben működni kezd Szegeden a világ legnagyobb teljesítményű attoszekundumos lézere. – 10 percnél nagyobb időtartamra nem készítek terveket, de az ELI nagy csáberő.

Olvasóink írták

 • 12. jozko 2012. június 01. 19:52
  „Ügyes, gratulálok.

  A tudomány eredményeit aprópénzre váltani /a mindennapi életben használhatóvá tenni/ nem is olyan könnyű!
  Az igazán nagy kaland a haditechnikai alkalmazás - de a gyógyászatban sem "elhanyagolható" :
  sok emberen segít és szépen hoz a konyhára.
  A "kísérőszöveg" kiköpött "amerikai" ...

  Ami az ELI-t illeti, majdcsak kitalálják, mire is lesz jó /akkor/ amikor felépül!

  Ez a lézerágyú egyébként valami olyasmi, aminek egyik végén bemegy a rengeteg pénz, benne átalakul-
  eltűnik - és a másik végén vibrál: kijön a lézerfény /akkora energiával, ami már nem látásjavító, sőt, egészen elhomályosítja sok ember tisztánlátását/?!

  Azt látom, hogy a politikusok már most próbálnak vele operálni - mint egy csodalámpa, ennek a fényénél Botka László és B Nagy László is tud ? tündökölni - pedig még be sem gyújtották!

  Bor Zsolt ettől függetlenül megérdemli a díjat és a gratulációt -
  legalább is gondolom , a sok okos hozzáértő ezt mondja.
  Ennyien csak nem tévedhetnek!”
 • 11. kalkutta 2012. május 31. 18:01
  „"Los Angelestől délre él, az óceán közelében. Szeret szörfözni, és előszeretettel horgászik tonhalra, cápára."

  Aha. Oszt mi van a magyar tudománnyal?”
 • 10. kalkutta 2012. május 31. 15:33
  „A 4. és 7. kommenthez csatlakozva az én örömöm sem felhőtlen. Ez nem függ össze a kitüntetettek teljesítményével de nem lehetett volna más nevet találni a díjnak?

  Nemeskürty István is megírja a "Rekviem egy hadseregért" c. kiváló művét majd átveszi a Horthy által alapított díjat. Még jó, hogy nem a nevezett kezéből.

  Összezavarodik itt már minden?”
 • 9. TUTI 2012. május 31. 11:07
  „A fontos dolgok nyilvlán egymás mellett vannak, ez mindenki tudja kár is megjegyezni!
  Az biztos, h ilyen Corvin-láncos szegedi polgár kevés van és lesz is!

  GRATULA!!!!! :)”
 • 8. Fread 2012. május 31. 10:27
  „Bocs...
  ...az újságban olvasva a kérdést, ".. hol fogja tartani...", Déry Tibor Felelet-ének Farkas Zénó professzora - valójában Zemplén Géza -, jutott eszembe, aki a tanszék WC-kulcsa mellett tárolta a nagybecsű kitüntetést.

  Mind emellett gratuláció a kitüntetettnek !”
 • 7. kilo 2012. május 31. 09:15
  „Örüljünk a ténynek, hogy kitüntettettek!
  Viszont olvassunk utána a Corvin-láncnak, alapítójának, történetének! És akkor már nem felhőtlen az öröm.”
 • 6. TUTI 2012. május 31. 09:15
  „Ez igen! :) HAJRA MAGYAROK!”
 • 5. szatyi 2012. május 31. 08:23
  „Gratula a kitüntetetteknek!

  Nekem csak az a furcsa, hogy éppen a láncot nem kapja meg a kitüntetett!
  Bár csak ez lenne az egyetlen furcsa dolog ebben az országban.”
 • 4. Együgyű 2012. május 31. 07:44
  „,,Corvin-láncot kapott Bor Zsolt akadémikus"
  Megkérném a jelenlegi kormányunkat a német jó kapcsolatok ápolása érdekében vezesse be a vas keresztet.
  Vélhetően nagyobb igény merülne fel, mint a Corvin-láncra?
  Amúgy gratulálok a kitüntetett dolgozóknak!
  OFF.”
 • 3. tuskóhopkins 2012. május 31. 07:29
  „"Olasz művésztől eredő érem..." - újabb nyelvi bravúr, from DM, várjuk Munkatársunktól munkatársuk további sziporkáit.”
 • 2. GondaIstván 2012. május 30. 22:13
  „Én is szívből gratulálok Zsoltnak!”
 • 1. igazságkereső 2012. május 30. 20:46
  „Olvasva a kitüntetettek névsorát, a legméltóbb helyre kerültek a kitüntetések. Szívből gratulálok a kitüntetett tudósoknak, művészeknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelt a Szőke Tisza - egy részét megmentik, a többi vashulladék

A gőzösre kiírt ártárgyalást egy értékmentéssel és fémkereskedéssel foglalkozó társaság nyerte meg. Tovább olvasom