Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Csak a közmunka miatt dolgoznak többen

Csongrád megye - Egyértelműen a tavasznak és a nekilódult közmunkának köszönhető, hogy országosan és Csongrád megyében is kevesebb a nyilvántartott álláskereső. Csökkent a munkanélküliség.
Márciusban 591 ezer 200 munkanélküli volt regisztrált álláskereső Magyarországon – áll a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb jelentésében. Számuk 55 ezer 500-zal kevesebb, mint februárban – a tél végén ugyanis elindultak a közmunkaprogramok. A folyamat a következő hónapokban várhatóan folytatódik: újabb 60 ezer – túlnyomó többségben államilag támogatott – munkahelyet jelentettek be a foglalkoztatók.


Míg januárban egyik hónapról a másikra csaknem 100 ezer fővel ugrott meg az álláskeresők létszáma, a február a stagnálásról szólt. A tavasz hozott javulást: márciusban mind az előző hónaphoz, mind az előző évhez képest 9 százalékkal volt kevesebb az álláskereső. De ez egyértelműen a közmunkaprogramnak köszönhető, a vállalkozások 2011 utolsó negyedéve óta egyre kevesebb új álláshelyet jelentenek be. Egyedül a közmunka javítja a Csongrád megyei statisztikát is: míg 2012 februárjában több mint 24 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma, márciusban közel 1700-zal, 7 százalékkal csökkent a számuk. Most 22 ezer 561-en vannak. Ugyanakkor az álláshelyek száma is kevesebb lett, a februári 5511-ről 4446-ra esett vissza.
12,2 százalékos munkanélküliség
Csongrád megyében a gazdaságilag aktív korúaknál 12,2 százalékos volt a munkanélküliség márciusban – 2011 decemberében még csak 10,7 százalékos volt, de 2012 februárjában már 13,1 százalékot mértek.

Olvasóink írták

 • 16. howatowabb 2012. április 22. 18:45
  „No,álljon már meg a nászmenet! Csak azért, mert nem sikerült elhelyezkednem adott idő alatt, menjek utcát seperni, mert piszkos az ország! Van öntudat is a világon, megbecsült volt dolgozóként ne menjek már, csak mert a munka nem büdös! Mindenkit lealjasitanak, aztán mikor már nem érzed embernek sem magad, menj munkainterjúra, önbizalommal telve! Köszi ország, ezt akartam!”
 • 15. gabi1129 2012. április 18. 18:57
  „Mindenki lelkesebben dolgozna, ha meg is fizetnék őket.
  Minek törjék össze magukat,kapnak 32600ft-ot nettóban.Ezért napi 6 órát kell dolgozni.
  Hova jutottunk!!
  Tavaly 4 órában foglalkoztattak ugyan ennyi összegért.”
 • 14. macs 2012. április 18. 17:03
  „Furcsa ez a közmunka, ma hallottam a rádióban, hogy Miskolc környékén késve, illetve csak részben fizetik ki a közmunkásokat.”
 • 13. borcsokzsolt 2012. április 18. 08:53
  „Kedves NP1! A lényeg nem abban van, hogy le van nyírva a fű. Csak abba gondolj bele, hogy a szociálismunkások nagy része hol is dolgozik és mit! KHT, önkormányzat és egyéb nonprofit alapítványoknál. Ennek a következménye az, hogy a KHT állandó dolgozóit leépítették. Így teremtve még további szociálismunkásokat. Önkormányzat, ha jól tudom ott is lehet számolni további leépítésekről. Habár visszaveszik őket kevesebbért szociális munka keretében. Alapítványok azok meg mivel, hogy nonprofit orientált vállalkozások nem hiszek a termelő képességeikben. Ennek meg a következménye a munkavállalok nem lesznek értékesek. Miért is lenne, ha állam bácsi tömegeket tud bagóért munkába állítani? Ez a versenyképesség vége. Azért azt szeretném tudni mennyire volt ez tervezett az állam részéről.”
 • 12. Egyolvasó 2012. április 18. 06:59
  „Az a 47 ezer forint a közmunkásnak bruttóban értendő, és nem nettóban, úgyhogy abból a 47 ezerből még vonnak le, igaz nem sokat de akkor sem 47 lesz a kézben.”
 • 11. Linka11 2012. április 17. 18:39
  „Államilag csak porhintés zajlik,igazi megoldást nem is keresnek mert az még többe kerülne.Mindenütt fejetlenség az uralkodó ! A sok hirtelen törvénnyel és átalakítással mindenütt káosz és értetlenség van, csak be kell menni egy hivatalba vagy egy bankba. Látszat kormányok látszat intézkedései csak is a hatalomról szólnak ! És még van aki
  hisz bármelyik politikusnak !!???”
 • 10. szuszikla 2012. április 17. 17:57
  „A töménytelen milliárdokban számolt állami pénz amit az EU által "megengedett-megkövetelt" baromságokra lehet csak elkölteni. Ezek helyet inkább termelő munkahelyteremtésre kéne költeni. Értem itt például mi szükség egy új sétálóutcára milliárdokért, miközben a városlakók javarésze a munkanélküliség-hajléktalanság felé sodrodik. Az egész közmunka egy színjáték, statisztikageneral ezért lehet a minősége is olyan amilyen, ha az teljesűl a többivel már nem foglalkozik az állam. És ezek után már érthető is minek gürizze halálra magát a közmunkás elvégre "47ezer ft-ból magyarországon már meg lehet élni"”
 • 9. Agáta 2012. április 17. 16:56
  „Akkor lenne a közmunkának haszna, ha felügyelnék az azt végzőket. Az egész ország rettentő piszkos mindenütt, így a takarításnak is van értelme, ha elvégzik. Csak hát: Tavaly boltból haza menet jött velem szemben 3 nő szemetes zsákokkal és hegyes botokkal. Minden 2. eldobott papírt stb.-t szedtek csak fel, jó nagy léptekkel mentek és közben pletykáltak. Oda sem néztek, hogy mi maradt ki. OK, beszélgessenek, de ne a szemükkel.
  A télen a hóeltakarítás úgy nézett ki, hogy 1 lapátolt, 2 nézte. És mindez az adóforintokból megy! Emeljük csak még jobban az adót, dumáljon csak a sok "észkombájn" képviselő, hogy nem jó az egykulcsos SZJA és legyen 30%-os Áfa kulcs is. Ilyesmire? Inkább azon járna az eszük, hogy milyen termelő munkákat lehetne elindítani! Nem ördögtől való, ha állami tulajdonban levő üzemeket létesítenének. Pl. ásványvíz! Miért csak magánkézben vannak?”
 • 8. spiler 2012. április 17. 14:26
  „nagy kalap szar a KÖZMUNKA,ez olyan mint a TSZ....
  nemér a munkályuk semmit,sőt nem is csinálnak semmit
  nem teremtenek ÉRTÉKET
  NE A 40 ÉVESEKET TERELJÉK VISSZA A MUNKÁBA,,,,,KEZDJÁK MÁR A 18-20 ÉVESEKKEL”
 • 7. csl1970 2012. április 17. 13:02
  „Annak a fűnyírásnak nincs értéke amit a közmunkásokkal végeztetnek, egy profi vállalkozás tized annyi idő alatt el tudja végezni azt a mennyiséget..., elég csak a buszról, vagy a személygépkocsiból megnézni mit csinálnak ezek az emberek, furcsa módon mindig a pihenő idejüket töltik a hűvösben! Nincs sok értelme ennek a kelletlen kényszermunkának.”
 • 6. NP1 2012. április 17. 12:42
  „borcsokzsolt 2012.04.17. 08:38
  Nekem is számtalan aggályom van a közmunkával kapcsolatban, de ez mindig kiveri nálam a biztosítékot:
  "Még talán annyit, hogy a szociális munka nem termelő így igazából haszna sincs."
  Ketten nyírják egymás mellett a füvet, a Kovács KFT. alkalmazottja és egy közmunkás. Mi a különbség az előállított értékben. Semmi. Le van nyírva a fű.”
 • 5. PipiczGabor 2012. április 17. 10:15
  „Almegoldasok...gratulalok, duborog a gazdasag tovabbra is...lefele.Hajra fidesz, hajra Magyarorszag, eljen orban kiraly, remelem egyszer kenyeren es vizen!”
 • 4. borcsokzsolt 2012. április 17. 08:38
  „Erre gondolhatott az ember. Így verheti a vezetés a mellét, hogy ők megcsinálták habár igaz ez így vetítés. Részemről nem értek egyet a közmunkával. Ebben a formában csak leveri a dolgozók bérét. Nem is kell azon csodálkozni ha lokális lesz a minimálbér vagy éppen megszüntetik. Még talán annyit, hogy a szociális munka nem termelő így igazából haszna sincs.”
 • 3. roxper 2012. április 17. 08:05
  „Tavaly ősszel is pont ebből a megfontolásból indították be a közmunkát, hogy kicsit kozmetikázzanak az adatokon... Tegnap olvastam pont egy cikket, hogy az elmúlt fél évben létesült "munkahelyek" több mint 90%-a a közmunkából, állami pénzből jött létre...”
 • 2. Egyolvasó 2012. április 17. 07:56
  „Lesz itt még sok ingyen dolgozó munkás ember, csak kezdődjön el az új bírságolási törvény alkalmazása.”
 • 1. bambinaXX 2012. április 17. 06:21
  „Jobb, mintha csak segélyt kapnának.. s közben ráér betörni, stb. - már aki.
  Baj az, hogy más munkát nehéz találni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétügy: kukában a drágítási moratórium

Négy hónapig élt a szemétszállítási díjakat a tavalyi szinten rögzítő kormányzati törekvés. Egy friss törvénymódosítás lehetőséget ad a drágításra. Tovább olvasom