Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Csapó Benő Szeged díszpolgára lesz

Szeged- A város kitüntetéseiről is szavaz ma a közgyűlés. A díszpolgári címet, két Pro Urbe Díjat, öt Szegedért Emlékérmet és két Szeged nemzetközi kapcsolataiért elismerést májusban adják át.
A díszpolgári címre Csapó Benőt, a szegedi egyetem neveléstudományi intézetének tavaly Prima Primissima-díjjal kitüntetett vezetőjét jelöli ma a közgyűlésnek – a frakciókkal történt egyeztetés után – Botka László polgármester.
 
Csapó Benő díszpolgári kitüntetésével a város a kiállását jelzi a magyar oktatás értékei mellett. Fotó: Schmidt Andrea
Csapó Benő díszpolgári kitüntetésével a város a kiállását jelzi a magyar oktatás értékei mellett. Fotó: Schmidt Andrea

A jelölt a neveléstudományi doktori iskola, az MTA–SZTE képességfejlődés kutatócsoport és az egyetem oktatáselméleti kutatócsoportjának vezetője. A jövő pedagógusai a felsőoktatásban az ő művein nőnek fel. A város kitüntetéseire intézmények és magánszemélyek jelölhettek.

Több tucat javaslat érkezett, ezeket mérlegelve született meg a döntés. A politikus kiemelte Csapó Benőről, hogy a hazai pedagógia egyik legjelentősebb alakja. Tevékenysége elsősorban a minőségi oktatás feltételeinek megteremtésére irányul, emellett nemzetközileg is elismert pedagógus. Ez Szeged mint iskolaváros erőteljes üzenete, hogy kiáll a magyar oktatás értékei mellett.

– Botka László polgármester úr személyesen tájékoztatott az előterjesztéséről. Természetesen nagyon örülök, már a jelölés is megtisztelő számomra. Egész felnőtt életem Szegedhez kötődik, és augusztusban lesz kereken 40 éve, hogy az egyetemen dolgozom – mondta érdeklődésünkre a díszpolgárjelölt.

– Az első nagyobb kutatási programot a városi iskoláinak bevonásával indítottam el, és szintén ezek az intézmények vettek részt az 1990-es évekbeli felméréseinkben is, amelyek eredményei az Iskolai tudás és az Iskolai műveltség című könyveinkben megjelentek. Azóta számos iskolával vagyunk közvetlen partnerkapcsolatban. A szegedi pedagógusok továbbképzéseink első számú résztvevői, közülük többen kutatótanárrá váltak, kutatómunkánk rendszeres közreműködői. A következő feladat, hogy az óvodapedagógusok fejlesztőmunkáját segítő eszközöket dolgozzunk ki. Ezekben a napokban mérjük fel az önkormányzati óvodákban a gyerekeket. Később szeretnénk fejlesztőprogramokkal is hozzájárulni ahhoz, hogy minden szegedi kisdiák felkészülten kezdhesse az iskolát. Tavaszra a szegedi iskolákban tervezzük a természettudományos gondolkodás felmérését.
 
Pál Tamás és Simai Mihály kap Pro Urbe Díjat

Pro Urbe Díjra terjeszti fel a polgármester Pál Tamás karmestert és Simai Mihály költőt, a Délmagyarország korábbi munkatársát. Szegedért Emlékérmet javasol Nagy Ferenc büntetőjogásznak, Sulyok Erzsébet újságírónak, lapunk volt főszerkesztőjének, Szöginé Veczkó Ibolya nyugalmazott iskolaigazgatónak, Katona Tamásnak, a Contitech Rubber Industrial Kft. ügyvezető igazgatójának és Perovics Zoltánnak, a Metanoia Színház igazgatójának. A város nemzetközi kapcsolataiért kitüntetésben részesül:Hegyi Péter orvosprofesszor és Regina Gensigora, a Contitech Rubber Industrial Kft. ügyvezető igazgatója. Az elismeréseket a polgármester hagyományosan májusban, a város napján adja át.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torkos csütörtök vasárnapig - Jobban esik a félárú töltött lángos

Torkos csütörtök vasárnapig - Jobban esik a félárú töltött lángos
Évről évre egyre kevesebb étterem vállalkozik arra, hogy fél áron kedveltesse meg magát a vendégekkel. Tovább olvasom