Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Csapvizet isznak a polgármesterek

Zákányszék - Több megyei polgármester is arra hívja fel a lakosság figyelmét, nincs semmi gond a település csapvizével. Zákányszék első embere a szűrővel házalókat távol tartaná a településtől.
39 Csongrád megyei településen, köztük Zákányszéken is átmeneti megoldásként a Honvédelmi Minisztérium biztosít szabványos arzéntartalmú ivóvizet január óta.

Sok településen hallani arról, a helybeliek amiatt aggódnak: ezek szerint eddig romlott vizet ittak? Makó polgármestere, Buzás Péter a képviselő-testületi ülésén ezért mondta, hogy ő maga is csapvizet iszik, de semmi baja tőle. A város 104 éves, legidősebb polgára, Lenhardt János kijelentette, mindig makói csapvizet iszik.

Zákányszéken időről-időre megjelennek a katonák, és  szabványos arzéntartalmú ivóvizet osztanak. Fotó: DM/DV
Zákányszéken időről-időre megjelennek a katonák, és szabványos arzéntartalmú ivóvizet osztanak. Fotó: DM/DV

Zákányszéken a polgármester, Matuszka Antal a falu honlapján és a helyi újságban fordult a lakosokhoz, megnyugtatva őket, nincs gond a nagyszüleik által is fogyasztott csapvízzel, de az uniós előírást be kell tartani.

– Otthon ásványvizet, a polgármesteri hivatalban csapvizet iszom – mondta lapunknak a politikus. Ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét, hogy nem szabad felülni a házalóknak, akik a víztisztító berendezések megvásárlására biztatják a helyieket, ezek a készülékek is nagy kockázati tényezőt jelentenek. Szerinte a nem megfelelő karbantartás nagyobb veszélyt jelent, mint maga az a feltevés, hogy az ivóvíz minősége rossz.

Hende Csaba honvédelmi miniszter tegnap adta át az első magyar gyártmányú arzénmentesítő berendezést Medgyesegyháza-Bánkúton. Az AsR nevű szerkezet biztosítja, hogy a lakosság megfelelő minőségű ivóvízhez jusson. A miniszter többször hangsúlyozta, a kormány a korábbi kabinetek mulasztását pótolva minden háztartásba szabványos vizet juttat, és ebben kiemelt szerep hárul a hadseregre. – A beruházás csak ideiglenes megoldás, a végleges verzióra uniós forrás áll majd rendelkezésre mintegy százmilliárd forint értékben – mondta a miniszter. Az arzénmentesítés öt-hétszázezer ember életminőségét javítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis Judit győzött a balett fotópályázatán

A jubiláló együttes következő produkciójáról, a Juronics Tamás dupla koreográfiájával péntektől látható Stabat Materről is ő készít felvételeket a társulatnak. Tovább olvasom