Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Császár és jolly joker: Publik Antal

Szeged - Minden helyzetben feltalálta magát a tehetsége révén Publik Antal. Jolly joker volt a román hoki- és a fociválogatottban, edzői munkájáról könyvet írt. Ha nem a sportból él, kétkezi munkával vagy szavalókörúttal tartja el magát.
Édesapja kívánságára Publik Antal kitanulta a szerszámgéptechnikus-szakmát, mégis igazi aranyélete a Ceausescu-rendszer Romániájában volt, amikor a futballból élt. 14 évesen ifjúsági, majd felnőttválogatottként aknázta ki a tehetségét a belügy Dinamo egyesülete. Miután az addig párhuzamosan vállalt hokiválogatottságról lemondott, ott vetették be a csapatával, ahol éppen szükség volt rá az NB I-es bajnokságban: Bukarestben, Brassóban, Marosvásárhelyen, Kolozsvárott, sőt még a moldovai Bakóban is.

– Ünnepeltek, császár voltam, és bár nem kerestem annyit, mint a mai sztárfocisták, de nyolc-tízszeresét hazavittem egy munkás fizetésének. Bakóban például kapitányi rangban szolgáltam a pályán mint a város első parancsnokhelyettese – idézi fel a ma 73 éves Publik Antal.

Minden helyzetben feltalálta magát a tehetsége révén Publik Antal
Minden helyzetben feltalálta magát a tehetsége
révén Publik Antal. Fotó: DM/DV

Szurkol

Romániában és Svédországban Anton Publik, itthon Publik Antal néven mutatkozik be az egykori válogatott. Úgy hangzik ugyan, családneve nem művésznév, cseh nagyapjától örökölte, nyilvánosságot jelent. Elárulta, a mennyországban érzi magát, mert – bár se a románok, se a magyarok, se a svédek nem érintettek – élvezi a világbajnokságot. Egyébként, amikor románok játszanak a magyarok ellen, a románoknak drukkol, de minden más meccsen a magyaroknak szurkol.

Gondolt rá, hogy a profi futball után is lesz élet; testnevelési főiskolát végzett, gyógytornásznak képezte ki magát, és bármilyen furcsán hangzik, elvégzett egy népművészeti iskolát, ha úgy hozza a sorsa, hivatásosan hódolhasson a gyerekkorától szeretett szavalásnak – előadóművész lett. A labdarúgó-karriert előbb játékos-edzőségre cserélte, majd a pálya szélére állt, és a Székelyföldön épített csapatot 30 éves korától. Profi módon dokumentálta az edzésterveit és az eredményeket, mégis odébbállt 1984-ben. „Fanatikus becsületessége" utáltatta meg vele a focit, amikor saját játékosai eladták a meccset. Elővette szerszámgépes papírját, de nem vették komolyan, mindenki alibi „sportállást" kínált neki, ahogy az akkoriban szokás volt. Végül egy fémipari vállalat kutatóintéze- tében lett jolly joker, beszerzett az ismeretsége révén mindent, ami kellett.

Élt, mint Marci Hevesen, nem csoda, ha nem akart disszidálni még akkor sem, amikor a kapcsolatai a feleségét kiengedték egy svédországi gyógykezelésre. 1988-ban a kisebbik fia győzte meg, hogy két házát maga mögött hagyva távozzon Svédországba. Labdába nem rúghatott nagy kluboknál odakint, nem ismerték, ráadásul a svéd csapatokban amatőrök játszottak akkoriban, zsebpénzre valót lehetett mellettük keresni. Fogyatékosápolói végzettséget szerzett, abból élt, végül gimnáziumi testnevelői állásból ment nyugdíjba. Publik Antal A labdarúgás technikája magas játéksebességhez címmel könyvbe sűrítette tudományát; svédül és angolul is kiadták, kötelező tantárgy az edzőképzésen. Tavaly óta munkahelye ugyan nincs, de előadókörutakat vállal idehaza és Erdélyben Gál Laura énekművésszel. Azóta Szeged és Stockholm között osztja meg kétlaki életét. Nem szakadt el a focitól sem; a felcsúti Puskás Ferenc és a gyulai Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémián tart előadásokat. Szerdánként pedig a pesti Fradi-pályán edz az öregfiúk csapatával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovak és 1914-es oldtimer a szegedi My Fair Ladyben

Egy 1914-es évjáratú Oldsmobile, valamint több ló is feltűnik a Dóm téri színpadon a My Fair Lady előadásain. Tovább olvasom