Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Csetényi Vencel lett az évad férfi táncosa

A Szegedi Kortárs Balett társulatának tagja, a sportolóként indult Csetényi Vencel lett az évad férfi táncművésze. A Magyar Táncművészek Szövetségének elismerését kedden adták át a Művészetek Palotájában, a tánc világnapja tiszteletére rendezett gálaesten.
A Vásárhelyről indult Csetényi Vencel (37) középiskolásként gyakran járt át Szegedre; a kilencvenes években még atletizált, véletlenül keveredett a kisszínházba, ahol nagy hatással volt rá a Szegedi Kortárs Balett produkciója, a Szilánkok. Valami hasonlót szeretett volna csinálni, de nem volt lehetőség rá, hogy előképzettség nélkül táncoljon. A sportban sikeresebb lett, öt- és tízpróbázott; felvették a Testnevelési Egyetemre, amelynek csapatával rögtön megnyerte az országos tízpróbabajnokságot.

Az egyetemen akrobatikus táncokkal próbálkozott – produkciójukkal nyertek az országos táncfesztiválon. Vencelt az Oktogon Tánccentrum vezetője tehetségesnek találta, ezért felajánlotta: képezze magát nála. Sztepp-, szving- és dzsessztáncórákra járt, közben Miklós Tibor musicalprodukcióiban dolgozott a Budapesti Pinceszínházban és a Piccolo Színházban. Egyszer beugrott a Budapest Táncszínház egyik gyerekdarabjába – a bemutatkozás olyan jól sikerült, hogy egyik produkció hozta a másikat, öt évig táncolt a Budapest Táncszínház társulatával. Közben a Nemzeti Táncszínház lombikprojektjében is részt vett: breaktáncprodukciókban szerepelt. Már a váltáson gondolkodott, amikor felbukkant a régi szerelem, a Szegedi Kortárs Balett: Juronics Tamás hívására 2008-ban lett az együttes tagja.

Csetényi Vencel Juronics Tamás koreográfiájában, a Stabat Materben. Fotó: Frank Yvette
Csetényi Vencel Juronics Tamás koreográfiájában, a Stabat Materben. Fotó: Frank Yvette

Koreográfusnak tanul

– Czár Gerivel együtt végezzük a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakát. Elsőévesek vagyunk, Bozsik Yvette az osztályfőnökünk. Persze ez még nem azt jelenti, hogy biztosan koreográfus is leszek. Egyelőre úgy érzem, a pedagógusi vénám erősebb, mint a koreográfusi. Testnevelő tanárként is foglalkoztam gyerekekkel, és táncot is tanítottam már – árulta el Vencel.
– Rettenetesen meglepett, hogy megkaptam az évad legjobb férfi táncművésze díjat, ugyanakkor nagyon jó érzéssel tölt el. Az a sejtésem, hogy nem egy produkciónak szól az elismerés, hanem annak a 11 évnek, amit a moderntánc-szakmában eltöltöttem. Megerősítést jelent számomra. Elmerengtem az elmúlt éveken, és meg is nyugodtam egy kicsit. Úgy gondolom, nemcsak az én táncosi pályám nem szokványos, hanem a Szegedi Kortárs Balett sem szokványos együttes, és Juronics Tamás karaktere, művészete sem az. Ezért is tudtam komoly táncos előképzettség nélkül olyan gyorsan és jól beilleszkedni a társulatba. Ez egy igazi táncszínház, ahol sokféle karakterre van szükség. Hálás vagyok Tamásnak, hogy felfigyelt rám, lehetőségeket ad – hangsúlyozza Vencel, akinek fontos az is, hogy egy olyan együttes tagja lehet, amit a szakma régóta a 3-4 élvonalbeli hazai társulat közé sorol, és produkcióikkal mindenhol hatalmas sikert aratnak.

– Az első szegedi feladatom, a Szentivánéji álom volt az egyik legkedvesebb munkám, amelyben beugrással két teljesen különböző karaktert is meg kellett formálnom. Az utóbbi időből a Rítus a kedvenc darabom. A társulatoknak sok nehézséggel kell manapság megküzdeniük, mi ebből táncosként szerencsére keveset érzékelünk, mert Pataki Andrásék igyekeznek megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy csak az aktuális feladatunkra koncentrálhassunk. A tánc a pillanat művészete, ebben a szakmában nem igazán lehet tervezni. Sokszor véletleneken múlnak dolgok. Soha nem felejtem el, amikor a győri táncfesztiválon jártunk, a színház művészbejárójának félhomályos portájánál váratlanul megszólalt egy hang: „Ki ez a jó formájú fiatalember? Én ezzel dolgozni akarok!". Csak amikor kilépett a fényre, akkor ismertem fel Frenák Pált, akivel azóta sem jött még össze a közös munka.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végérvényes: Mózes térképe alapján választ ősszel Szeged

Mózes Ervin szerint aránytalan volt a megyei főjegyző választási rendszere. Tovább olvasom