Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Csiga – minden mennyiségben

Szeged - Az óriásplakátnál is jobban vonzza a szemet most az a korlátoszlop, amelyet csigák borítanak be a szegedi Petőfi Sándor sugárút és a Szabadkai út találkozásánál.
Észreveszik az autósok és a 4-es villamos utasai, a természetbúvár pedig megáll és fényképez, aztán megpróbálja kideríteni, hogy az első pillantásra valószerűtlen jelenségnek mi a természetes magyarázata. A csíkos példányok pannon csigák, a világosak pedig a szintén őshonos tejfehér kórócsigák lehetnek, amelyekről azt állítja a szakirodalom, hogy kedvelik a nyílt területeket, napos és száraz bozótosokat, de az ember közelében, kertekben, útszéleken, romokon is előfordul.

Két őshonos fajhoz tartoznak az oszlop díszei. A szerző felvétele
Két őshonos fajhoz tartoznak az oszlop díszei.
A szerző felvétele

– Bár nem láttam még, mert épp a Balatonnál vagyok, nagyon valószínű, hogy azok tényleg tejfehér kórócsigák és pannon csigák, szokásuk, hogy a közlekedési táblák alumínium oszlopaira fölmásznak. Az ilyet én is le szoktam fényképezni – erősítette meg feltételezésünket Ilosvay György, a Csemete egyesület elnöke. A szegedi biológus azt mondta, a magyarázat a tömeges felbukkanásra nyilván az lehet, hogy a közelben szaporodott, és ilyenkor rajzik ez a faj. A szaporodás szempontjából nem közömbös, hogy ilyen csapadékos a nyarunk. Gradációnak nevezi a biológia a jelenséget, amelyet idén a mezei pockoknál is meg lehetett figyelni. Ennek oka a táplálékbőség, ami továbbgyűrűzik: amikor a pockok elszaporodnak, a baglyok több tojást raknak. Az egyiknek valamiért örül az ember, a másiknak nem annyira. A Balatonnál most például spanyol meztelen csigát lehet látni mindenfelé, ami a biológus szerint nem ilyen szép látvány.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 milliárdot áldoznak a szelektív szemétre

Korszerűsítik a szemétgyűjtést és -feldolgozást, többet komposztálnak jövő tavasztól Csongrádon és 81 másik településen. Tovább olvasom