Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Csillogó sujtásékszerekert készít Csilla

Csillogó sujtásékszerekert készít Csilla
Hobbinak indult, de ma már főfoglalkozású sujtásékszer-készítőnek tartja magát az algyői Papp Csilla. Alkotásaiból pénteken nyílt kiállítás az algyői faluház galériájában.
– Ez gyönyörű – csodálkoztak rá az algyői nyugdíjasok Papp Csilla munkáira. A 34 éves helybeli nő kézzel hímzett sujtásékszereit állította ki a faluház galériájában. 

– A sujtás egy egyszerű zsinór, ami a magyar népi ruházaton is megtalálható. A gombok ezzel a technikával, mindenféle érdekes csavarással vannak rávarrva a ruhára. De amíg régen csak pirosat, fehéret és feketét, ma már mindenféle színt használunk. A sujtásékszer pedig úgy jön létre, hogy a kövek, ásványok vagy egyéb tárgyak hátuljára egy filcszerű anyagot kell ragasztani, és utána varrjuk köré a színes zsinórokat – magyarázta Csilla. Elmondása szerint csak pár éve készítenek ilyen technikával ékszereket nagyobb számban a világban. A szakma úttörője az Izraelben élő Dori Csengeri volt, akinek munkáit az olasz Vogue is bemutatta. 
 
A 34 éves algyői nő munkáiból könyv jelenik meg Amerikában és Angliában Fotó: Kuklis István
A 34 éves algyői nő munkáiból könyv jelenik meg Amerikában és Angliában Fotó: Kuklis István

– Hobbiból kezdtem el gyöngyöt fűzni, majd rátaláltam erre a technikára. Olvastam a különböző netes oldalakat, én is vezettem blogot. Az internet segítségével kitárult a világ, rengeteg új technikát és eszközt ismertem meg. Itt láttam meg 2011 végén Dori Csengeri munkáit is – mondta. Csilla családjával ekkor Angliában élt, első próbálkozásait azonnal feltöltötte az internetre. – Nem kellett hozzá sok idő, hogy egy Angliában gyöngyboltot vezető magyar nő megkeressen, akinek ezután különböző mintákat kellett készítenem, amiket az üzletében árult – mondta. Ahogy egyre több ékszert készített, úgy lett egyre ismertebb a szigetországban, egy amerikai cég kérésére Birminghamben egy kézműves-kiállításon mutatta meg addig elkészült munkáit.

– Másfél éve egy amerikai könyvkiadó keresett meg levélben, hogy írjak a sujtástechnikával készülő ékszerekről egy könyvet. Szerencsére a párom hobbifotós, így fél év alatt létrejött az angol nyelven írt, huszonöt mintát bemutató könyv. Ez februárban jelenik majd meg Amerikában és Angliában. Magyarra nem lenne érdemes lefordítani. Nem hinném, hogy itthon lenne rá fizetőképes kereslet – mondta Csilla. Angliában más volt a helyzet, angol nyugdíjas nőknek is tartott sujtásékszer-készítő tanfolyamot.
Fotók: Kuklis István
Fotók: Kuklis István

– A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba jártam, de rájöttem, hogy a színház világa nem nekem való. Dolgoztam ezután az algyői önkormányzatnál, majd nyelvtanulás miatt a párommal és a lányommal kiköltöztünk Angliába. A második kislányom már ott született. A hobbim mára a főfoglalkozásom lett. Ezért is jöttünk haza, mert Angliában nem tudtuk kire bízni a gyerekeket, amikor felkérést kaptam például Japánból egy tanfolyam megtartására. Magyarországról könnyebben tudok elrepülni Ázsiába, a lányaimra a nagyszülők vigyáznak majd. A japánokat nagyon érdekli ez a technika – mondta. Egy kisebb sujtásékszer fülbevaló 30-40 ezer forintba kerül, de adott már el nyakláncot 200 ezer forintért is. – Az egyediséget és a befektetett munkát is be kell számítani az árba. Egy komolyabb nyaklánc három-négy hét alatt készül el. Sok kis követ használok munkáimban, ez a védjegyem. Hogy híres vagyok-e? Egyszer, remélem, az leszek. Mindenesetre rajtam kívül csak ketten vannak az egész világon, akinek könyve jelent meg a témában – magyarázta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezéses leépítéstől tart az egyetemen a Jobbik

Párbeszédre hívták, de csak tudományos előadást tartott pénteken Szegeden Palkovics László - mondta… Tovább olvasom