Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Csődtől félnek a kistelepülések

Csongrád megye - Az adósságkonszolidáció fejében olyan megszorításokat hajtott végre a kormány, amelyek csődbe viszik a kisfalvakat – állítják polgármesterek. Néhol már a béreket és a segélyeket is alig tudták kifizetni. A Belügyminisztérium megoldást ígér.

A semmiből kellene havonta több millió forintot kigazdálkodniuk a falusi önkormányzatoknak. Amit a kormányzati adósságátvállalás és az idei költségvetés önkormányzati fejezetének megismerése tükrében a polgármesterek már jó előre hangoztattak, kezd valóssággá válni: az adósságátvállalás fejében a kormány olyan megszorításokat hajtott végre az önkormányzati szektorban idén januártól, aminek következtében az eddiginél is rosszabb helyzetbe kerültek.

„Folyamatban van"

– Az önkormányzatoktól az új finanszírozási rendszer bevezetése óta rendszeresen kap a Belügyminisztérium visszajelzéseket. A leggyakoribb kérdések a közös hivatali rendszer kialakulásával, a településüzemeltetési feladatok (közvilágítás, köztemető- és közútfenntartás, zöldterület-gazdálkodás) ellátásával, finanszírozásával, a gyermekétkeztetési feladatok finanszírozásával és a működési hiány nélküli költségvetés tervezésével kapcsolatosak – adott tájékoztatást az ügyben megkeresésünkre a Belügyminisztérium sajtófőosztálya. – Az új finanszírozási rendszer egyenetlenségeinek kiigazítására és az egyedi jellegű problémák kezelésére 44,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből 24,4 milliárd fordítható egyebek mellett a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás forrásául. A felhasználás részletes szabályairól a helyi önkormányzatokért felelős miniszter – az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével – alkot rendeletet, amelynek előkészítése jelenleg folyamatban van.

– Bérekre és segélyekre a múlt hónapban szó szerint össze kellett kaparnunk az utolsó forintokat – jellemezte a kialakult helyzetet Molnár Róbert. Kübekháza havonta 2,3 millió forinttal kap kevesebb állami támogatást, mint tavaly, miközben a kormány elvonta a gépjármű- és iparűzési adójuk jelentős részét. Iskolájuk évek óta katolikus fenntartású, vagyis az állam nem vállalt át plusz működtetési terhet, és mindössze fél státuszt spórolt a falunak a közszféra átszervezése. Gyakorlatilag tehát nincs olyan központi feladatátvállalás, amely indokolná az ilyen drasztikus finanszírozáscsökkentést. Éves szinten nagyjából 34 millió forinttal lett kevesebb a falu pénze, miközben az adósságkonszolidálással mindössze évi 2-3 milliós fejlesztési hiteltől szabadították meg az önkormányzatot.

– Volt 6-8 millió forint tartalékunk, amelyből május végéig tudtuk kipótolni a havi működésünkhöz hiányzó pénzt, ám az mára elfogyott. Ebben a helyzetben kellene még a béreken kívül egyre több embernek segélyt fizetni, a falu havi rezsiköltségeit finanszírozni, a szegényeknek az étkeztetésükhöz hozzájárulni, rendkívüli hiteleket, temetési segélyt adni. A korábban elnyert, idei átadású uniós pályázatok önerejét is fizetni kell, és vinni kell a közmunkaprogramot is. Eddig soha nem volt kifizetetlen számlánk, mert mindig kiegyensúlyozottan gazdálkodtunk, de mostantól lesz – fogalmazott a kübekházi polgármester, aki falurombolásnak és az önkormányzatiság mint alkotmányos jog lábbal tiprásának nevezte mindazt, ami történik.

Baks 44 millió forinttal gazdálkodik kevesebből, mint tavaly. – Kevés az adóbevételünk, hiszen a Natura 2000-es területek miatt ipar alig van, a kommunális adó pedig nem magas. A gépjárműadó volt, amelyre az önkormányzat leginkább támaszkodhatott, annak 60 százalékát azonban most már elviszi az állam. A maradékból kellene a segélyeket kifizetnünk. Vannak már kifizetetlen számláink – mondta el Búza Zsolt polgármester, aki nem tudja, meddig tudják még tartani ezt a helyzetet.

Olvasóink írták

 • 4. ráérő 2013. június 06. 15:17
  „deszkás.
  Nálatok még arra is lesz pénz hogy a kirugott jegyzőnőt ki fizessétek?”
 • 3. deszkás 2013. június 06. 13:57
  „Nem baj,Budapest túléli. :(((”
 • 2. NP1 2013. június 06. 13:16
  „1. Casablanca 2013.06.06. 12:4

  Gondolom a helyzetüket sokkal jobban ismered mint a két polgármester, de ha a keretes írást is elolvasnád az támpont lehetne....esetleg.
  Tudod, az önkormányzat tevékenysége nem csak az iskola és a hivatal működtetéséből áll.”
 • 1. Casablanca 2013. június 06. 12:42
  „Miről beszél ez???

  A hivatal tevékenységét a körjegyzőség látja el, a képviselő-testület jövőre a fele lesz, az iskola, óvoda állami vagy egyházi fenntartású.

  Ugyan mire kell a lóvé???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés Nagy Bandó András író, humoristának

Nagy Bandó Andrást kérdeztük, akinek verses meséje a szegedi Az év könyve díjat nyerte. Tovább olvasom