Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Csökken a praxispénz, számolgatnak a háziorvosok

Szeged - Olvad a háziorvosi kassza, havi 20–25 ezer forinttal csökkenti a praxisok támogatását a kormány az „elvárt jövedelem" utáni adó bevezetésekor. A háziorvosok tiltakoznak. Egyetlen eszközük: az ellátást a finanszírozáshoz szabni.
– Megdöbbentett a bejelentés, nem egyeztetett a kormány – az adószabályok változására hivatkozva –: januártól 7 forinttal csökkenti a kártya utáni pontpénzt – mondja dr. Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének vezetője. – Ez a praxis nagyságától függően havi 20–40 ezer forint mínuszt jelent. Tiltakozásul a betegellátást a finanszírozáshoz igazítjuk: kevesebbet használjuk a gépkocsit, nem fűtünk, nem tartunk drága fájdalomcsillapítót.

Ötven beteget látott el, ebédszünetet sem tarthatott tegnap dr. Torontáli Renáta, a Falusi Körzeti Orvosok Szövetségének tagja. A csengeleiek gyógyítója havonta 20–25 idős beteget látogat, 300–500 kilométert autózik a 69 kilométer kerületű tanyavilágban. Érzékenyen érinti a tőle elvett havi 18 ezer forint. Havonta Csengelén 2002-ben 545 ezer, 2005-ben 718 ezer, 2009-ben 800 ezer, idén januárban 785 ezer forintból kell gazdálkodnia. Ha az egészségügyi tárca állítása szerint valóban 70 százalékkal nőtt volna praxispénze, akkor tavaly 926 ezer forintot kellett volna kapnia.

Dr. Szilárd András tápai háziorvos is tiltakozik a praxispénz megkurtítása miatt. Fotó: Segesvári Csaba
Dr. Szilárd András tápai háziorvos is tiltakozik a praxispénz megkurtítása miatt.
Fotó: Segesvári Csaba

Az amúgy megalázó összegű vizitdíjas rendszerben az volt az egyetlen jó, hogy az összegyűlt pénz legalább a rezsit fedezte. Arcátlanságnak tartja a háziorvosok hivatástudatával visszaélni, miközben az indikátorrendszerre épülő esetleges többletfinanszírozásnak sok helyen nincsenek meg a feltételei, és újabb terhekkel – például az „elvárt jövedelem utáni adóval" – nehezítik munkájukat.


– Az alulfinanszírozottság már két évtizede sújtja az egészségügyet – hangsúlyozza dr. Pördi Nándor. A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei háziorvosi szekciójának vezetője példaként említi: míg egy itteni felnőtteket gyógyító háziorvos havi 600–700 ezer forint praxispénzt kap, addig kollégája például Horvátországban 1,2 millió forintnak megfelelő euróból gazdálkodik. Itt ebből a havi 600–700 ezer forintból ki kell fizetnie a doktornak a saját, az asszisztense és a takarító végzettségének megfelelő bérét; továbbá a rendelő fűtésének, világításának rezsiköltségeit; de még a nyomtatáshoz használt papír és festékpatron árát is. Így a kiadások sokszor nem is fedezik a havi bevételeket. S akkor még nem beszéltünk a szükséges fejlesztésről.

Másképp számol a minisztérium

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a 2010. január elsején bevezetett adó- és járulékcsökkentés, azaz a munkáltatói terhek mérséklése miatt az egy-egy háziorvosi praxisra jutó kiadás átlagosan 23 ezer–26 ezer forinttal csökkent. Ehhez képest a háziorvosi praxisok bevétele átlagosan 20 ezer forinttal mérséklődött, tehát a praxisoknál több forrás marad. Ezen felül a kormányzat ígéri: 2010 második félévétől bevezeti a minőségi indikátorrendszert, vagyis a jól teljesítő, munkájukat minőségi színvonalon ellátó háziorvosok 2 milliárd forint többletfinanszírozásban részesülnek.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. franzvon 2010. január 14. 18:45
  „Ok.
  De hogy jön ide a felsőbbrendűségi érzés????
  Már az orvos is náci, vagy mi a túrórudi?

  Ami a dokit és a többieket viszont nagyon megkülönbözteti, az a felelősség...
  Jogilag, erkölcsileg egyaránt.
  Sok nem orvos "eüssel" beszélgetve ettől fáztak a legjobban.Ez viszont tényleg egy választóvonal...”
 • 52. bespin 2010. január 14. 16:00
  „50. Takarítottam összefosott röntgencsövet vastagbél feltöltéses vizsgálat után, javítottam CT-t, villamos által kettévágott ember 2 liter vére miatt. Köpött szembe beteg szájsebészeten gennyes dzsuvával.Stb. Soroljam még? Ne mutasd be mi, hogy megy nálatok. Én is tanultam és tanulok folyamatosan, de már nem az eü. technológiákra specializálódom. Én sem vagyok megfizetve a képességeimhez képest, de nem húzom el a belem, nem rívok az országos médiákban, hogy de szarul él a melós társadalmunk. Szavazzatok jó helyre, zavarjátok el, azt akik hátráltatják az eü. reformokat.”
 • 51. franzvon 2010. január 13. 17:30
  „Flex egyszer elmagyarázhatnád miért rágtál be a dokikra, mert nem ezért amiről itt szó van.
  Elcsesztek valakidet?”
 • 50. franzvon 2010. január 13. 17:24
  „bespin Te meg milyen felsőbbrendűségről beszélsz???
  Ezt a te lelked mélyén megbúvó valamiféle sértett alsóbbrendűségi érzés pumpálja-
  akkor kritizálj valamit, ha kipróbáltad.
  Ha kipróbáltad a hatvannál több vizsgát, a napi huszonkét óra tanulást,a boncolás során a szádba fröccsenő-felsőbbrendűségi érzést okozó hullalevet, a büdös összeszart beteget, meg a negyvennyolc órás hétvégi aktív balesetsebészeti ügyelet utáni elutasítást, hogy hétfőn ezek után még nem mehetsz haza, mehetsz kampózni a műtőbe, ahol hülyébbnél hülyébb lakatos meg állat asztalos kezét-lábát, valagát kell helyreállítani, mert megint
  átsiklott a körfűrésze felett pusztán hobbiból.
  Itt tényleg az ORVOSOKAT <moderálva>???
  Ez normális???Akkor ez a Mad Max film vazze!”
 • 49. franzvon 2010. január 13. 17:16
  „47!
  Már megint itt fröcsögsz Te programozók gyöngye!
  Ami selejtet ti gyártotok, az minden emberi képzelőerőn felüli!Sok szemét szar programváltozat tele hibával,
  oszt amikor javítjátok ,így bug úgy bug- egy helyett három hiba lesz benne!
  Egy normális receptíró programra nem vagytok képesek, arra, hogy a karakterek megfelelő helyre kerüljenek!
  Informatikusból annyi van mint a szemét-kilenctizedét visszavágnám kötelező katonai szolgálatra-menjen
  vonatot pakolni, meg kapálni, meg szart takarítani.Minek már ennyi belőletek?
  Sírtok, hogy fizetni kell? Fizetni kell.
  Tb biztosította fizu?-Úgy látjátok működik?Így működik, ami miatt itt sírtok.
  Egy szar, idejétmúlt rozoga rendszert szajkóztok újra, meg újra, meg újra.
  Hát ezt kapjátok a tb-tekért.

  Tudjátok mi van: újra él az egykori hajós jelmondat: " Isten után az orvos az első"...
  Ha szar az orvos---képzeljétek milyen a többi.És nem mi fogunk menni tanácsért( meg flexike oltásért)hozzátok.”
 • 48. bespin 2010. január 13. 15:31
  „44. Az általad említett szabadalmazók, házépítők. szobrászok stb.-k hány százalékát teszik ki az orvostársadalomnak? A "civil" melós szférában is vannak polihisztorok, csak épp nincs pénzük öntőformára, hogy csónaktestet ragasszanak vagy kiállításaikhoz szponzort szerezzenek.
  Az egyetem első évében megkapjátok a "felsőbbrendű vagyok" oktatást és semmibe veszitek a "pórnépet". A 41. hozzászóló be is bizonyította a felsőbbséget. A lakatos és az asztalos is gyárt selejtet, ti is. Nálad is kibújt a szög a zsákból, mert már nem fogod vissza magad. :-)”
 • 47. flexsnake 2010. január 13. 15:14
  „26. okoska, az orvost megfizeted ha TB-t fizetsz meg vannak fizetve, minden egyéb pénz a praxisal való zsarolás. El is lehet menni, minden orvos helyére van kettő másik.”
 • 46. Szusi 2010. január 13. 14:20
  „Tényleg kár folytatni. Mert mondhatnám a doktor kioktató stílusát amikor megkérdezik, hogy ezt miért nem tudja anyuka. De ahogy magánrendelésre viszem a csemetét már fordul a széljárás és még sorolhatnám. És igazad van! Én mávos vagyok csak ott kezdődik a gond, hogy a pénzből amit kapok nemigen tudom igénybe venni. :-)) De ez ne bántson téged. :-))))”
 • 45. franzvon 2010. január 13. 14:12
  „Szusi!
  Gutaütésemet házon és családon belül le tudom rendezni-várakozási és előjegyzési idő nélkül.Emmiatt ne aggódj.
  Mávosnak ingyenjegy,Eü.snek protekció.
  Éppen azt ecseteltem, hogy szarért szart kapsz.Nem kell kérdezni itt hogy "miért?"
  Szarért.
  Meg ezért a hozzáállásért.
  Meg lehet szokni,vagy meg lehet....”
 • 44. franzvon 2010. január 13. 14:08
  „Azért csak az lenne szalonképes,hiteles, elegáns, ha az orvosi felkészülés és munka értékéről olyan ember nyilatkozna, aki az a min. hat évet végigjárta.
  Akkor már valami halvány alapja lenne hogy hasonló értékrendeket megalkosson.
  Az első boncolásnál kiderül, hogy nem grófi kisasszonyképzőbe jelentkezünk ugyebár....

  Elég hülye orvost fogtál ki, ha az egy izzócserét meg tv hangolást sem tud végrehajtani-nálam igencsak éhkoppon maradnál ezekkel a tudományokkal...Én olyan orvosokat ismertem-ismerek, akik szabadalmakkal bírnak, házukat maguk építették, köztéren kiállítva szobruk van, motorcsónakestet öntenek ,agykoponyasérüléseket plasztikáznak, verset írnak-s szebben rajzolnak mint da Vinci...

  Nem orvos való ide, hanem jó fokhagymás disznózsír...Abban lehet fürdagonyázni muskátlira...”
 • 43. Szusi 2010. január 13. 14:06
  „37. .suhym. 2010.01.13. 02:35
  Feljelentsem? Szerintem legközelebb nem a számlát adná hanem a TB kártyámat, hogy keressek másik orvost.”
 • 42. Szusi 2010. január 13. 14:04
  „41. sved 2010.01.13. 11:45
  Ezzel az erővel a kukás meg ne kapjon semmit és öntsön el bennünket a szemét?

  38. franzvon 2010.01.13. 05:06
  De azt is kérdezhetném, hogy a doki a magánrendelésére miért a klinika eszközeit veszi igénybe miért rendel ott ingyen? Mert ezt teszi. Pénzed van behívnak 10 ember előtt is és leszarják, hogy zúg a tömeg. Amúgy meg vigyázz nehogy gutaütést kapj még a végén igénybe kell venni ezt a csodás ellátást. :-)))”
 • 41. sved 2010. január 13. 11:45
  „40. de akkor fizetni kell majd, vszleg többet is, mint most. Akkor mar nem erne meg a mostaniakat megfizetni, es nem megvarni, mig csak a "kaszagepek" maradnak? Vagyis ugyanott vagyunk, ahonnan indultunk.
  Egeybkent a 39.-ben mintha elfelejtetted volna, hogy a nyolc perc "ortopedizalasban" benne van az a laza 20-25 ev tanulas,ami ahhoz kell, hogy "maszekban ortopedizaljon". A gyalulashoz az asztalos szakmunkasvizsga mar tulkepzettsegnek szamit.
  Ezt hivjak ugy, hogy a "munka tarsadalmilag hasznos erteke".Nyolc perc ortopedizalas többet er mint öt ora gyalulas.Enelkul ugyanis ugyanannyi munkaert igyanannyi ber jarna. Azt pedig kommunizmusnak hivjak es mar a megfelelö helyen, a törtenelem szemetdombjan pihen.”
 • 40. bespin 2010. január 13. 08:34
  „37. Azért nem gondolod, hogy ez bekövetkezhet. A nagy "kaszagépek" itthon maradnak! :-)”
 • 39. bespin 2010. január 13. 08:32
  „38. Csak ne feledd el egy szaki, ha végiggyalulja az összes ajtód, 2 nap alatt, egy 150 nm-es házban, akkor nem sok érte az ötven rugó. Maszekként "megorthopedizálsz" 10 beteget 10x 8 perc alatt a rendelődben, akkor neked is annyi jár számla nélkül, de 80 perc alatt megcsináltad. Már írtam az arányokkal van baj.
  Ha el kell ugranom egy maszek dokihoz , mert mondjuk kiégett a laringoszkóp vagy műtőlámpa izzója akkor én is elkérem az 5 rugót a 15 percért számlával vagy számla nélkül. Ha ilyen hülye a legtöbb, hogy ha egy olyan eszközzel nem tud mit kezdeni, amivel dolgozik, akkor fizessen. A legszebb a TV behangolás egy főorvosnál, de közben a 40 milliós laparoszkópos torony minden gombját ismeri és tudja kezelni.”
 • 38. franzvon 2010. január 13. 05:06
  „Ja, hogy trágya kocsival nem láttál orvost?
  Ja , az a parából van, nem a tisztességes fizuból- ami ellen meg úgy ágálsz, mint gyesznyó a tor hajnalán...
  Ja, hogy a doki legombol és nem ad számlát-oh, jó tanára voltál kedves magyar mesterember,kétkezi szaki-
  kihív a doki, hogy gyaluld már meg az ajtaját mer´ akad-legombolsz róla számla nélkül ötvenezret.
  Megteszed ezt kétszer-háromszor-a doki megszokta a tanulást-megtanulja a módszert tőled.
  Ja, hogy türelmetlen, meg hibázik-ja kedves polgár-felhígítottad dokiállományodat-az van, amit érdemelsz.
  Húsvétkor hogy is mondják?-F....al tojást festeni nem lehet.
  Korábban türelmesebben érveltem, a válaszokból kitűnt-nem érdemes.
  Csak keményen.
  Majd megszokjátok.”
 • 37. .suhym. 2010. január 13. 02:35
  „27. hozzászólás bespin 2010.01.12. 19:27

  Azert "erdekes" lenne, ha az orszag orvosok nelkul maradna!

  ...........................................................................

  35. hozzászólás zeuszka 2010.01.12. 23:03

  Nem mentesiti az orvosodat, de a szakik sem adnak szamlat!!!!!!

  Jelentsd fel az adohatosagnal, aztan legkozelebb kapsz majd tole!”
 • 36. .suhym. 2010. január 13. 02:30
  „9. hozzászólás Szusi 2010.01.12. 13:26

  Ki mondta neked, hogy csusztasd a boritekot? Nehogy mar a sajat hibadat az orvosnak rodd fel!:)))))))

  ..............................................................................................................................

  Valaki beirta, hogy akkor is jar a kartyapenz, ha nem kezeli a kartyatulajdonost. Ez igy nem fedi teljesen a valosagot. Par honapja hivott fel a fiam volt haziorvosa, hogy a gyerekem jelenjen meg mar nala, mert megvonjak tole a fiam kartyaja utan jaro penzt kulonben!”
 • 35. zeuszka 2010. január 12. 23:03
  „Diploma ide vagy oda akkor sem fogom őket sajnálni ha kevesebbet kapnak. Persze ez így nem igaz mert sokkal többet kapnak mint előtte bármikor. Az influenzán az én háziorvosom nagyon megszedte magát máshol ingyen adták be mindenkinek a vakcinát minket legombólt 8000 Ft-al a nágy oltásért. Ja és még valamit az én fizetésem csak a tizede az ővéhez. Miért is kellene sajnálnom még számlát sem adott. Ez Magyarország.”
 • 34. csak 2010. január 12. 21:48
  „Hát én sem, de próbálnál havi 300 km-t vele autózni a tanyavilágban. Ehhez olyan autó kell, ami nem ragad bele a sárba, vagy bemegy a hóban is. A boríték a zsebbe intézménye meg szerintem a háziorvosnál nemigen működik. Én nem mondom, hogy sajnálni kell őket, de a praxistól függően azért vannak különbségek. Én sem járok orvoshoz, de a közgyógyos kissebség elég sűrűn megfordul. Kártyapénzt pedig azután nem adnak, aki 5 éve meg sem fordult a rendelőben. Majd,ha az indikátorrendszer alapján minőségibb ellátást várnak el a házirvostól, akkor a benntlévő beteg örülni fog, hogy milyen sokat foglalkoztak vele, a kinnt várakozó meg megőrül, hogy mennyit kell várnia, ahol meg előjegyzés van, ott a mostani napi 35-40 beteg helyett majd csak 20-at jegyeznek elő egy napra.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járműfrissítés az egyenruhásoknál

Lecserélték legidősebb járműveiket az egyenruhás szervek; amíg a tűzoltóknál 3 éve még egy 30 éves kocsi is szolgált, mára a legidősebb járművük 13 éves. Tovább olvasom