Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Csúcstartók a szegedi szabadtérin

Szeged - George Benson kapta eddig a legnagyobb gázsit a Dóm téren, ahol a legtöbbet – 45 ezer forintot – egy Rómeó és Júlia-előadásra szóló jegyért fizettek.
Sok szempontból csúcstartó a hazai nyári színházak között az 1931-ben alapított Szegedi Szabadtéri Játékok. A 78 éves rendezvénysorozatnak az idei a 59. évadja: 1939-től ugyanis húszéves kényszerpihenő következett, s csak 1959-ben – Vaszy Viktor kitartásának is köszönhetően – indulhatott újra a fesztivál. Az eddig bemutatott több mint háromszáz produkcióból összesen közel kilencszáz előadást tartottak a Dóm téren – ezeket mintegy 4 millió néző látta. Az imponáló számra az a magyarázat, hogy ez az ország legnagyobb színháza: pótszékekkel együtt négyezres a mostani mobil nézőtér. A korábbi, az 1994 előtt télen-nyáron álló vasmonstrum ennél is nagyobb volt: 6500 nézőt tudott befogadni.

A 800 négyzetméteres dómszínpad is a legnagyobb Magyarországon, így ide készülnek a leghatalmasabb díszletekkel, a legnagyobb létszámú szereplőgárdával a legdrágább, akár 60-80 millió forintba kerülő produkciók. A legmagasabb díszletet a 2004-es Nabuccóhoz gyártották: központi eleme a négyemeletnyi, azaz 13 méter magas lépcső volt, amely a zenekari árokból a dóm rozettájáig vezetett.

George Benson 2005-ben több tízmillió forintnak megfelelő dollárért adott koncerten, a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba
George Benson 2005-ben több tízmillió forintnak megfelelő dollárért
adott koncerten, a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba

Különleges díszletelemei révén sajátos csúcsot tudhat magáénak a 2007-ben bemutatott Marica grófnő is: Kentaur tervei alapján ehhez gyártották a valaha volt legnagyobb hegedűt és női cipőt. 2004-ben született meg az egyik legkülönlegesebb produkció: Juronics Tamásék előadása, az Új Világ, amihez a színpad eredeti padlózata fölé három rétegű borítást kellett készíteni: alul vízzáró medencét, középen vízzel elárasztható táncpadlót, fölül pedig tűzpadlót. A Tűz és a Víz Birodalmában játszódó balettben hatalmas tűzgömb és 80-100 köbméter víz zúdult a színpadra. A legek évadjaként hirdették a 2004-est azért is, mert soha nem vendégszerepelt annyi külföldi társulat a szabadtérin, mint Európai Uniós csatlakozásunk és a nagyárvíz 125. évfordulója évében.

Akad persze olyan adat is – a fellépő sztárok gázsija –, ami üzleti titok, ezért nincsenek pontos információink. Úgy tudjuk, Dóm téri fellépésért a legnagyobb tiszteletdíjat eddig a nyolcszoros Grammy-díjas dzsesszmuzsikus, George Benson kapta. Honoráriumáról annyi szivárgott ki: több tízmillió forintnak megfelelő dollárt kért. A második helyezett Montserrat Caballé lehet, aki 2003 nyarán állítólag 18 millió forintért jött el énekelni. Nem sokkal kevesebbet kaphatott 2001-ben José Cura sem – azért lehetett olcsóbb, mert ugyanazzal a koncertprogrammal néhány nappal korábban Budapesten is fellépett.

Legdrágább jegyek

A Szegedi Szabadtéri Játékokra szóló belépőért a legtöbb pénzt eddig egy komáromi vállalkozó, Zahováry Zoltán fizette ki: lapunk és a fesztivál jótékonysági célú licitjén 2005 nyarán 90 ezer forintot adott a Rómeó és Júliára szóló két jegyért. Ugyanezen a nyáron George Benson Dóm téri koncertjén a V.I.P.-páholyokba 25 ezer forintba kerültek a jegyek. Idén 14 ezer 500 forint a legdrágább belépő: augusztus 1-jén az István, a királyt, 15-én és 22-én az Elisabethet lehet megnézni ennyiért a Róma és London szektor első tíz sorából.

Olvasóink írták

  • 2. ankusz 2009. július 07. 14:04
    „Inkább bármi más mint a Rómeo és Júlia magyar változata.... aki látta már a franciát,az tudja h összehasonlíthatatlan....mind szereplők,rendezés,díszlet szempontjából.... egy fityinget nem adnék azért h megnézhessem... a franciáért viszont annál inkább!”
  • 1. Strat-n 2009. július 07. 13:32
    „Volt szerencsém a George Benson koncertet ott élőben látni. Tényleg fantasztikus volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyik a harc a maradék Csongrád megyei földért

Szeged - A megyei önkormányzat beszáll a maradék állami földért folyó harcba, ha a helyiek nem akarják, vagy nem tudják megvenni – ne a spekulánsé legyen. Tovább olvasom