Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Csúcsüzemben a kifőzdék

A hosszú ősz és a remek gyümölcstermés miatt óriási forgalmat bonyolítanak le a Szeged környéki pálinkafőzdék. A legtöbb helyen egész decemberre be vannak táblázva, így akik még nem adták le a cefréjüket, azoknak nem biztos, hogy pálinka kerül karácsonykor az asztalukra.
Mayer József a szesz erősségét méri a fokolóval. Fotó: Schmidt Andrea
Már alig tudnak az idei évre munkát vállalni a Szeged környéki szeszfőzdék, ugyanis az ünnepek közeledtével teljesen betáblázták magukat. Kiskundorozsmán, Gyálaréten, Szőregen, Sándorfalván, Röszkén, Mórahalmon, Szatymazon és Üllésen is főzethetünk pálinkát – igaz, akik még nem jelentkeztek be a cefréjükkel, azok könnyen hoppon maradhatnak: a legtöbb szeszfőzdében már csak a jövő év elején vállalnak munkát.

A pálinkafőzési szezon már augusztus huszadika után megkezdődött a faeperrel. A sárgabarack, majd a szilvafélék (vad- és kékszilva) dömpingje után december elejétől az alma és a körte idénye is beindult.

A kifőzés egészen jövő év április végéig, május elejéig elhúzódik, amikor is a vegyes cefrék, a törköly és a maradék alma kerül az üstökbe. Mayer József a szőregi szeszfőzde társtulajdonosa, hivatásos pálinkafőző érdeklődésünkre elmondta, hogy a hosszú ősz és a bőséges gyümölcstermés miatt rengeteg cefrét visznek hozzájuk. – Naponta negyven hektoliter cefrét főzünk ki, amelyből hozzávetőleg tíz százalék pálinka marad meg. Február elejéig teljesen be vagyunk táblázva, augusztus végétől mintegy harmincezer liter pálinkát főztünk ki.

A sándorfalvi kifőzdének sem maradt már szabad kapacitása az idén. – Esetleg a két ünnep között tudunk felvenni megrendelést, de gyakorlatilag teljes kapacitással dolgozunk – mondta el a tulajdonos, Kucsora István.

Hódít a mézes

A mézes pálinka alapanyagának bármilyen gyümölcspálinkát használhatunk. Külön felmelegítünk egy liter pálinkát – a forráspontja 78 fok körüli – és harminc dekagramm mézet, majd a kettőt összeöntjük és elkeverjük. Az elkészült ital három-négy nap alatt letisztul, leülepszik, és szép, fényes marad.

Az egyes szeszfőzdék árlistája nem mutat lényeges különbséget: minden helyen kilencszázötven és ezerötven forint között mozog egy liter ötvenfokos pálinka kifőzése. A tüzelőfát általában a megrendelőnek kell biztosítania. Ötszáz liter pálinka kifőzéséhez három mázsa tüzelőfa szükséges.

A bérfőzdék kizárólag saját célra, otthoni fogyasztásra állíthatnak elő pálinkát. A nemes nedűt ötventől ötvenöt fokos alkoholtartalommal adhatják ki. A legtöbb megrendelő inkább az alacsonyabb alkoholtartalmat kéri. Azt sem árt tudni, hogy egy család a törvények szerint maximum nyolcvanhat liter ötvenfokos pálinkát főzethet ki.

A szeszfőzdéknek minden második hónapban kötelező elszámolást kell benyújtaniuk a vám- és pénzügyőrségnek, de a hatóság gyakran szúrópróbaszerűen is ellenőrzi a bérfőzdéket. Egy általunk megkérdezett Szeged környéki kifőzde tulajdonosa elmondta, hogy a működésük során csupán kisebb büntetést kellett kifizetniük, azt is túlfőzés miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom