Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Czár Gergely újra a Homo Hungaricusban

Szeged - Még nem tökéletes a térde, de már bátran mozoghat a színpadon Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett vezető férfi táncosa. Ma és holnap az ő főszereplésével tűzi ismét műsorra a társulat a kisszínházban a Homo Hungaricust.
– Fél évig gyógytornáztam, miután tavaly júniusban egy térdszalagszakadás miatt meg kellett műteni a térdem. Egy darabig feküdnöm kellett, aztán mankóval jártam, és ahogy javulgatott a lábam, lassan sétálni, futni, úszni is járhattam. December vége óta bátrabban mozoghatok, súlyzózom, tréningezek, de az orvosom szerint még körülbelül fél év, mire teljesen újjáépülnek az idegi kapcsolatok – mondja Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett vezető férfi táncművésze.

A társulat ma és holnap 19 órától a kisszínházban újra műsorra tűzi népzenére épülő, élő zenekaros, jellegzetes magyar sorsot ábrázoló táncjátékát, a Homo Hungaricust. A „négy évszakos" produkció egy falusi közösség történetét, drámai, néha komikus mindennapjait ábrázolja. A darab 2009-es bemutatója után hamar lekerült a repertoárról a főszereplő térdsérülése miatt.

Térdsérülése óta fokozatosan fejleszti magát a táncművész
Térdsérülése óta fokozatosan fejleszti magát a táncművész.
Fotó: Frank Yvette

– A maradó barátot alakítom, aki egy komplexusokkal küzdő, negatív figura. A kezében lévő hatalommal próbálja megszerezni a boldogságot, amelyre vágyik – mesél aktuális szerepéről Czár Gergely, aki 2006 óta dolgozik Szegeden. Tehetségét többek között az is bizonyítja, hogy 2009-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége az évad legjobb férfi táncosának járó díjat adta neki. Próbavezető asszisztensként Juronics Tamás művészeti vezetőt helyettesíti időnként, segít az együttes felkészítésében.

Tréning Zachár Lóránddal

Két hétig a kortárs balettnél tartott kurzusokat Zachár Lóránd, a Rotterdami Táncakadémia vendégtanára, tegnap tréningeztek vele utoljára. – Nagyon inspiráló, óriási tudású, profi táncos. Rengeteg újat tanultunk tőle dinamika, izoláció és puhaság tekintetében, fiatalos lendülete és szakmai mentalitása példaértékű – jellemzi a neves táncoktató-koreográfust Czár Gergely, majd hozzáteszi: korábban is többször volt már a kurzusain.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amit nem vesz be az automata gyomra

Bosszantó probléma, amikor az automata nem fogadja el fémpénzünket. Legtöbbször a 100 és 200 forintos érmékkel gyűlik meg a gépek gondja. Tovább olvasom