Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Dankó Pista Szeged Jim Morrisonja

Szeged - Szeged híres szülöttei nem vonzzák a látogatókat, a temetőkben nem látni a nagy emberek sírjait kereső idegeneket. Elárvult a Dóm téri panteon is: egy államférfi, költő, tudós sem kapott virágot ezen a nyáron. Egyedül Dankó Pista szobránál látni megemlékező koszorúkat és a nótaszerzővel fényképezkedő turistákat.
Hagyományőrző egyesületek tagjai, Szeged híres szülötteinek nevét felvett iskolák diákjai látogatnak el néha-néha a helyi temetőkbe, hogy virágot, koszorút hozzanak nagyjaink sírjára. De nagy tolongás nincsen.
Egyedül Dankó Pista a kivétel, a romantikus életű, hányatott sorsú cigány dalszerző sírhelyét megkeresik még a turisták is – mondta el Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Kft. szaktanácsadója. Emlékét alapítvány is őrzi, amelynek tagjai olykor még énekelnek is sírkövénél. A kft. pedig – a többi védett sírhoz hasonlóan – ápolja a helyet, örökzöldekkel, virágokkal ültetik be.

Ez azonban még mindig nem nevezhető búcsújárásnak, össze sem lehet hasonlítani például Jim Morrisonnak a párizsi Pere Lachaise temetőben található nyughelyével. A The Doors együttes tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt énekesének koporsóját mellesleg már át kellett helyezni, mivel rajongói sok kellemetlenséget okoztak a szomszédok hozzátartozóinak: szemeteltek, hangoskodtak, összefirkálták a sírokat.

Dankó Pista Stefánián álló szobra is turistalátványosság: itt mindig készülnek fényképek, a háttérben a hegedűjét magához szorító nótakirállyal. Megnéztük: most, ezekben a napokban is apró koszorúk díszítették a talapzatot.

Kései utódok a nagy előd szobránál. Egyedül az ő sírjára kíváncsiak a temetőturisták. Fotó: Karnok Csaba
Kései utódok a nagy előd szobránál. Egyedül az ő sírjára kíváncsiak a temetőturisták.
Fotó: Karnok Csaba

Lehangoló azonban a Dóm téri panteon sivársága. Kodály, Bartók, Széchenyi, Munkácsy, Vörösmarty, Ady, József Attila, Móra Ferenc mellszobraihoz, domborműveihez nem hoztak egy szál virágot sem.

65 nyughely a nemzeti sírkert része

Szegeden az országos szervezet, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 65 nyughelyet és 1 emlékművet nyilvánított a nemzeti sírkert részévé. Ez utóbbi nemzeti kegyeleti emlékhely a Hősök kapuja. A 65 sírhely a Dóm altemplomában, a Belvárosi, a Dugonics, az Alsóvárosi, a Református és az Izraelita temetőben található. Országosan védett többek között Klebelsberg Kunó, Magyar Ede, Dugonics András, Bálint Sándor, Pick Márk, Dankó Pista, Juhász Gyula, Vaszy Viktor, Klauzál Gábor sírja. A város által védett sírok listáján mintegy 200 nyughely található – és természetesen van egyezés a helyi és az országos védettséget élvező sírok között.

Dankó Pista (1858–1903)

A cigány származású nótaszerző Szatymazon született 1858-ban. 15 esztendős korában cigányzenekart szervezett és vezetett szülőfalujában, majd Szegedre került. Első dalait Blaha Lujza tette népszerűvé. Az 1890-es években daltársulattal járta be az országot. Mivel nem értett a hangjegyíráshoz, dalait mások lejegyzése nyomán ismerjük. Nyomorúsággal küzdött romantikus fordulatokkal gazdag életében. Elhatalmasodó tüdőbaja végzett vele, hiába küldték kúrára San Remóba. Szegeden temették el, a Régi Hungária előtt álló szobrát 1912-ben emelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: A víz élet - vízi élet a Tiszán

1971: Több üdülőterületre lenne szükség Szeged környékén - írja a lap, amely beszámol a Tápénál épülő lábas házakról. A vízi élethez a Tiszán ringatózó úszóházak is hozzátartoznak: a Béke I. bérlői ellenzik a kivénhedt úszóház leselejtezését. Tovább olvasom