Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Dante, az önerejéből fölvergődött ember

Szeged - Magyar italianistaként Dante-monográfiájáért vehette át vasárnap a kilencedik alkalommal kiosztott Nemzetközi Ennio Flaiano Italianisztikai Díjat Pál József (képünkön), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Olasz Tanszékének vezetője. Ebből az alkalomból a klasszikusok időszerűségéről is kérdeztük.
– Dante a világon a legolvasottabb klasszikus költő. Mert Dante az emberi milétből, természeti környezetéből, tevékenységéből következő örök kérdéseket teszi fel, s ad rájuk a bűntől a megigazulásig tartó, a lét teljes spektrumára vonatkozó örökké érvényes válaszokat. Dante mai self-made man, aki hatalmas akaraterővel maga gondoskodik üdvözüléséről – lelkesedik kedvenc szerzőjéért Pál József, az SZTE Olasz Tanszékét vezető egyetemi tanár, aki vasárnap italianisztikai díjat kapott.

A professzor pályáját végigkíséri a nagy klasszikus. 1979 óta oktatja Dantét – először a szegedi egyetem Összehasonlító irodalomtudományi, majd az olasz tanszékén; közreműködésével a Szegedi és a Veronai Tudományegyetem közösen jelentette meg a XIV. századi Dante-kódex hasonmás kiadását; nemrégiben pedig az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg: Dante. Szó, szimbólum, realizmus a középkorban című monográfiája.

Pál József italianisztikai díjat kapott. Fotó: DM/DV
Pál József italianisztikai díjat kapott.
Fotó: DM/DV

– Az Ennio Flaianóról, az 1910 és 1972 között élt íróról, film-szövegkönyv szerzőről elnevezett díj az egyetlen olyan elismerés ezen a területen, amely az egész világra kiterjed – jellemez Pál József, akit a budapesti olasz kulturális intézet kért fel, hogy Dante-kötetével pályázzon. Idén egy japán és egy egyesült államokbeli kollégája kapta meg még a Flaiano italianisztikai díjat. Másik kategóriában, az írók közül régebben például Saramago vagy Coelho.

Két nép vonzódása

- A politikai kurzusok sem tudtak ártani a magyar és olasz nép kapcsolatának. A két nép vonzódása mélyen él mindkét részről az emberek lelkében, tudatában – fogalmazott Pál József, a Római Magyar Akadémia volt tudományos igazgatója, a Magyar emlékek Olaszországban című nemzeti kutatási fejlesztési program vezetője, az Olasz Köztársaság tiszteletbeli konzulja. – A történelmünk során alig van olyan jelentős erőt képviselő ország, amely – Olaszországhoz hasonlóan – sohasem lépett fel katonailag Magyarország ellen, sőt az olaszoknak nagy részük volt a töröktől való megszabadulásunkban, segítették igazi forradalmainkat (hamarosan Alessandro Montiról neveznek el parkot Szőregen), együtt voltunk a Habsburgok, a franciák és a németek áldozatai. Másrészről, ösztönösen megvan bennük a fogadókészség a magyar értékek iránt: például Itáliából indult Márai páratlan diadalútja. Negatívum viszont, hogy még mindig nem elegendő az együttműködés a gazdaság területén. Némi odafigyeléssel, akarattal ezen a helyzeten is lehetne változtatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háziasan főznek a gyerekeknek Balástyán

Hagyományos módon, adalék, por és fagyasztott hozzávaló nélkül készítik a balástyai óvodások és iskolások ebédjét. Tovább olvasom