Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Diákvárosi könyvesboltsirató

Szeged - Lakat került két szegedi könyvesboltra, legutóbb a Sík Sándorról elnevezett üzletet zárták be, egy harmadik pedig a korábbinál kisebb helyiségbe költözött. Az egyetemisták elsősorban a nekik kijelölt helyeken vásárolnak. De az internet is fojtogatja a szakkönyvpiacot.
– A főváros után Szeged büszkélkedhet a legtöbb könyvesbolttal, idén 175 éve, hogy megnyílt itt az olvasmányokat kínáló első kereskedés – állítja a fél évszázados tapasztalatairól könyvet író Monostori László, amikor a szakma legújabb veszteségét, a szegedi Sík Sándor könyvesboltot siratja.

Augusztus végén bezárt a dóm közelében lévő könyvkereskedés. Az új tanévben már hiába keressük ott a – többek között – történelmi, néprajzi, művészeti, vallási témájú kiadványokat, határon túli szépirodalmat, illetve az évente 4-5 művel jelentkező kisebb kiadók termését is kínáló Sík Sándor könyvesboltot. Helyén, az író-olvasó találkozóknak is gyakran otthonul szolgáló helyiségekben – információink szerint – turi, vagyis használtruha-kereskedés nyílik. A könyvesbolt maradéka a Móra-múzeum előcsarnokába került, együtt a Bookline, az online könyváruház helyi lerakatával.

– Csökken a nyomtatott kiadványok iránti érdeklődés. Az egyik ok a fénymásolás, a másik az internet. Megölték a másolószalonok a szakkönyvek, a világháló a nyomtatott szótárak piacát. A legfrissebb hír, hogy nem jelenik meg nyomtatásban, kizárólag az interneten lesz elérhető az egyik legfontosabb brit kulturális „intézmény", a 126 éve folyamatosan megújuló Oxford English Dictionary, a tekintélyes értelmező szótár – magyarázza a helyzetet a magát megnevezni nem óhajtó könyvkereskedő. A szakma szegedi haldoklásához – például a Vitéz utcai jegyzetbolt bezárásához, vagy a Stúdium kereskedés kisebb helyiségbe költözéséhez – szerinte az is hozzájárul, hogy az egyetemi hallgatók már csak elvétve fordulnak meg a belvárosi üzletekben.

Olvasmány helyett használt ruhákat árulnak majd a dóm szomszédságában. Fotó: Frank Yvette
Olvasmány helyett használt ruhákat árulnak majd a dóm szomszédságában.
Fotó: Frank Yvette

A legbiztosabb vevőkört a diákság jelentette az egyetemvárosi könyvesboltok számára. Öt éve azonban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kiadói tanácsa dönt arról, mely cégeket akkreditálja abba a hálózatba, amelynek boltjaiban a hallgatók fölhasználhatják jegyzettámogatási bonjaikat. E diákoknak adott támogatás értéke az előző tanévben szemeszterenként 7500 forint volt. Ilyen kivételezett helyzetben van – többek között – a József Attila Tanulmányi és Információs Központban kialakított jegyzetbolt, vagy a medikusokat szolgáló, Tisza Lajos körúti Medicina szaküzlet.

– Speciális a választékunk: nyitottunk a közoktatás felé, teljessé tettük a pedagógia kiadványok kínálatát – az ovitól az egyetemig. Törzsvásárlóinknak kedvezményeket kínálunk – avat be üzletpolitikai titkokba Molnár Imréné, a Tisza Lajos körúti Fókusz könyváruház – régi nevén Radnóti könyvesbolt – vezetője. Az egykori Művelt Nép-hálózatból kinövő kereskedések, szakemberek tartják magukat a legjobb hagyományokhoz: mindent az olvasóért.

Évi 10 százalékkal kevesebb

Évről évre 10 százalékkal kevesebb fogy a papír alapú szótárakból, ráadásul egy jó szótár néhány év alatt elavul, frissítése viszont évekig tarthat, miközben az interneten ezt folyamatosan történhet – nyilatkozta a világsajtónak Nigel Portwood. Az Oxford University Press igazgatója szerint az általuk megjelentetett enciklopédiáknak a Wikipédia, a térképeknek a Google Earth jelent egyre nagyobb konkurenciát.

Olvasóink írták

 • 15. Rózsa;) 2010. szeptember 06. 11:57
  „FÁJÓ!
  Egyedül a Sík Sándorban tudtam megvásárolni a zEtna Kiadó könyveit...
  HMMMMMMMMMM!
  http://www.zetna.org/”
 • 14. deszkás 2010. szeptember 06. 09:53
  „SPORTPLUSZ! Válcsuk le Botkát és minden megoldódik a könyvsesboltokkal? A 100 nap jópélda hogy a világon semmivel nem lesz jobb! És persze a fákhoz is jobban ért Bohács.”
 • 13. jq 2010. szeptember 06. 08:47
  „Szégyen...
  Ezen mérhető Szeged "fejlődése", nem az egy főre eső díszburkolat négyzetméterén. A város legjobb könyvesboltjából turkáló...:(”
 • 12. okoskata 2010. szeptember 06. 00:07
  „Elég kusza a cikk, viszont!, az:
  ´Augusztus végén bezárt a dóm közelében lévő könyvkereskedés .. ´ kezdetű mondat már meg is magyarázza, miért lenne szükség továbbra is a néhai Sík Sándor és hasonló könyvesbolt/ok/ra.
  Hogy -többek között- tanuljunk, hogy -többek között- biztonsággal írhassunk.

  ... a Dóm közelében ...”
 • 11. Sportplusz 2010. szeptember 05. 22:51
  „Szatyi . kérdezem : a napfényfürdő is hasonloan a könyves bolthoz üzleti ( Te IRTAD !)válalkozás.. azt miért finanszirozza a város .. botkával az élén .( a napi millios rezsi .. bevétel meg 0 .. ma arra jártam 2-3 ember lézengett a szueban .!!?? ).. ha erre telik botkáékna k + a focira akkor mjért nem telt 1könyves bolt fennmaradására ??? erre kérlek felelj .”
 • 10. Rózsa;) 2010. szeptember 05. 11:21
  „FIGYELEM!
  http://www.mr1-kossuth.hu/pro-es-kontra-kiadatlan-kortars-irodalom.html”
 • 9. Atlasz 2010. szeptember 05. 09:23
  „A város legjobb könyvesboltját nyírta ki az egyetem, amikor néhány éve hagyta magát meggyőzni a legnagyobb cégtől, s azt favorizálta. Ki tudja, miért? Mennyiért? Csoda, hogy eddig bírták a Dóm tér sarkán.”
 • 8. szatyi 2010. szeptember 05. 09:17
  „A foci és a könyvesbolt nem egy kategória.”
 • 7. Sportplusz 2010. szeptember 04. 22:09
  „T szatyi és a foci csapat megmentése a polg. mester feladata ..??!! ( 15 millio !!) igaz ez nem üzleti válalkozás de a könyvnek többn haszna van ..???!! mint 15 labdarugo szorakozását finanszirozni .. .. .. eredmények : o svéd. tol 2es.. ma a fiatalok U21´ megint zakoztak .. 0-1 .. léhütök .. csányi is szorja rájuk apénzt ezek a génsérültek meg kiröhögik ..”
 • 6. szatyi 2010. szeptember 04. 19:54
  „2. hozzászólás Sportplusz 2010.09.04. 09:53

  Egy könyvesbolt -egy üzleti vállalkozás- megmentése nem a polgármester feladata!”
 • 5. koxos 2010. szeptember 04. 18:54
  „drága a papír”
 • 4. THE 2010. szeptember 04. 16:35
  „Szerintem inkább aki akar netről vásárol könyvet, van, ahol ingyen házhoz viszik...”
 • 3. oszama 2010. szeptember 04. 11:12
  „ööö...
  igen turkálóra szükség van”
 • 2. Sportplusz 2010. szeptember 04. 09:53
  „.. sajnálatos .. ..egyre kevesebben olvasnak .. DE ?! itt Boka szeged ÁLDÁST OSZTO polg. mestere miért nem segitett a bolt fennmaradásában ?? 15mille focira .. Milliok a kézilabdára .. a Szeviépnek .. ujj -fölösleges - villamosra .. szétdurt városra .. ott van ez afelfujt .. pökhendi alak minden avatáson .. itt miért nem segitett .. igaz azt sem tudja mi a könyv ..a kultura”
 • 1. persona 2010. szeptember 04. 08:17
  „szomorú ez, de hát változik a világ..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárga villamos a platánok alatt

Fel lehetett szállni arra a PESA-villamosra, amelyet a Széchenyi tér fősétányán mutattak be. Tovább olvasom