Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Diétás ebéd: csak orvosi rendelvényre

Szeged - Amióta szakorvosi igazolás szükséges a diétás étkezés igényléséhez, egyre több gyerek szorul ki ebből a körből.
Ábel tejérzékeny – legalábbis édesanyja a tapasztalatai alapján erre a következtetésre jutott. A tízéves fiú „bepörög", ha tejes ételt eszik, kiütései is lesznek tőle. Éveken keresztül diétás volt, mert orvosa a tartós beteg státuszába ezt is beleírta. Tavaly óta azonban Ábel az új szabályozások miatt már nem minősül tartós betegnek, tejérzékenységét pedig szakorvosi papírral kell igazolni. Csakhogy ezt nehéz kimutatni: a 360 alkotóelemből csak kettőre van vérvizsgálat. Az édesanya viszont nem akarta fiát kitenni a 3 napos bennfekvést igénylő terheléses vizsgálatnak, így nincs allergiájáról hivatalos szakvélemény.

Diétás ebédet adagolnak ételhordókba a Suli-Host Kft. konyháján. Fotó: Karnok Csaba
Diétás ebédet adagolnak ételhordókba a Suli-Host Kft. konyháján.
Fotó: Karnok Csaba

Hűtő és mikró lenne a megoldás

Az iskolák közétkeztetővel kötött szerződésében az szerepel, hogy a konyha a cég területének minősül. Mivel nem keveredhet az ide szállított étel más, kívülről hozottal, itt sem melegíteni, sem hűteni nem lehet a saját ebédet. Az egyetlen megoldást az jelentené, ha az iskolák ebédlőjében hűtőt és mikrohullámú sütőt biztosítanának a diákoknak. Ezt azonban a legtöbb intézményben nem vállalják: egyrészt nincs anyagi forrás ezek beszerzésére, másrészt rengeteg konfliktus adódhat: nem fér be mindenki doboza, kiborul az étel vagy éppen eltűnik, netán összecserélik egymással ebédjüket a diákok.

– Tavaly tejes étrenden volt, négyszer annyit hiányzott betegség miatt, mint a korábbi években – mesélte Szerb Zsuzsa, aki azt mondja, ez is az ő tapasztalatait igazolja. Csakhogy ez kevés: szülői kérésre nem biztosítanak diétás étrendet az iskolai menzán. Így viszont szinte megoldhatatlan helyzet elé került a család. Az iskolába nem viheti be az ebédjét, mert sem hűtőben tárolni, sem megmelegíteni nem tudja, ha pedig nem bent ebédel, nem lehet napközis sem. Zsuzsa végül úgy döntött, inkább hazavárja mindennap fiát tanítás után, csak az igényeinek megfelelő ebédet egyen. Ahhoz, hogy az allergiás diák hazamehessen ebédelni a tanórák után, külön engedélyt kell kérni, hiszen immár kötelező az egész napos iskola.

Zsuzsáék esete nem egyedi: egyre több szülő küzd olyan problémával, hogy hasonló okok miatt nem tudja igénybe venni az óvodai-iskolai menzát. Vagy még várják az időpontot a szakorvosi vizsgálatra, ahová több hónap alatt lehet bejutni, vagy az még nem mutatta ki az egyébként tapasztalható allergiát.

– A már gondozásban lévő gyerekeknek várólista nélkül kiállítottuk az igazolást, akik azonban az új szabályozás miatt most kértek kivizsgálást, azoknak valóban várniuk kell – mondta el Vass Noémi gasztroenterológus, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájának egyetemi tanársegédje. Mint mondta, az ételallergiát nehéz megállapítani, ha a rendelkezésünkre álló diagnosztikai vizsgálatok (vérvétel, bőrpróba) negatívak. A diagnózis pontos felállításához a nemzetközi ajánlás alapján a gyanúba hozott ételallergén elvonása, majd tünetmentes esetben annak visszaadása szükséges. A tünetek újra megjelenése esetén beszélhetünk az ételallergia meglétéről. A késői reakció megjelenése akár 2-3 hetet is igénybe vehet.

Szerb Zsuzsa hiába kéri, szakorvosi igazolás nélkül nem kaphat diétás ételt a fia. Ábel minden délben otthon ebédel. Fotó: Karnok Csaba
Szerb Zsuzsa hiába kéri, szakorvosi igazolás nélkül nem kaphat diétás ételt a fia. Ábel minden délben otthon ebédel. Fotó: Karnok Csaba

Ezeknek a családoknak hatalmas terhet jelent, hogy mivel nem kapnak diétás ebédet, mindennap főzniük kell, hogy meleg ételt biztosítsanak gyereküknek, óvodások és kisiskolások esetében pedig még azt is meg kell oldani, hogy ne legyenek egyedül, amikor ebédidőben hazamennek. Az érintettek azt mondják: szívesen kifizetnék akár a diétás ebéd teljes árát is az orvosi igazolásra járó támogatott összeg helyett. Nem értik, miért nincs erre lehetőség. – Miért nem választhat a szülő diétát a saját gyereke számára, főleg, ha otthon egyébként is ez alapján esznek? – tette fel a kérdést Zsuzsa.

Török Gábor, a Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a diétás étkeztetés óriási felelősség, éppen ezért kötik azt orvosi igazoláshoz. – Ezek a menük nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek egy egészséges szervezet számára viszont nélkülözhetetlenek. Éppen ezért sem egyéni igényeket, sem szülői kérést nem tudunk e tekintetben figyelembe venni. Üzleti alapon pedig azért nem szeretnénk diétás étkeztetéssel foglalkozni, mert a jelenlegi 420 érintett gyerek 60-féle ebédjének előállítása is hatalmas kapacitást igényel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasba szúrta magát a dühöngő szegedi férfi

Pénzt követelt feleségétől egy elvonási tünetektől szenvedő szegedi férfi - mivel nem kapott, öngyilkos akart lenni, majd egy panelház kerékpártárolójába zárkózott. Tovább olvasom