Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Dinókaki és 2,8 hektáros ökológiai lábnyom a Kutatók Éjszakáján 2011-ben

Szeged - Szegeden közel húsz helyszínen várták, várják a péntek este is tanulni vágyókat. Mi a JATIK-ben és a bölcsészkaron kutattunk éjszaka.
Kutatók éjszakája 2011 a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Elsőként a lézerekről hallgattunk előadást a 6. Kutatók Éjszakáján az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (JATIK). A Közösségi Térben kiderült: bizonyos fajtája az övsömörkezelésre is jó. Az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék munkatársai „házi készítésű fényt" alkottak vállalkozó szellemű jelentkezőkkel.

Kutatók éjszakája 2011 a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ezután izzóspektrumot mértünk: halogént, energiatakarékost és LED-et. Kiderült: az utóbbié legszélesebb, sőt az energiatakarékosban higanyszál van, ami ugye nem túl környezetbarát. Összehasonlítottuk egy méregdrága és egy olcsó napszemüveg, valamint saját, mezei dioptriás szemüvegünk UV-szűrő képességét. Kiderült: a mi szemüvegünk nem szűr semmit, de azt legalább egységesen nem. A két napszemüveg között pedig túl sok különbséget nem jelzett a rendszer.

Átsétáltunk a bölcsészkarra dinóépítést nézni. Egy kisfiú épp a raptorjával volt elfoglalva, azt mondta: a ticeratops már nem kihívás. Papírból hajtogatta épp a ragadozót. A folyosón eközben tárlatvezetést tartottak a legkisebbeknek, megismerkedhettek a dinoszaurusz-kultúrával.

Kutatók éjszakája 2011 a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


- Na mi ez a kezemben? – emelt fel egy tojás alakú kőzetszerűséget a tárlatvezető. A gyerekek egyszerre kiáltották, hogy „dinótojás"!

Nem az volt. A tudós elmondta, hogy közel jártak a fiatal tudásszomjazók, de tippjük nem jött be, hiszen egy igen régi dinókakit tartott a kezében. Nagy nevetés közben mutatta meg az őskori állatok nyomait, maradványait, amiket a Mecsek környékén találtak a kutatók.

Visszamentünk a zöld standhoz kutatni a JATIK-be, ahol megmértük ökológiai lábnyomunkat. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy hány hektárnyi termőföldre van szükség évente egy adott ember életmódjának fenntartásához. Magyarul: mennyi esőerdőt vágnak ki miattunk.

Kutatók éjszakája 2011 a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A szervezőktől megtudtuk: a világátlag 2,2, a magyaroké 3,7 hektár. A mi végeredményünk 2,8, illetve 3,4 lett. Az amerikaiak amúgy 7,9 hektár termőföldet pusztítanak ki fejenként egy évben, a kelet-timoriak pedig 0,4-et. Volt zöld kvíz és hulladékválogatás, sőt filmklub is. A TITOK Klub munkatársaival sokan leültek zöld társasjátékot játszani.

A második emeleten kísérlet-terembe mentünk. Itt sajnos nem Öveges professzor Heki kísérlete zajlott, de így is láttunk néhány érdekességet. Többek között a tűz energiáját felhasználó forgó kereket.

Ezek után úgy éreztük: péntek estére ennyi empirikus tapasztalat elég lesz, elindultunk a szegedi éjszakát is felkutatni.

Olvasóink írták

 • 6. nelek 2011. szeptember 24. 20:44
  „"sőt az energiatakarékosban higanyszál van"
  Azért erre oda kellett volna figyelni egy Kutatók Éjszakájáról szóló tudósításban! De értem én, a wolframszál mintájára írták.”
 • 5. sevenof9 2011. szeptember 24. 16:13
  „a btkn milyen ertelmes kutatas folyik? max a jogaszlanyok igen felkialtasanak valoszininusegi fuggvenyenek empirikus ertelmezese,mas nemigen.”
 • 4. mittaláltam 2011. szeptember 24. 12:03
  „Találtam egy kis összefoglaló filmecskét azoknak, akik nem tudtak elmenni:
  http://www.youtube.com/watch?v=m4FUNBMi4B4”
 • 3. Lakos 2011. szeptember 24. 08:14
  „Remek ötlet ez a kutatók éjszakája, de sokkal jobban örülnék egy hétvégének. Sok program érdekelt volna, de minden egyszerre megy, így csak a töredékére van esély.
  Érdemes lenne átgondolni a szervezőknek.”
 • 2. tom_peris 2011. szeptember 23. 22:36
  „"Átsétáltunk a bölcsészkarra dinóépítést nézni." helyesen átsétáltunk a BTK épületbe... Nem hiszem hogy az irodalmárok fossziliákat ásnának ki bárhonnan is...

  "...ahol megmértük ökológiai lábnyomunkat. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy hány hektárnyi termőföldre van szükség évente egy adott ember életmódjának fenntartásához. Magyarul: mennyi esőerdőt vágnak ki miattunk."
  Nem ez nem azt jelenti magyarul, amit a szerző írt le. Magyarul ez annyit jelent hogy hány hektárnyi termőföldre van szükség évente egy adott ember életmódjának fenntartásához...”
 • 1. pindla 2011. szeptember 23. 22:06
  „Azért ne keverjük a szezont a fazonnal. Nem a bölcsészkaron voltatok, hanem a bölcsészkar -épületében- a földrajzi tanszéken. A bölcsészkaron nincs semmilyen értelmes kutatás, amivel bevállalták volna a mai estét.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunán érezni a történelmet

Szeged - A természet, a sport iránti szeretet, ha egyszer gyökeret ereszt, kiirthatatlan. A Hasulyó… Tovább olvasom