Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Disznóvágás flexszel és kalapáccsal

Tizenkét disznót, valamint egy birkát és egy borjút vágtak le az idei balástyai böllérfesztiválon. A hagyományos technikák mellett igazi újításokat is láttunk: a kalapács és a kisbalta mellett immár a flex is bekerült a böllérek eszköztárába.

- Pálinkás jó reggelt! – köszöntötte stílszerűen a 14. balástyai böllérfesztiválra egybegyűlteket szombaton fél 9-kor a műsorvezető. Ekkor még a 12 disznó is gyanútlanul röfögött a ketrecekben, a főszereplőknek kijáró figyelmet azonban nem sokáig élvezhették. A Tápióbicskei 1848-as Hagyományőrző Tüzércsapat ágyúlövése után már csak a kábító pisztolyok lövése hallatszott: egymás után lőtték majd vágták le a mangalicákat és hagyományos sertéseket. Még az a vietnámi csüngő hasú sem úszta meg ezt a reggelt, melyet egy órával korábban még kedvesen simogattak.

Böllérnap Balástyán - GALÉRIA


- Mindenesetre ez modernebb módszer, mint amikor a böllérek bepálinkázva próbálták meg kirángatni a disznó alól a lábát – jegyezte meg Ujvári László polgármester. Bár a rendezvény egyik célja a hagyományos vágási technikák bemutatása, nem csupán az árammal vagy lövedékkel való elkábítás volt az egyetlen újkori eljárás, amit láttunk. A pörzsölés utáni hústisztítást nagyanyáink például biztosan nem flexszel végezték, ahogyan a balástyai önkormányzat csapatánál láttuk. Ennek egyébként mindenki a csodájára járt. Az állatok szétszedésénél pedig néhány helyen előkerült a kalapács és a kisbalta is – ezek sem éppen a bevett bölléreszközök.- Ma már nincs is igazából hagyományos vágás, hiszen régen akár két napot is rászántak a disznó feldolgozására. Én 4-5 óra alatt végzek egy állattal úgy, hogy már a kolbász, disznósajt és szalámi is kész van – mondta Arany Imre, akit mindenki Husiként ismer. A rendezvény főböllére ennek megfelelően ráérősen beszélgetett, amikor a többiek már javában dolgoztak. Majd egyszer csak nekiindult: „na, kapjuk szét". A mellette lévő Lendület Kft. csapatának tagjai ekkorra már nem voltak ilyen energikusak: megizzadtak, mire a 370 kilós disznóval megbirkóztak.

Ebédidőre már csupán a feldolgozott hústermékek látszottak. Egy elkerített karámban pedig csendben tűrték a birkák, kecskék és egy szamár, hogy a gyerekek simogassák őket. Valószínűleg nem tudták, milyen szerencsés napjuk van

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlinben játszottak

Dübörgő etno-punk dallamokkal hódította meg Berlint és a Helsinki Bizottságot a szegedi Gypo Circus zenekar. Tovább olvasom