Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Díszpolgár a rendszerváltó polgármester

Szeged – Polgármesterségem négy éve alatt nem politikus, hanem technokrata voltam – hangsúlyozta Lippai Pál a díszpolgári cím átvétele után köszöntőjében.
Az 1944-ben Szegeden született ügyvéd felidézte, hogy az 1990-es országgyűlési választások elsöprő jobboldali sikere után az őszi helyhatósági választások liberális győzelmet hoztak. Így lett ő a Fidesz–SZDSZ közös jelöltjeként polgármester. Visszaemlékezett, hogy mandátuma harmadik napján olyan nagy feladattal kellett megküzdenie, mint a taxis blokád okozta fennakadások a városban. Emlékezetes vitának tartotta, amikor sikerült elfogadtatnia az ellenkező oldali politikai pártokkal alpolgármesterének Ványai Évát és Tűhegyi Józsefet. Úgy fogalmazott, hogy pragmatikus álláspontjával a város konkrét ügyeinek megoldására keresett konkrét válaszokat. Felidézte: amikor először hallott a díszpolgári jelöléséről, az jutott eszébe: megérdemli-e a címet, melyet először 1833-ban és Széchenyi Istvánnak adtak.

Lippai Pál a Fidesz–SZDSZ közös jelöltjeként lett annak idején Szeged polgármestere. Fotó: Segesvári Csaba (Képgaléria)

Pro Urbe Díjának átadásakor Székhelyi Józsefről a méltatásban elhangzott, hogy a színművész, színházigazgató 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A szegedi közgyűlés 2003-ban nevezte ki a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok főigazgatójává. Sikerült megteremtenie a stabil gazdálkodást, mégpedig úgy, hogy az nem ment a művészi színvonal rovására. Virágzik az operajátszás, de igazgatósága alatt ugrásszerűen nőtt a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásainak száma. Színvonalas prózai produkciók is születtek. „Holdudvar"-sorozata sok pályakezdő művésznek adott lehetőséget a bemutatkozásra.

A kitüntetés átvétele utáni pillanatokban Székhelyi József arra a kérdésünkre, hogyan érzi magát, meghatottan válaszolta: – Kitüntetve. Nagyon örülök, és közben nagyon izgulok is, mert percek múlva kezdődik a búcsúelőadásom.

Nem jelent meg a díszközgyűlésen az ugyancsak Pro Urbe Díjjal elismert Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője, aki öt éven át, tavaly decemberig állt a Somogyi-könyvtár élén. Botka László kérdésünkre nem kommentálta a díjazott távollétét, csak annyit közölt: Szőkefalvi-Nagy Erzsébet levélben értesítette a betegségéről, és hogy a jövő héten a városházi irodájában veszi át a kitüntetést. Megtudtuk: két napja súlyosan megsérült a lábfeje, elrepedt benne egy csont. Emiatt nem tudott elmenni a díszközgyűlésre. Hozzátette: örül a díjnak, hiszen „26 éve pro urbe, vagyis a városért" dolgozik.

Olvasóink írták

 • 7. Morgós 2008. május 25. 20:02
  „Kedves Lágy Miklos Úr az Ön hozzászólása nagyon jellemző a mai emberekre aki másképp gondolkodik az vagy fasiszta vagy szélsőbaloldali. Elég baj ez Gondolom Ön nem látta az általam leírt közgyűléseket akkor ez volt a városi cirkusz az otthon lévő polgárok videóra vették a nyilvános közgyűléseket mert a botrány minden napos volt .
  Onnan godnolom hogy azok a képviselők akiket lehűlyézett a "diszpolgárrá" avanzsált jóembernek a szülei lehettek volna. Gondolom ez Önt nem zavarja mert Önnek az idősek tisztelete smafu”
 • 6. Druzsba 2008. május 25. 11:56
  „Ismerek egy díszpolgárt! Rendőrt kellett kihínom miatta. Nem büntették meg, csak szóban figyelmeztették. Ennyit a díszpolgárokról!”
 • 5. Lágy Miklós 2008. május 25. 06:35
  „Egynémely hozzászolónak még kedves szülei sem felelnének meg a díszpolgárságnak. (Amivel még lehet, hogy az ember egyet is értene.)
  Lippai megérdemli a díjat.
  Azon meg hosszasan elgondolkodtam - kedves Morgós -, hogy Lippai idejében (lehülyézett képviselők) akik már akkor dolgoztak, amikor az akkori polgármester meg sem született, nos az a nyilas éra lehetett. Ha pedig nem ismeri Lippai korát, akkor gondolhatott a Rákosi-rendszerre. Melyikkel és milyen kitűnő képviselőkkel szimpatizál Ön Morgós Úr?”
 • 4. Morgós 2008. május 24. 16:15
  „Én még emlékszem a Lippai féle közgyűlésekre mindennapos volt ettől a "nemes" embertől hogy a hozzászólókat lehülyézte és a városi tv egyenes adásban adta ,olyan képviselőket akik már akkor dolgoztak a városért amikor Ő még halvány gondolat volt a szülei eszében
  Mit várhatunk ugyan ettől a városvezetéstől? Székhelyi direktor tönkretette az opera társulatot , De viszont két újszegedi családi házzal gyarapodott”
 • 3. Balogh Gábor 2008. május 24. 15:34
  „Tiztelt Moderátor !
  Ilyenkor hol tetszik aludni? Mikor ilyen hozzászólás megjelenhet ???
  Ha nem tetszik az illető - aki szerintem idáig nagyon sokat tett Szegedért - tessék kultúrált formában tudomásra hozni? Vagy saját magából indul ki????
  bégé”
 • 2. joy 2008. május 24. 14:56
  „Mind a 3-an megérdemlik!
  Gratulálok nekik!
  Szőkefalvi-Nagy Erzsébetnek meg mielőbbi fölgyógyulást kívánok!
  :o)”
 • 1. timtim 2008. május 24. 10:41
  „Tisztelt Cím!

  A Lippai nem díszpolgár, hanem díszmadár!! Egy népnyúzó szemét! Ennek adnak díszpolgári címet???? Vannak olyan igazi emberek, akik megérdemelték volna, ne egy ilyen aljas disznó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több busz ragad a dugóba

Szeged - Az autóbuszok közül volt, ami fél óránál is többet késett az elmúlt napokban a nagykörút… Tovább olvasom