Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Dominószerűen dőlnek a cégek az építőiparban

Szeged - Megbecsülni sem lehet, mekkora károkat okoznak alvállalkozóiknak azok az építőipari cégek, amelyek fizetésképtelenné válnak. Ilyenkor a dominóelv alapján magukkal rántják a többieket is. Csongrád megyében tavaly 83 építőipari vállalkozást számoltak fel.
Előttem egy Magyarország térkép, a megyéket ábrázolják rajta, valamint azt a számot írják a közigazgatási egységekhez, hány építőipari céget számoltak fel 2007-ben. Csongrád megyében 83-at, szemben a Baranya megyei 67-tel, a Somogy megyei 44-gyel vagy a zalai 32-vel. De még Békésben is csak 43, Bács-Kiskunban pedig mindössze 64 vállalkozás mondot csődöt. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy Szabolcsban 214, Borsodban pedig 137 építőipari cég adta meg magát tavaly.

A Délépítő tavaly ment csődbe. Egy dolgozó a százötvenből. Fotó: Schmidt Andrea
A Délépítő tavaly ment csődbe. Egy dolgozó a százötvenből.
Fotó: Schmidt Andrea

Egy szerdai friss elemzés szerint még mindig az építőipar számít a legkockázatosabb területnek a gazdaságban, a legtöbb fizetésképtelenségi eljárás most is az ilyen profilú vállalkozásokat érinti. Mura Mészáros Józseftől, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építőipari osztályelnökétől kérdeztük, mi az oka annak, hogy a megyében ilyen magas a bebukott vállalkozások száma. A szakember – aki a Dél-Zsalu Kft. ügyvezető igazgatója – azt mondta, ahány eset, annyi ok állhat a sikertelenség mögött. De a legjellemzőbb az, hogy az alvállalkozókat nem fizetik ki, vagy a nagyobbak elszívják előlük a munkát.

Délépítő-vég

Felhívtuk Koreck Ferencet, a Délépítő Zrt. volt vezérigazgatóját, utólag hogyan látja, mi okozta a látványos bukást. Azt mondta, egy évvel ezelőtt egyedül a Délmagyarországnak nyilatkozott az okokról, az akkor leírtakhoz tartja magát ma is. Ezek szerint a visszafordíthatatlan helyzetet egy veszprémi lakópark-beruházás okozta, a megrendelő már 2006 eleje óta nem, illetve csak részben fizette ki az elvégzett munkát. Emellett a szentesi önkormányzat sem egyenlítette ki a volt megyeháza rekonstrukciós munkálatainak végszámláját. (Ez az összeg utóbb megérkezett – nyilatkozta tegnap Munz Károly.) Koreck Ferenc ma a Strabag alkalmazásában áll, a nagyvállalat egyik kft.-jének vezetője.

Szerinte önmagában az nem baj, hogy sok céget felszámolnak, hiszen számtalan kókler vállalkozás létesül, amelyek megszűnésével még jól is jár a piac, hanem az a gond, hogy a ebben a térségben 2007-ben meghatározó társaságok dőltek ki a sorból. Ezek pedig a dominóelv miatt magukkal rántottak tisztességes, de gyengébb lábakon álló vállalkozásokat is. (A KSH regionális igazgatóságától megtudtuk: csak Csongrád megyében tavaly év végén 3360 bejegyzett építőipari vállalkozást tartottak számon.)

Mura Mészáros József példaként sorolta a tavaly becsődölt Délépítő Zrt.-t, a Déléptek építőipari nagykereskedő céget, a Délszak Kft.-t. Mindegyik mögött legalább 10-12 olyan cég állt, amelyik megsínylette a csődöt vagy felszámolást, azt pedig meg sem lehet számolni, hány kisvállalkozás hagyta abba a tevékenységét.

A Délépítő Zrt. például egymilliárd forinttal maradt adósa 312 cégnek, de a banki követelésekkel együtt 5 milliárddal tartozik. Munz Károly felszámolóbiztos elmondta, a vagyon kiárusításából – amely jelenleg is tart – nem lehet a hitelezők követeléseit kielégíteni. A mintegy 150 dolgozónak is csak a bérgarancia alapnak köszönhetően sikerült megkapnia a jussa egy részét. Arról viszont a felszámolónak nincs tudomása, hány kisvállalkozó mehetett tönkre a Délépítő miatt.

Olvasóink írták

 • 7. igazság, oh??!! 2008. szeptember 08. 12:22
  „A mai napig nem sikerült még magyarázatot kapni,hogy miként
  lehetséges az, hogy símán meg lehet úszni egy korábban jól menő
  cég szándékos tönkretételét,kivesszük a pénzt belőle/ már mint
  a három vezető, az elsőszámú, a gazgasági igazgató és a pénz-
  ügyi osztályvezető / majd mindhárman érdekes módon a Strabag-
  hoz távoznak.Természetesen mindhárman megkapták a bérgarancia
  alaptól igényelhető munkabért,majd a felszámolóbiztostól átutalt
  végkielégitést, melyet ugye mondanom sem kell,hogy a beosztott
  dolgozók nem kapták meg, mármint a végkielégitést,mert ezt a
  felszámolóbiztos kell,hogy átutalja a dolgozóknak.
  Hol van a pénz,közel másféléves felszámolási tevékenység után?!”
 • 6. ébredjetek 2008. április 11. 06:02
  „Azok, akik a bedőlő fővállalkozásokat vezetik a legnagyobb gazemberek. Sajnos megússzák felelősségre vonás nélkül. Majd új üzletbe kezdenek kiszedik belőle a lóvét és hagyják megint az enyészetnek. az hogy közben mennyi embert zsákmányolnak ki lopnak meg az nem számít. Folytatják tovább és tovább, mert a törvények engedik.”
 • 5. Mese 2008. április 10. 19:07
  „A mi családi vállalkozásunk is megszünt,mert a vezetője(édesapám) meghalt. De a munkások kéthetente voltak fizetve,az órabér 5-600forint volt. Ja és a kedves brigád nagyrészét nem érdekelték a szabályok-minek a védősisak,úgyis a főnök szívja meg,ha ellenőriznek-meg vittek haza maguknak fúrót,stb. Szóval nem minden melós kisangyal....
  Aki meg becsületesen csinálná nem jut előre,belefullad a sok hitelbe,tartozásba...”
 • 4. tovabba 2008. április 10. 17:42
  „mindig a melos szopja meg en is lenyomtam 8 evet az epitoiparban,nem is jutottam sehova sem ezek miatt vazzzzeg!!!kamu banda!!”
 • 3. elszenvedő 2008. április 10. 09:30
  „Ez azért van T DESSS, mert cégbíró volt. A felszámolókat a cégbíróság jelöli ki. Ők mást nem ismernek.”
 • 2. Desss 2008. április 10. 07:19
  „Ez a Munz Károly ügyvéd mindehol ott van? SZKT, önkormányzat, stb?!”
 • 1. maci52 2008. április 10. 06:32
  „Sajnálom a melósokat,alvállalkozókat,volt olyan alvállalkozó akinek a háza,egy egész élet munkája ment tönkre.Egy "úgynevezett befektetői" csapat vitte őket jégre,nem mondom milyen vallásúak.A három főnököt viszonylag gyorsan szárnyai alá vette a Strabag,meg azért mindnek van 3-4 lakása szerte az országban,a melósokkat meg magasan letojták.Isten nem ver bottal,az egyik fővezérnek/nemzetiségi/még a látása is ráment erre a bulira.Sajnálatos hogy a kisemberkékkel meg a kutya nem törődik.Bérgarancia? Mire megkapták,attól éhenhalhattak volna.Ez a cég a volt DÉLÉP vagyonát kúrta el büntetlenül.Megszólalhatnának az érintettek is,közvetlen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ellenzék azt ígéri, ezentúl keményebb lesz

Szeged - Az ellenzék a pénteki közgyűlés napirendi pontjairól tartott szerdán tájékoztatót. Juhász… Tovább olvasom