Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Dosztojevszkij négy magyar színészre írt darabot

Szimplán karamazov címre keresztelték az alkotók azt az előadást, amely Dosztojevszkij regénymonstrumán alapszik. A rendező szerint nem kivonatot kell várni, ám megjelenik a darabban az orosz mester humoros oldala is.
Négy színész játssza a karamazov előadást, amely már címében jelzi, hogy nem feltétlen a nagy orosz író regényének legautentikusabb feldolgozását láthatják az érdeklődők február 21-én, csütörtökön 19 órától a REÖK-ben. Adorjáni Bálint, Jankovics Péter, Lazók Mátyás és Orosz Ákos a rendezővel, Laboda Kornéllal közösen írták a darabot, amelynek műsorfüzetében igen érdekes – és természetesen fiktív – részleteket tudhatunk meg a keletkezésről.

Dosztojevszkij hálából adaptálta A Karamazov testvérek című művét a színészeknek, amiért azok megmentették őt. Mégpedig az alábbi szituációból: „Dosztojevszkij 2012 tavaszán bukkant föl legutóbb, a Blaha Lujza téri 4-6-os megállóban, ahol épp a BKV ellenőrök próbálták megbüntetni az öreg orosz bliccelőt." A színészek közül Adorjáni, Lazók és Orosz a három testvért alakítja, míg Jankovics egyszerre játssza a két gonosz figurát: a Karamazov testvérek apját és az apagyilkos féltestvért.

Adorjáni Bálint,
Adorjáni Bálint, Jankovics Péter és a háttérben  Lazók Mátyás az egyik jelenetben.
Fotó: Börcsök Mihály

A rendező egy interjúban úgy fogalmazott: a Dosztojevszkij-képet némileg kifordítják, láttatni akarják, hogy sokkal több árnyalata van az író világának, mint az a fejünkben él. „Érdekesebb, sokkal kajánabb vagy humorosabb ember, mint gondoljuk, miközben ott van mindaz a sötétség is, amit általában hozzá kötünk – fogalmazott Laboda. – Arra ne számítson senki, hogy kivonatoljuk a regényt." Számos kiszólás is található a darabban, ami sokkal inkább a mai korhoz, korról beszél. Az előadás – ahogy a regény is – alapvetően mégis arról szól: hogyan tud az ember megküzdeni a benne élő sötét oldallal.

Felcsendül a Csillagok háborúja is
Ingyenes filmzenei koncerttel lepi meg közönségét a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Koncert Fúvószenekara február 19-én, szerdán 17 órától a REÖK-ben. A hollywoodi dallamokat megidéző esten felcsendül többek között John Williams legendás, Csillagok háborújához írt zenéje is. Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné az Oscar-díjjal is jutalmazott muzsikát, mindenképpen izgalmas vállalkozás lesz a fúvósok átirata. És hogy egy másik kuriózumot is említsünk: a mester, Ennio Morricone munkásságának egy egész összeállítást szentelnek a zenészek, a legismertebb, legkedveltebb dallamaival. A koncertre a komolyzene és a filmvilág rajongóit is várják.
(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A házasság ellensége a közöny

A párkapcsolatban élők sokszor csak elbeszélnek egymás mellett, ebből adódnak a hosszabb távú konfliktusaik - véli a pszichológus, aki a jó kapcsolat egyik alappilléreként említette az együtt töltött időt. Tovább olvasom