Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Dózsa, a szerelmes

Szeged - Végvári katona? Született vezér? Vagy inkább szerelmes hős? Dózsa György alakjáról kérdeztük az 1514. évi parasztfelkelés vezetőjének tetteit feldolgozó, a szegedi szabadtérin ma és holnap színre kerülő tánckrónika alkotóit.
- Dózsa György kultúrtörténeti utóélete él az emlékezetünkben. Gondoljunk csak a régi papír húszason látható metszetre, vagy Derkovits grafikai sorozatára, Juhász Gyula és Ady versére, Kósa filmjére – idéz képeket Novák Péter. A Szegedi Szabadtéri Játékok Dózsa táncjátékának címszereplője épp annyi idős lesz ezen a nyáron, mint 1514-ben volt a népvezér. – E misztikus összecsengés mentálisan hozzátett saját Dózsa-képemhez, mert a történelmi személyiségről kevés konkrétumot tudunk. A Nemeskürthy-könyv vitt közel Dózsa realizmusához, pszichológiájához.

Ma mutatják be a parasztvezérről szóló tánckrónikát. Fotó: Kelemen József
Ma mutatják be a parasztvezérről szóló tánckrónikát.
Fotó: Kelemen József

– Gusztus és érdek dolga is, ki milyen elemet emel ki Dózsa személyiségéből. Engem az elkeseredésből fakadó vakmerősége és bátorsága ragadott meg – mondja Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapítója és frontembere, a táncjáték zeneszerzője, dalszövegírója és énekmondója. – A röghöz kötöttségtől terhelt középkorban nekimenni a nemességnek: reménytelen vállalkozás. Dózsa mégis megtette. Hihetetlenül szuggesztív személyiségnek kellett lennie, ha ehhez a reménytelen vállalkozáshoz ezreket tudott maga mellé állítani.

Ősbemutató a szegedi szabadtérin: Dózsa-tánckrónika
Ősbemutató a szegedi szabadtérin.
Fotó: DM/DV

– Annyira emberi, ahogy sodródik az eseményekkel Dózsa György! A mélyen hívő, a szegedi főbíró lányába, Pálfy Piroskába szerelmes férfinak esze ágában sincs a király ellen menni, de katonáit hallgatva fölvállalja a nép vezetését. Büntetésként szörnyen megkínozzák, de nem tudják megalázni, mert a szerelmet, az életet is odaadja az ügyért, s így fölmagasztosul. Történelmi hős Dózsa! 1514-ben dőlt el Magyarország sorsa – jelenti ki Vincze Zsuzsa. A Dózsa tánckrónika írója és jelmeztervezője szerint ugyanis ha 1514-ben a Dózsa-féle felkelés miatt Werbőcziék nem hozzák meg a törvényt, miszerint „parasztok, jobbágyok kezébe többet fegyvert nem adunk", akkor nem következik be a mohácsi vész, nem szakad három részre az ország... Ki tudja, Dózsával milyen irányt vett volna az ország sorsa?

Táncszínházi megaprodukció a Dóm téren

Ősbemutató

– Az én Dózsámat Szeged ihlette. A hetvenes évek óta tervezem, hogy Dózsa György tetteinek történelmi tablóját bemutathatom táncban, Szegeden – fogalmaz a mai ősbemutató rendező-koreográfusa. Zsuráfszky Zoltán Dózsa-sztorija a végeken kezdődik: a török Ali béggel párbajban győző, a király elé kerülő, főrangúvá emelt Dózsát a keresztes had élére teszik. Parasztkatonái az otthon maradottak szenvedései ellenére indulnak útnak, s megerősödik lelkükben, hogy olyan forradalmat vívhatnának, amelyben ők is lehetnek győztesek. Dózsát, a parasztvezért azonban Zápolya seregei elfogják, és tüzes vastrónra ültetik.

Olvasóink írták

 • 11. Laura82 2010. július 21. 11:17
  „Ok. Mostmár értem. :)
  Ez is egy vélemény végülis, Neked is szép napot. :)”
 • 10. sportplusz 2010. július 21. 00:56
  „Szia Laura. Kérdésedre a válaszom:Nekem nem állt össze a történet a fantasztikus tánccal. A népek tánca óriási volt, de maga a történet össze volt csapva....hát ennyi! Szép napot neked:)”
 • 9. Laura82 2010. július 20. 15:26
  „Nos, lehet egy kicsit tényleg észrevehető volt, hogy nem bírta szusszal sokszor, mikor egyszerre énekelt meg táncolt a Novák de számomra nem volt annyira zavaró, hogy nem tetszett volna emiatt a produkciója.
  Azért gondoltam, hogy a történet zavaros számodra, mert kérdezted ezt:

  "Fantasztikus táncok, fantasztikus zenére! Csodás néptánc bemutató!
  De mindennek mi köze Dózsához? Legalábbis ezen az előadáson? "

  Hát úgy gondolom, hogy tánccal is ki lehetetett fejezni a történéseket...vagy akkor, mit akartál ezzel kifejezni?”
 • 8. sportplusz 2010. július 19. 21:21
  „Miből gondolod, hogy nem ismerem a történetet? Nem Laura, nem a szerelem a lényeg......legalábbis ebben a darabban. Ha figyelmesen olvastál, értelmezheted, hogy tánc és koreográfia kifogástalan volt, mitöbb tökéletes, átütő!!! A történetet Novák Péternek kellett volna fölfűznie......ha bírta volna szusszal.
  Ő is iszonyatosan tehetséges......de nem szabad föszerepet vállalnia, ha nincs "edzésben" .......
  Bármelyik őstehetség névtelen, de zseniális táncos alkalmasabb lett volna a címszerepre.
  Tánc szempontból másnap reggelig elnéztem volna az előadást. Az csúcs volt!
  Ennyi.......”
 • 7. Laura82 2010. július 19. 10:40
  „Sportplusz:

  Nem ismered ezek szerint a Dózsa történetét? Csak érdeklődöm, mert hogy azt kérdezted: mi köze a Dózsához ennek a táncműnek?

  A táncmű csodálatos volt, a főszereplő Novák Péter bemutatta tehetségét, ennyi táncoló embert ennyire harmonikusan összehangolni egy színpadon! Nagy feladat és gyönyörűen sikerült! Szerintem teljesen átjött a történet lényege, csak egy kicsit tudni kell elvonatkoztatni, a szerelmi szál csak mellékes volt,

  Gratula érte!”
 • 6. lidi 2010. július 18. 00:08
  „"A marxista történetírók előszeretettel vontak párhuzamot a Dózsa féle felkelés levetése és a mohácsi katasztrófa között"

  bgea! változnak az idők, és a történelemre amúgy is sokan úgy tekintenek, mint amit innen is, meg onnan is lehet nézni, a csomópontokat így is, meg úgy is értelmezni. A városi tv-nek adott interjújában Zsuráfszky például a Dózsa-féle felkelés és ´56 párhuzamáról beszélt...”
 • 5. sportplusz 2010. július 17. 13:03
  „Fantasztikus táncok, fantasztikus zenére! Csodás néptánc bemutató!
  De mindennek mi köze Dózsához? Legalábbis ezen az előadáson? Nagyon nagyon bírom a Novák Petit.....de ez iszonyat nagy feladat volt neki. Látszik, hogy sok köze van a tánchoz, de mára már maximum táncházi szinten. A beszéd tánc közben hatalmas feladat.....edzetlenül meg végképp. Semmi sem emelte ki a nagyszerű táncosok közül.....és helyenként kifejezetten kínos volt, hogy alig bírta a lihegéstől elmondani azt a néhány mondatot. Szerelem meg aztán végképp nem jött át.
  Nagy hiba volt a végén az igen lelkes Zsuráfszkynak mikrofont adni a kezébe. Még ha a külföldi csoportoknak angolul mondta volna, hogy mikor ki és hová. Valószínűleg nem volt idő begyakorolni a tapsrendet.....mindenesetre ez a befejezés nagyot rontott az előadás értékén.....olyan "főpróbás" lett.
  Kár érte:(”
 • 4. bgea 2010. július 17. 02:10
  „"Ki tudja, Dózsával milyen irányt vett volna az ország sorsa?"
  A Vincze Zsuzsa féle "történelmi" fejtegetés felett már jó rég eljárt az idő.
  (A marxista történetírók előszeretettel vontak párhuzamot a Dózsa féle felkelés levetése és a mohácsi katasztrófa között. Werbőczi törvényeit is ezért hallgatják agyon máig is, pedig azok a maguk idejében világszínvonalat képviseltek... A parasztok megregulázása csupán kis részét képezi a Werbőczi Tripartitumnak.
  Sokan mintha bizony elfelejtkeznének arról is, hogy a Tomori Pál kalocsai érsek vezette magyar seregben Mohácsnál irreguláris csapatok - népfelkelők - is voltak. Csakhogy, mint már azóta is annyiszor, a nagyhatalmak ütközéspontjába kerülvén nem voltunk elegen, s nem jött a kellő segítség... )
  Mindettől eltekintve a darab akár még jó is lehetne. Kár, hogy mégsem az. Dramaturgiailag kidolgozatlan. A szólóénekesek szövegét nem lehet érteni. Ezt a rendező is bizonyára észrevette - legalább feliratozhatták volna... A szegedi szabadtérin is szeretnénk már világszínvonalú fénytechnikai alkalmazásokat látni. A ló - mint már annyiszor - a színpadon bajjal jár... Be kellett volna gyakorolni a tapsrendet!!!
  A gyönyörű táncok és az autentikus népzene varázsa szerencsére hatott. A többi felejthető.”
 • 3. Robikaaa 2010. július 16. 14:56
  „Szerintem a darab nagy siker lesz. Nekem nagyon tetszik de ez csak az én véleményem! Ma 1. bemutató mindenki jöjjön el aki csak tud”
 • 2. gavallér 2010. július 16. 13:31
  „A történelmi hős tényleg felmagasztosul. De a nevén kívűl a mű értéséhez elég nagy fantáziára van szükség.
  500 évvel ezelőtti témát hálás dolog megrendezni ezt a rendező is mondja. Csak egy apróságot azért megjegyzek. Abban a korban a szerelmet teljesen másként értelmezték.
  A csinos táncosnők miatt megéri elmenni!”
 • 1. wallemberg 2010. július 16. 12:48
  „A mai őszinte kritikákra és ajánlásokra várok, hogy eldöntsem- megyek -e holnap Dózsézni :D köszi mindenkinek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától Thealter – még nem tudni, miből

Pénteken kezdődik a 20. Thealter. Totalitás, expresszivitás, intenzitás – ezeket a jelzőket használta Balog József a fesztivál művészeti vezetője a rendezvény arcának megrajzolásakor. Tovább olvasom