Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Dr. Kőrös András előadása a Szegedi Törvényszéken

Szeged. Közös polgári kollégiumi ülést tartott pénteken a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla.
A rendezvényen dr. Czene Klára, a törvényszék elnökének megnyitója után dr. Kemenes István, az ítélőtábla kollégiumvezetője tartott rövid bevezetőt, majd dr. Kőrös András, a Kúria tanácselnöke mutatta be az új Polgári Törvénykönyv Családjogi Könyvét. Előadását a gyakorlati problémákat elemezve, kifejezetten bírói szemszögből tartotta meg. Elöljáróban kitért a családjog előtt álló XXI. századi kihívásokra, azokra a társadalmi problémákra, amelyekre a családjognak választ kell adnia (a hagyományos családok számának csökkenése, a felbomlott családi kapcsolatok miatti sokasodó jogviták, a családi jogviszonyok nemzetközivé válása).

Ismertette a Polgári Törvénykönyvbe beépülő Családjogi Könyv alapelveit, az Alaptörvény vonatkozó rendelkezéseivel együtt. Jelezte, hogy az új szabályozás kiemelkedő szerepet szán a közvetítői eljárásnak (mediáció), egyrészt a házasság felbontásánál, másrészt a szülői felügyeletnél. A házasság megszűnésének szabályai után bemutatta a házassági vagyonjog terén a bírói gyakorlatból beépülő szabályokat. Érintette az élettársak, a rokonság és a szülői felügyelet témakörét.

A kollégiumi ülésen részt vettek a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának, valamint a Szegedi Ügyvédi Kamarának a képviselői is. A közös kollégiumi ülés az első állomása volt annak a folyamatnak, amelynek során a törvényszék és az ítélőtábla bírái felkészülnek az új Polgári Törvénykönyv alkalmazására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Douchev-Janics és Vajda is ültetett fát

A szegedi Mátyás téren pénteken Thierry Le Boucher, az EDF DÉMÁSZ elnök-vezérigazgatója, Hiezl József vezérigazgató-helyettes és az áramszolgáltató által támogatott élsportolók 3 fát ültettek el. Tovább olvasom