Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Drága a rezsicsökkentett gáz is

Mélybe zuhant a gázfogyasztás a megyénkben, január végéig húsz százalékkal kevesebb tüzelőanyag fogyott az egy évvel korábbihoz képest. A gazdasági szakértő szerint a rezsicsökkentett gáz is drága. A panelban élők több hőt használtak el, mint egy éve.

– Egy szobát fűtűnk csak, nekünk ez így elég. Havonta 7-8 ezer forintot fizetünk a gázért, amiben benne van a vízmelegítő és a főzés is. Csökkent a kiadásunk az előző évekhez képest, és az is igaz, hogy idén eddig csak pár napig használtuk magasabb fokozaton a konvektort. Az időjárás nekünk kedvezett – mondta lapunknak Kocsis Ferencné.
 
Kocsis Ferencné csak egy szobát fűt. Szigetelt társasházban lakik, így bentről nem szökik ki a meleg. Fotó: Segesvári Csaba
Kocsis Ferencné csak egy szobát fűt. Szigetelt társasházban lakik, így bentről nem szökik ki a meleg. Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi Olajos utcában élő asszonnyal a gázfogyasztásról beszélgettünk, mivel az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. adatai szerint szolgáltatási területükön a mélybe zuhant a fogyasztás. Kocsis Ferencné elárulta, társasházukat szigetelték, nem az utcát fűtik.
Sorra dőlnek meg a téli melegrekordok, már január végén kiszámolták, 2015 volt a legmelegebb év a Földön.

Nem meglepő, hogy melegebb időben kevesebbet fűtünk, de úgy tűnik, a gázt használó lakásokban akkor is lecsavarják a termosztátot, ha éppen napokig hidegebb az idő.

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. számai azt mutatják, hogy míg 2011–2012 telén közel 1,1 milliárd köbméter gáz fogyott a szolgáltatási területen, addig ez 2015–2016 azonos időszakában 770 millió köbméterre csökkent. A 31 százalékos esés épp a rezsicsökkentés időszakára esik, vagyis a háztartások akkor is erősen spórolnak, ha olcsóbb a gáz.

– Az országos fogyasztás a rezsipolitika ellenére is drámaian csökken. Az átlag alatti jövedelműeknek továbbra is drága a gáz – mondta lapunknak Hegedűs Miklós. A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, a csökkenés másik oka a fatüzelés reneszánsza. – Ha csak tehetik, spórolnak az emberek – tette hozzá a közgazdász.
 

Ha a hőmérsékleti adatokat nézzük, az derül ki, hogy 2015 novembere és decembere átlagosan két-három fokkal volt melegebb, mint a harmincéves átlag. Bodrogi Attila, a Dél-Alföld meteorológia Facebook-oldal szerkesztője rámutatott, az október kivételével a másik három hónap mindegyike enyhébb volt az évszakos átlagnál.

Az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék vezetője, Unger János azt is megmutatta, hogy az idei tél több mint nyolctized fokkal melegebb, mint a 2011–2012-es. Az elmúlt évhez képest viszont fél fokkal hidegebb.
Úgy tűnik, a hideget csak a panelban élők érzik. Az  IKV hőszolgáltató üzletágától kapott adatok szerint idén
13 százalékkal több távhő fogyott, mint tavaly – ezt a lakosok majd  a nyári elszámolásnál fogják megérezni. Igaz, a távfűtött lakásokban kevesebben csavarják le a radiátort, mert sokan azt hiszik, így is, úgy is kifizettetik velük a meleget, akkor is, ha az az ablakon keresztül az utcát fűti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig jönnek a menekültek

Még mindig jönnek a menekültek
Tavaly egymillió, idén január végéig 52 ezer menekült érkezett Európába. Nemzetközi előrejelzések,… Tovább olvasom