Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Drágul a zöld üzemanyag

Szeged - 2010 óta hatodik alkalommal emeli a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját, ezúttal a CNG drágul 2015 januárjától. Az indoklás szerint azért, mert túl sokan autóznak olcsón.
28 forinttal növeli normál köbméterenként az autózásra használt sűrített földgáz (CNG) jövedéki adóját a kormány 2015. január elsejétől – derül ki a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott adótervezetből. A cngport.hu szerint 1 köbméter gáz körülbelül 0,7 kilogramm CNG-nek felel meg, így az adóemelés 20 forint körüli lehet. Érdekesség, hogy Fidesz-kormány megválasztása előtt még a jövedéki adó törlése miatt csökkent a CNG ára.

5-ször drágította a Fidesz az üzemanyagokat

A Fidesz-kormány 2010 óta eddig 5 alkalommal emelte az üzemanyagok jövedéki adóját. 2011. augusztusban 40 forinttal nőtt a bioetanol, novemberben 13 forinttal a gázolaj jövedéki adója. 2012-ben a bioetanol újabb 30 forinttal drágult, Matolcsy György javaslatára 2013 januárjában és májusában 50-50 százalékkal növelték az autógáz (LPG) jövedéki adóját. A CNG adóztatása immár a 6. üzemanyagár-emelés a sorban.
A környezetbarát üzemanyag terjedése Európában megállíthatatlan, a föld- és biogázzal közlekedők európai egyesülete (NGVA Europe) szerint a CNG-értékesítés 2008 óta 62 százalékkal nőtt, köszönhetően annak, hogy a sűrített földgáz jóval olcsóbb, mint a benzin, a gázolaj vagy az LPG. Szegeden jelenleg egy kilogramm CNG-ért 289 forintot kérnek. Hogy az árakat össze tudjuk hasonlítani, jó tudni, az autók ugyanannyit fogyasztanak gázolajból (liter), mint CNG-ből (kilogramm).

Az NGVA Europe adata szerint Magyarországon közel 5200 CNG-s jármű üzemel, Szegeden sem ritkák a sűrített földgázt használó autók, buszok. Utóbbiból a Tisza Volán Zrt. 1997-ben 2, 1999-ben 15 autóbuszt üzemeltetett, 2005-ben pedig ez a szám 42-re nőtt. Az autóbuszok a szegedi és a helyközi közlekedésében vesznek részt, nagymértékben javítva a város levegőjének tisztaságát. Az adóemelés a busztársaságokat nem érinti, a törvény szövege szerint a többletterhet csak az autósokra szabták.

Sűrített földgázkút a Vásárhelyi Pál utcán. Újabb forintokat vesznek ki az autósok zsebéből. Fotó: Segesvári Csaba
Sűrített földgázkút a Vásárhelyi Pál utcán. Újabb forintokat vesznek ki az autósok zsebéből. Fotó: Segesvári Csaba

Hogy miért döntött a kormány az adóemelés mellett? A hivatalos magyarázat szerint „a nem kívánt átterelődési hatások megakadályozása érdekében pozitív adómértéket határoz meg a Javaslat az üzemanyagcélú cseppfolyós földgázra (CNG), valamint ezeken túl jogalkalmazást segítő korrekciókat is tartalmaz". Vagyis a kormány látja, hogy egyre többen fordulnak az olcsóbb üzemanyag felé, így a benzinen, gázolajon elszenvedett veszteséget a CNG adóztatásával pótolja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra menekülttábor nyílik Nagyfán

Tavaly nyárhoz hasonlóan a hónap végén ismét 300 személyes sátortábort építenek menekülteknek a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet területén. Tovább olvasom