Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Dugonics tér, Árpád tér: végre átadták

Szeged – Kész, a hó is megengedte: átadták a Dugonics és az Árpád téret valamint a környező utcákat.
– Nagyon tetszik az átépített tér minden részletében – értékelte a Dugonics és az Árpád tér felújítását két kommunikáció szakos egyetemista a Dugonics-szobornál. Cöni Braun és Maylander Tamás megjegyezte: az Árpád téri kráter túlságosan posztmodernre sikerült, ráadásul most csúszik a felülete. A szüleik generációjához tartozó Szabó Péter a Somogyi utca kandeláberei és a park lámpái helyett a tervezőnek a Kárász utca világítótesteit ajánlotta volna figyelmébe, hogy olyanokkal kösse össze a korzót a REÖK előtti térrel. Az energetikus viccelődve hozzátette, nem tudni, elkészült-e a park növényzete, mert azt most jótékony hólepel fedi.

Dugonics tér, Árpád tér: végre átadták. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Nincs szerencséjük az ünneplőknek, mert március 15-én hóvihar miatt kellett elhalasztani a ceremóniát, csütörtökön ugyancsak behavazva állt a tér. A több mint ezerfős közönség a 4 fokos hideg ellenére jól érezte magát a színpad körül. Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház tagja Juhász Gyula versét mondta el, elhangzott egy Bartók-kórusmű és egy tiszai népdalcsokor, Rózsavölgyi Márk körmagyarját a Pavane Táncegyüttes táncolta el, végül Wolf Kati énekelt.

Kele Sándor Zsolt, a kivitelező SADE Magyarország Mélyépítő kft. ügyvezető igazgatója jelentette készre a Dugonics és az Árpád tér, valamint a környező utcák rehabilitációját Botka Lászlónak. A polgármester beszédében felidézte: ez egy nagyobb, 2,2 milliárdos városrehabilitációs program része, amelynek első üteme 2010-ben valósult meg, amikor a most épülő klinikához elkészült a szükséges infrastruktúra az utakkal. Most 730 millióból a város központi tere újult meg. Mindez 70 százalékos uniós támogatással. A városvezető Szeged és az egyetem 90 éve összefonódó kapcsolatát hangsúlyozta, és hogy ezt elismerve néhány napja a világ egyik legjelentősebb tudományos központja, Szeged testvérvárosa, az angliai Cambridge díszpolgári címet adományozott Szegednek, a szegedieknek. Az Unió támogatásával kapcsolatban kiemelte: „Európa biztonságot teremt, segítséget ad, pénzügyi támogatást nyújt a szegedi beruházásokhoz. Magyarságunk és európaiságunk csak közösen és együtt értelmezhető. Mi, szegediek tudjuk, hogy ember és ember, magyar és magyar, szegedi és szegedi között nem a származás, a világnézet, a pártállás tesz különbséget, hanem a munka, a tehetség, a tudás és a jóakarat. Nekünk nincs szükségünk ellenségre ahhoz, hogy igaz magyarok legyünk és igaz, lokálpatrióta szegediek."

A polgármester a kivitelezésben közreműködőknek Szeged-emlékéremmel köszönte meg a munkát, így Vesmásné Zákányi Ildikónak, a tervező Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. vezető tervezőjének és munkatársának, Egedi Gergőnek. A teret a polgármester, a kivitelező cég vezetője és Pál József, az egyetem rektorhelyettese a József Attila-szobornál felállított információs kő leleplezésével adta át.

* * *

Ott volt ön is a tömegben? Várjuk képeiket!

Dugonics tér átadása - ahogy önök látták. Fotó: Domonkos Sándor | sadaweb.hu (galéria)


Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. azmegszeged 2013. április 13. 15:57
  „51. TELSTAR 2013.03.31. 18:31

  Így két hét elteltével reagálnék, talán még olvasod egyszer. Szabad országban élünk, annak írsz akinek akarsz, én viszont teljesen biztos vagyok benne, hogy a visszaépítés soha nem fog megvalósulni.

  Két dolgot kellene megértened, az egyik amit sokat taglaltam, hogy ez egy gazdaságilag teljesen nonszensz, hatalmas veszteséget termelő beruházás lenne. A másik, hogy közel sem voltak azok a házak akkora jelentőségűek, annyira értékesek (építészetileg), hogy érdemes legyen visszaépíteni őket. Még akkor sem ha ez egy megtérülő projekt lenne! Egy darab műemléket bontottak le, az összes többi ház lebontását én ma sem tartanám különösen aggályosnak. Abban az időben vesztek el sokkal komolyabb értékek is, mégsem építjük vissza őket, még a Nemzeti Színházat sem.

  Kerestem egy idézetet neked Bécs egykori főépítészétől, nagyon idevág. "Bármennyire szép is Bécs történelmi városmagja, nem építkezhetünk úgy, mint ahogyan azt évszázadokkal ezelőtt tették, haladni kell a korral, fejlődni. Tucatjával van példa arra, hogy a bécsiek valósággal fellázadtak egy-egy terv ellen, majd később megszerették, és ma már büszkék rá." És gondolom abban te is egyetértesz, hogy Bécs építészeti öröksége nagyságrendekkel gazdagabb az itteninél.

  Egyébiránt nem pártolok semmilyen szörnyszülött elképzelést, az adott tömbben sem ismeretlen vagy 100 éve az a lépték amiről beszélek, nézd csak meg a Dugonics tér/Tisza Lajos körút sarkán álló házat. Szeged nagyvárosnak épült, nem ártana ezt kihasználni.”
 • 51. TELSTAR 2013. március 31. 18:31
  „49.
  Én azért leírom majd a javaslataimat a városi főépítésznek, hátha jobban megérti...
  Az általad pártolt szörnyszülött stílus, méret, forma, stb. tekintetében olyan mértékben tér el a környezetétől, hogy hiába újítanák fel, alakítanák át, semmiféleképpen nem illeszthető bele. Egyetlen fillért is kár volna rákölteni. Meggyőződésem, hogy még ha egy helikopter leszállóhelyet építenének a helyére, az is jobban nézne ki.”
 • 50. tol 2013. március 31. 10:43
  „nagyon szép lett a felújított tér, gratulálok az igyekezethez a városvezetésnek. Egy dolgot azonban igen hiányolok: nincsen kijelölt kerékpáros közlekedés. Ez nagy figyelmetlenség és tekintve a feszülö ellentéteket, melyek minduntalan felbukkannak a vonatkozó híradásokban, továbbra is tápot adnak az oktalan ellenségeskedésnek.”
 • 49. azmegszeged 2013. március 31. 07:50
  „47. TELSTAR 2013.03.30. 18:51

  Nem érted, amit mondani próbálok. :(

  Ez egy prosperáló gazdaságban is irreális lenne, nincs az aki kifizetne 2 millió forintot egy négyzetméterért (~5000 nm-re becsültem az összes hasznos nm-t a régi házsorban). De ez "csak" az anyagi része. Ostobaság lenne visszaállítani azt a kisvárosi miliőt, miközben Szeged egyik nagy problémája, hogy kevés a nagyvárosi léptékű épület a Belvárosban, s alacsony a népsűrűség. (Erről már a századelőn is cikkeztek.) Nem a századfordulós status quo-t kell visszaállítani, hanem az akkori szellemiséget megőrizni, s a helyzetet egy lehetőségként értelmezve profitálni belőle. Ezt tették elődeink az árvíz után is.”
 • 48. K.T. 2013. március 30. 22:45
  „A képek alapján úgy látszik, hogy az ingyen perec és az ingyen vurstli még 4 fokban is megmozgatja a munkanélkülieket és a nyugdíjasokat.
  Szintén a képek alapján igen nagy lódításnak tűnik:
  " (...) A több mint ezerfős közönség (...)"

  A tér mindenképp elhibázott abban a tekintetben, hogy csökkent a zöld területe, a többi valóban ízlés kérdése.”
 • 47. TELSTAR 2013. március 30. 18:51
  „Én azért optimista vagyok. A gazdasági válság sem tart örökké és Szeged is kerülhet még prosperáló pályára...”
 • 46. azmegszeged 2013. március 30. 17:15
  „41. TELSTAR 2013.03.29. 17:52

  Nyilvánvalóan csak egy nagyságrendnyi becslés, de a tartomány mindenképpen ez.”
 • 45. TELSTAR 2013. március 30. 12:21
  „Az Árpád téri serblitől eltekintve szerintem is jó lett.”
 • 44. Szögedi 2013. március 30. 10:23
  „Borzalmas, vagy nem borzalmas kész van. Átadták. Annál amilyen volt, sokkal szebb lett.
  Több lett a zöld felület is minimálisan de több lett. Az, hogy nincsenek autók, már pozitívum.

  Kedves aas.
  Itt lakom a környéken. Köszönjük nem kell a részvét, nagyon jól érezzük magunkat a tér mellett. Igazi mediterrán hangulat lesz nemsoká.
  Egyébként ennél több zöld véleményem szerint azért nem lehet, mert hatalmas a tér gyalogos forgalma és állandóan rendezvényeket tartanak. Egy belvárosnak elsősorban nem "zöld" funkciója van, hanem sétáló, korzózó, leülő, bevásárló, ügyintéző, munkahelyeket adó, rendezvényeknek helyet adó szerepe van.
  Ezeknek mind hely kell.”
 • 43. aas 2013. március 30. 06:10
  „Borzalmas rideg és csúnya lett a tér. Építész szemmel is egy csomó, kontárul, összehordott, zagyvaság. A kis térkövek 1 hónapon belül feljönnek vagy eltörnek ahogyan a város több újonnan felújított pontján is. A sok rozsdás vas nem retro hanem igénytelen és ronda. A sok ellopott zöld terület meg egyenesen vérlázító. Kitiltjuk az autókat a városból mert környezetszennyezők ugyanakkor kinyírjuk még az a minimális természetet is! Mégis miért. Hogy nagyobb hely legyen a szemétnek, csikkeknek??? Szegény környéken élőknek részvétem amikor majd a nyári 40 fokban meg fognak sülni a lakásaikban és az utcán a betondzsungelban ahol lesz majd 50 fok. A mindenhová ültetett gazokat pedig nem sűrűn szokás a városban gondozni mert az drága. Azoknak az 1000 négyzetméteres füves udvarukat kellene így lekövezni akik ezt a baromságot kitalálták!”
 • 42. mivan? 2013. március 29. 20:27
  „Jó, hogy nem majd megkérdeznek egyenként mindenkit, hogy kinek mi tetszik. Kész van, azt jónapot!”
 • 41. TELSTAR 2013. március 29. 17:52
  „Honnan értesültél a 10 Mrd-os költségről?”
 • 40. azmegszeged 2013. március 29. 17:40
  „39. TELSTAR 2013.03.29. 17:08

  Szerintem az összeg nagyságrendjének ismeretében ez már teljesen lényegtelen. Értsd meg, ez egy olyan irreális projekt lenne, ami mögé senkinek nem érdeke beállni.”
 • 39. TELSTAR 2013. március 29. 17:08
  „Vajon egyedül csak a pénzen múlna a tereprehabilitáció, vagy esetleg még jogi csűrcsavarok, hivatali teszetoszaság is befigyelnének?”
 • 38. azmegszeged 2013. március 29. 15:28
  „36. TELSTAR 2013.03.29. 14:47

  Nem, nem unom. Egyszerűen csak bosszant az a szűklátókörűség ahogy a témát kezeled.”
 • 37. TELSTAR 2013. március 29. 14:50
  „bár a lottó ötösöm jönne be így... :-))))))))”
 • 36. TELSTAR 2013. március 29. 14:47
  „unod, mi? nem baj!”
 • 35. 12evigegyemistaPista 2013. március 29. 14:35
  „jo csunya lött”
 • 34. azmegszeged 2013. március 29. 13:56
  „13. TELSTAR 2013.03.28. 22:58

  Mégis miért nem vásárolod ki magad a Nagyáruházat, s "fejezed be" a munkát? Hiszen csak potom 10 milliárdból kijön az egész!”
 • 33. macs 2013. március 29. 13:05
  „Azokat kérdezem, akik a bontások miatt reklamálnak, kérem osszák meg a tudást! Kérem mondják meg, hogyan lehet egy utcát, teret úgy felújítani, ha azt ami ott volt, nem bontják el? Hogyan lehet a közműveket kicserélni, ha nem bontanak?
  Egyébként megnyugodhatnak, nagy valószínűséggel nem lesznek bontások, mert a Város nem pályázott ilyen volumenű munkákra. :-(”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütésváltás a szegedi egyetemről

Több mint ezer aláírással ellátott petíciót nyújtott át Klinghammer Istvánnak a Demokratikus Koalíció (DK) szegedi szervezete. Tovább olvasom