Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Édesapja veséjét kapja Zoli

Szeged - Édesapja egyik veséjét ültetik be a napokban a szegedi sebészeti klinikán egy 23 éves tápéi fiatalembernek, aki születése óta vesebeteg. Fél éve derült ki, hogy állapota miatt sürgősen új vesére vagy dialízisre van szüksége. Az apa egy pillanatig sem habozott felajánlani veséjét – ami szerencsére tökéletesen megfelel fiának.
- Jó fél éve derült ki, hogy nincs tovább: túl rosszak Zoli eredményei. Két lehetőség maradt. Elkezdik a dialízist, vagy új vesét kap a fiunk – mesélte tápéi házukban Zentai Zoltánné, milyen ultimátum elé került családjuk néhány hónapja. Az SZTE-n élelmiszer-ipari gépészmérnöknek készülő, 23 éves Zoliról 8 hónapos korában derült ki, hogy súlyos vesekárosodással járó Alport-szindrómában szenved. A betegség miatt idővel hallása is károsodott, ezért hallókészülékkel kell élnie. Az orvosi tankönyvek szerint Zoli „normálisan" már 13–16 éves korától művesekezelésre szorult volna, de önfegyelmének, édesanyja veseóvó – só- és fűszerszegény, kevés fehérjét, sok zöldséget, gyümölcsöt, gyógyteát tartalmazó – diétájának és a család gondoskodásának hála eddig olyan jók voltak az eredményei, hogy nem volt rá szükség.

Zoli egyébként nem élte meg lemondásként a szigorú diétát. Az sokkal rosszabb – mesélte –, hogy a tesiórák alól mindig felmentést kapott, és azóta se kondizhat a betegsége miatt.

„Egészséges drukk van, félelem nincs bennünk a műtét miatt
„Egészséges drukk van, félelem nincs bennünk a műtét miatt" – mondta jó kedélyűen Zentai Zoltán és fia, Zoli.
Fotó: Schmidt Andrea

– A dialízist nem nagyon akartuk, mert az legfeljebb csak szinten tartja az állapotát, de nem gyógyítja meg. Vesevárólistára került, amikor megtudtuk, hogy arra is van lehetőség: valamelyik családtag nekiadja a sajátját, ha az megfelel – magyarázta Zoli édesanyja, Éva. – Augusztusban elvégezték a vér- és más immunológiai vizsgálatokat, és kiderült, hogy a vesém teljesen alkalmas Zolinak. Egy percig sem haboztam – vette át a szót Zoli 55 éves édesapja, Zentai Zoltán. – Mondtam is neki: na, fiam, úgy látszik, kétszer adok életet neked – karolta át mellette ülő fiát, majd összemosolyogtak. Az élődonoros veseátültetést szerdán végzi el két orvosi team a szegedi sebészeti klinikán Szenohradszky Pál osztályvezető főorvos vezetésével.

– Egészséges drukk van, félelem nincs bennünk – mondták jó kedélyűen a fiúk, akiknek mindent elmagyaráztak a beavatkozás körülményeiről, előnyeiről és kockázatairól a klinikán. Zoli azt mondja, ha meglesz az új veséje, és felgyógyul, szeretne többet sportolni, és kicsit több húst – főleg marha- és őzpörköltet – enni. És persze édesapjával újra a Tiszán pecázni – amire 4-5 éve sportként „szokott rá" –, legalább olyan eredményesen, ahogy ezt a szoba falára kitett csukatrófeák tanúsítják.

Az édesanya veseóvó diétával segítette Zolit. Ezzel az elengedhetetlen műtét időpontját 7–10 évvel későbbre tolták. Fotó: Schmidt Andrea
Az édesanya veseóvó diétával segítette Zolit. Ezzel az elengedhetetlen műtét időpontját 7–10 évvel későbbre tolták.
Fotó: Schmidt Andrea

Több a felajánló. Szerényen, de emelkedik az élődonoros veseátültetések száma Szegeden. Míg 2007-ben 2, tavaly 3, idén év végéig várhatóan 5 ilyet végeznek el. Szenohradszky Pál hangsúlyozta: az élődonoros szervátültetés nagy előnye, hogy tervezhető, és a szervet is jóval kevesebb károsodás éri, mint amikor távolról szállítják a beültetés helyszínére. Ráadásul ma már úgynevezett laparoszkópos beavatkozással, pici vágást ejtve, az izmokat nem átmetszve végzik a szervkivételt, aminek alig marad nyoma. A szerv felajánlója már a műtét utáni 4. napon hazamehet, 2 hét után akár dolgozhat is. A legfrissebb adatok szerint 1 millió lakosra számítva a Dél-Alföldön végzik a legtöbb transzplantációt, de az országos várólista még mindig nagyon hosszú. Nagyjából 700-an várnak új vesére, amit átlagosan 3 év után kapnak meg.

Receptklubot szervezne

Zoli anyukája, Éva kényszerűségből több mint 20 éves gyakorlatot szerzett a vesekímélő diétával kapcsolatban. Azt mondja, szívesen indítana klubot, hogy átadhassa tapasztalatait, legjobb tippjeit és receptjeit azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei szintén vesebetegséggel élnek. Télre például leginkább a gesztenyét, nyárra a spárgát ajánlja, ugyanis mindkét növény nagyon jó hatással van a vesékre.

Olvasóink írták

 • 17. Zoli86 2009. november 18. 18:37
  „Tisztelt hozzászólók! Minden szívböljövő jókívánságot nagy tisztelettel köszönünk! Bentlétünk alatt végig éreztük azt a felénk áradó szimpátiát és "erőt" mely felénk irányult és nagyban segítette gyógyulásunkat! Mindketten itthon vagyunk, Zoli utolsó laboreredményei jól alakulnak, mindent megteszünk a gyógyulásért! Mindannyiuknak nagyon jó egészséget és nagyon sok szeretetet, nagyon boldog karácsonyt kívánunk! Zoli és Apukája”
 • 16. niemand 2009. november 03. 21:04
  „Példaértékű a család összetertása! Nagyon drukkolak a műtétek sikeréért! A szülők már bebizonyították öszinte, önfeláldozó szeretetüket. Isten szerető és védő áldása legyen a családdal!”
 • 15. web 2009. november 03. 19:51
  „Gratulálok és minden jót kívánok az édesanyának, akinek nagyon sok része van abban, hogy a fia ilyen állapotban jutott el a műtétig! Mind hárman Hősök!”
 • 14. rozator 2009. november 02. 16:30
  „Sikeres műtétet, mielőbbi gyógyulást!(MN 9247)”
 • 13. Én2 2009. november 02. 13:03
  „Nagyon jó egészséget és sikeres műtétet kívánok mindkettőjüknek. Szép dolog.”
 • 12. Lutetia 2009. november 02. 11:08
  „Bocsánat, most látom, hogy még nem volt meg a műtét. Természetesen én is nagyon szorítok a beavatkozás sikeréért.”
 • 11. Lutetia 2009. november 02. 10:30
  „És persze gratulálok és minden jót kívánok az édesanyának, akinek szintén nagyon sok része van abban, hogy a fia ilyen állapotban jutott el a műtétig!”
 • 10. Lutetia 2009. november 02. 10:29
  „Gratulálok a sikeres műtéthez, és jó egészséget kívánok az apának és a fiának egyaránt!
  Az azért tényleg szomorú, hogy Magyarországon eddig az orvosok nem nagyon propagálták az élődonoros transzplantációkat, és a betegeket és hozzátartozóikat sem tájékoztatták kellőképpen erről a lehetőségről. Vajon mi állt emögött? Nemtörődömség? Lustaság? Vagy valami más?”
 • 9. babocska 2009. november 02. 10:01
  „Drukkolok mindkettőnek,hogy sikerüljön a mütét,s tovább pecázhassanak,mindkettőjük,családjuk örömére.”
 • 8. triebswetter 2009. november 02. 09:50
  „Még mindig jobb egy 55 éves egészséges vese, mint egy 25 éves, balesetben elhunytnak, az életvitele vagy rejtett betegsége miatt "elhasználódott" veséje, vagy amely későn kerül beültetésre, vagy olyan, amely immunológiai szempontból nem is megfelelő.”
 • 7. Izlandi 2009. november 02. 09:33
  „Meg ennyi rosszindulatot :-(”
 • 6. gyukolac 2009. november 02. 08:33
  „ez miért nem jutott előbb az orvosok eszébe, mondjuk a gyerek 16-18 éves korában és nem egy 55 éves relative elhasználódott vesét kapna most?
  Egyébként én is megtenném, ha az én gyerekemről lenne szó.”
 • 5. zeuszka 2009. november 02. 08:19
  „Hős a szememben az apa és a gyerek együtt. Teljes felépülést kívánok és figyelemmel fogom kísérni a hiradásokat róla.”
 • 4. triebswetter 2009. november 02. 08:10
  „Minden jót kívánok ennek a családnak!
  Remélem így élődonoros-transzplantációval nagyobbak az esélyek.
  Kívánom, hogy ez a fiatalember teljes életet tudjon majd élni!”
 • 3. triebswetter 2009. november 02. 08:06
  „Ez nagyon szépen hangzik, hogy a Dél-Alföldön végzik a legtöbb vese-transzplantációt az országban, de jó volna, ha arról is írnának, hogy abból a "legtöbbből", mennyi volt úgymond eredménytelen, milyen a mortalitási (halálozási) arány.
  Ennek tükrében már más lenne a "leányzó fekvése"! Ne fényezzék ezt annyira.”
 • 2. sörpocak 2009. november 02. 06:56
  „A szülők felelőségteljes magatartása is hozzájárult Zoltán szintentartásához. Ahoz, hogy az édesapánakvolt bátorsága a fia érdekében "megszabadulni" egyik veséjétől, példamutató és önfeláldozó! Sajnos a magyar egészségügy nem támogatja ezt az élődonoros felajánlást, mint írják, és mint más nyugati országokban lehet.”
 • 1. Beth 2009. november 02. 06:21
  „Drukkolunk Önöknek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezernyi gyertyaszál az Alsóvárosi temetőben

Szeged - Ezernyi lángocska járta széltáncát vasárnap az Alsóvárosi temetőben, ahol mindenszentek… Tovább olvasom