Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Egérkísérletek a mérlegen

Szeged - Segíti a tehetségek pályaválasztását, népszerűsíti a kutatómunkát az MTA Szegedi Biológiai Központ élettudományi tábora. A két héten át tartó programra jelentkező 121 középiskolás diák közül a 40 legrátermettebb előadásokon, laborgyakorlatokon barátkozik a biológiával, biokémiával.
A biológiai gondolkodásmódba enged bepillantást, a médiában felkapott, de nem tudományos eredményeket is segít helyre rakni az MTA Szegedi Biológiai Központ kutatótábora.

– Agykutatással foglalkozó előadásokon jártam már az SZBK-ban, de most laborokba is eljuthatok – indokolja az orvosnak készülő Pigniczki Daniella, a szegedi Radnóti-gimnázium biokémia tagozatának tizedikese, miért tölti a vakáció két hetét az SZBK-ban.

Szeged? Debrecen? Budapest? A debreceni kötődésű, de fővárosi orvoscsaládból származó Fekete Ádám az SZBK-ban tapasztaltak alapján választja ki, melyik város egyetemére jelentkezik. Az érdi Babits Réka annak örül, hogy hasonló érdeklődésű barátokra lelt.

Laborgyakorlat Vígh László akadémikussal. Lipidekkel is foglalkoztak a szegedi, budapesti, érdi és óvári diákok. Fotó: Veréb Simon
Laborgyakorlat Vígh László akadémikussal. Lipidekkel is foglalkoztak a szegedi,
budapesti, érdi és óvári diákok. Fotó: Veréb Simon

– Egérkísérleteket mutatnak be, de olyan kutatómunkát is kipróbálhatok, ami majd segít annak eldöntésében, hogy kutatóorvos- vagy inkább biológuspályára lépjek – érvel a mosonmagyaróvári Csóka Ramóna, miért örül az SZBK-kalandnak. Neki ugyanúgy tetszik Szeged, mint osztálytársának, Józsa Ádámnak, aki a programok közül a genetikáról szóló előadást tartotta a legérdekesebbnek.

A Straub-örökség Alapítvány hetedik középiskolai élettudományi kutatótáborába az ország minden részéből 40 iskola 121 diákja jelentkezett. A természettudományok iránt érdeklődő, tehetséges, tanulmányi versenyeken eredményes, de szociális vagy egyéb ok miatt támogatásra szoruló fiatalok körében népszerű, kéthetes programsorozat megszervezését segítette a TÁMOP-pályázaton elért siker is – tudtuk meg a biokémikus Vígh László akadémikustól. Az SZBK stratégiai főigazgató-helyettese, az SZTE címzetes egyetemi tanára szívü- gyének tekinti a tehetséggondozást, illetve az SZBK első főigazgatója, Straub F. Brunó örökségének ápolását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovalcsik arányosított, de nem közölt adatokat

Kovalcsik Andrea megyei főjegyző megváltoztatta a Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyző által újrarajzolt önkormányzati választási térképet. Tovább olvasom