Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Egy 8 éves fiú terrorizálja osztálytársait

Sándorfalva - Verekedik, a szülők állítása szerint lop, társait vegzálja a sándorfalvi általános iskola egyik diákja. A 3. b-be járó tanulók szülei úgy döntöttek, addig nem engedik iskolába gyermekeiket, amíg az intézmény nem oldja meg a másfél éve húzódó problémát.
– Szétkeni az ürülékét, minden előzmény nélkül a társaira támad, üti, fojtogatja őket. Kiszökik a teremből, többször lopáson kapták, emiatt jelenleg zárt ajtók mögött folyik a tanítás. A gyerekeink viszont nem akarnak iskolába menni, félnek – mondta lapunknak Molnár Zsolt. A Pallavicini Sándor Általános Iskola 3. b osztály szülői munkaközösségének tagja arról beszélt, 21 szülővel összefogva úgy döntöttek, hogy december 15-étől addig nem viszik iskolába gyermekeiket, amíg az iskola nem rendezi az egyetlen, beilleszkedni képtelen, agresszív 8 éves helyzetét – akinek az igazi nevét nem írhatjuk le.

– A problémát okozó fiú folyamatosan bántja osztály- és iskolatársait, nem hallgat sem az osztályfőnökre, sem a többi tanárra vette át a szót egy másik szülő.

– A konfliktus nem új keletű: másfél évet vártunk az intézményi rendezése, elegünk lett, ügyvédhez és a sajtóhoz fordultunk. A gyerekek úgy járnak iskolába, hogy tudják, egymást kell védeniük – tette hozzá Rózsa Márta. Elmesélte, először úgy gondolták, Attila rosszalkodása csak csínytevés, abban bíztak, idővel ez elmúlik.

– Feljelentettük, miután az iskolában úgy megverte a fiamat, hogy feldagadt a szája, egy másik gyereket pedig ököllel ütött. A problémákról folyamatosan tájékoztattuk az iskolát, de nem történt semmi. Meddig kell tűrnünk, hogy egyetlen gyerek miatt 21 szenvedjen? – folytatta Rózsa Márta. A tehetetlenségtől dühös szülők hangsúlyozták, tudják, hogy a kialakult helyzetért nem a gyerek a hibás, mégsem nézhetik tétlenül, hogy a fiú az osztálytársait vegzálja.

Felháborodott szülők az iskola előtt. Azt mondják, amíg nincs változás, nem viszik a gyerekeket iskolába. Fotó: Segesvári Csaba
Felháborodott szülők az iskola előtt. Azt mondják, amíg nincs változás, nem viszik a gyerekeket iskolába. Fotó: Segesvári Csaba

– Az intézmény jelenleg nem tudja biztosítani, hogy a gyerekek nyugodtan tanuljanak, lépnünk kellett – mondta Rózsa Márta. Levélben kérték Hüvös László igazgatót, hogy távolítsa el a problémás fiút az osztályból. – Végigjártuk a hivatalos utat, szülői értekezleteken is jeleztük a problémát, sajnos ezekre a fiú szülei nem jöttek el. Talán a nyilvánosság segít a helyzet megoldásában. A kisfiú vétségeit hónapokig gyűjtöttük, jelenleg két büntetőeljárás is folyik ellene – tette hozzá Rózsa Márta. A szülők tiltakozó levelét tegnap az iskola vezetője is átvette.

Miközben a szeptemberben kinevezett Hüvös László igazgatóra vártunk, egy szülő épp arról győzködte az iskola egyik tanárát, lépjenek, vagy egyszerűen elviszik a gyerekeket a sándorfalvi iskolából. – A tanulóval szemben a házirend többszöri súlyos megsértése miatt fegyelmi eljárás indult már novemberben. Az eljárás még nem zárult le – mondta Hüvös László. A Pallavicini Sándor Általános Iskola igazgatója megjegyezte, eredménytől függően megrovás, szigorú megrovás, áthelyezés másik osztályba, tanulócsoportba és kizárás is szóba kerülhet, de egy 8 éves tanköteles tanulót nem lehet eltiltani a tanév folytatásától. Hüvös László a tiltakozó szülőktől azt kérte, járassák továbbra is az iskolába a gyerekeket.

– A problémát jeleztük a fiú szüleinek, a nevelési tanácsadó is bekapcsolódott a helyzet megoldásába, valamint a Sándorfalvi Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény illetékes szervének is elküldtük az iskolai tapasztalatokat – mondta az igazgató. Megjegyezte, a pedagógus szétválaszthatja a verekedő gyerekeket, de egy-egy beírásnál, a szülők megkeresésénél sokkal többet nem tehet. Az intézmény nevelőtestülete a legsúlyosabb fegyelmezési eszközzel élt, amikor elindította a fegyelmi eljárást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 70 éves Kerek Attilát köszöntötték

A városháza házasságkötő termében köszöntötték hétfőn 70. születésnapja alkalmából Kerek Attilát. Tovább olvasom