Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Egy éjszaka fedél nélkül

Szeged - Hajléktalanok és fedél alatt lakók együtt virrasztottak tegnap éjjel a Dugonics téren, a szolidaritás éjszakáján – forró teával, zsíros kenyérrel és Bibliával.
- Én ma is írtam egy verset – dicsekedett Juhász Attila tegnap este. A 9 éve hajléktalan férfival a Dugonics téren beszélgettünk a szolidaritás éjszakáján. A rendezvényen kicsit mindenki bepillanthatott a fedél nélküliek életébe, beszélgethetett velük, és elolvashatta alkotásaikat. Juhász Attiláé a Közeleg karácsony ünnepe címet kapta.

Az ötödször megrendezett virrasztásra sokan eljöttek. Este hatkor még 14 fokot mutatott az Árpád téri hőmérő – messzinek tűntek a téli mínuszok. Volt, aki leült az otthontalanok közé, mások távolról figyelték a szakadt ruhákban ücsörgő embereket, vagy átsiettek a tömegen.
– Tavaly is voltunk itt, akkor nagyon finom volt az étel – magyarázta Bálint Judit. Egy éve él fedél nélkül, sátorban lakik. Mikor megtudta, hogy idén gulyáslevest kapnak, megörült: azt mondta, azt nagyon szereti, bár már régen evett.

A rendezvényt Juhász Gyula önkormányzati képviselő nyitotta meg. Utána több hajléktalan is a színpadhoz lépett, hogy a mikrofon segítségével ossza meg a többiekkel keserűségét, problémáit. Az adománysátor mellett Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és Farkasné Pocsai Blanka, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselője Bibliát osztogatott, hogy a rászorulók abból merítsenek erőt a nehéz napokban.

Sakkozhattak is a hajléktalanok a szolidaritás éjszakáján. Fotó: Frank Yvette
Sakkozhattak is a hajléktalanok a szolidaritás éjszakáján.
Fotó: Frank Yvette

– Járok misére. Majd sokat olvasom ezt a könyvet – mondta mosolyogva Sárközi Lajosné, ő kapott elsőként Bibliát. A több mint öt éve hajléktalan nő szerint jó, hogy sokan segítenek nekik.

A szolidaritás éjszakája lapzártánk után ért véget. Kutyaszépségverseny, lábtengó és sakk is várta a játékos kedvű jelentkezőket. Sokan adtak vért az egészségügyi sátorban. A forró tea és zsíros kenyér népszerű volt, rengetegen adományoztak ruhákat és tartós élelmiszereket – a szervezők meglepetésére ötezer doboz joghurt is érkezett.

Segítenek

Az Egyetemi Lelkészség kezdeményezésére több, hajléktalanokat ellátó és segítő szervezet bevonásával alakult egy munkacsoport idén szeptemberben. Céljuk, hogy a társadalom hátrányos helyzetű csoportjaira irányítsák az emberek figyelmét. Részt vesz benne a Magyar Karitász, a Humán Szolgáltató Központ Bajai úti és Indóház téri átmeneti szállója, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szent Imre Kollégium, az Orvostanhallgatók Egyesülete és a Védegylet képviselői.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Celtis 2009. november 23. 23:46
  „29. hozzászólás flexsnake: Ja, meg öröm volt nézni, hogyan kovácsol mindebből politikai tőkét néhány politikusunk. De amennyire tudom, ennek a rendezvénynek a céljai között szerepelt az adománygyűjtés is (a télen ebből lesz mit osztani a hajléktalanoknak), a szemléletformálás, sőt még az is, hogy a témával foglalkozó szervezetek közötti együttműködést, kapcsolatot erősítse.

  Szóval ha egyszeri emberek nem is válthatják meg a világot egy éjszaka alatt, megmutathatják a többieknek, hogy mekkora különbség van aközött, amit ténylegesen tesznek, és aközött, amire lehetőségük lenne. Ez a különbség pedig Gandhi szerint már elég lenne, hogy megváltoztassuk a világot.”
 • 29. flexsnake 2009. november 23. 19:17
  „Az egészbe az a legjobb hogy nomádkodunk aztán hazajövünk a fűtött lakásba. Jól meg is nyugodtunk hogy kaptak teát meg kenyeret. Most egy évig rendben a lelkiismeretünk. Télén úgyis halálra fagy néhány.... De mi most tök jó dolgot cselekedtünk... aha, ja :D”
 • 28. Celtis 2009. november 23. 14:18
  „26. hozzászólás darch: Ez már világos beszéd, legyenek feltételei a szociális bérlakásnak. A többség valószínűleg ezeket örömmel be is tartaná.
  De mi van azzal, aki nem képes erre? Mondjuk szellemi fogyatékos. Vagy előrehaladott alkoholista, már nincs egy józan pillanata. Mit tennél velük?”
 • 27. Celtis 2009. november 23. 14:13
  „25: Ha jól értem, úgy gondolod, hogy az állam feladata lenne, hogy a hajléktalanoknak "szociális bérlakást" biztosítson az adónkból. Igen, ez is egy megoldás lenne (Pesten pont ezért tüntettek), de úgy tűnik, nem működik, mert a hajléktalanok nem képviselnek jelentős választóbázist.
  Szegeden összesen 160 férőhely van a szállókon ezer hajléktalanra. Országosan tizenkétezer férőhely harmincezer hajléktalanra. Látszik, hogy ez egyáltalán nem oldja meg a helyzetüket.

  Én meg azt mondom, hogy az állam ne osszon el az én nevemben semmit (a felét útközben eltüntetve), hanem majd én magam fölajánlom azokra a célokra, amelyeket érdemesnek találok. Az adómból persze üzemeltesse a parlamentet meg építsen árvízvédelmi rendszert, de a szegedi hajléktalanokról inkább személyesen gondoskodom, pont annyira, amennyire együtt érzek velük.

  ...És ez utóbbi gondolatomat folytatva, bár mindenki egy kicsit jobban együtt érezne. Nem kell őket felmenteni, sem elítélni, csak megmenteni. Ilyen egyszerű.”
 • 26. darch 2009. november 23. 13:30
  „Celtis: legyen, övék a havi 200, ha megegyezünk, mit tesznek és mit nem cserébe...”
 • 25. gróf 2009. november 23. 08:02
  „20. hozzászólás Celtis 2009.11.21. 10:32

  1 ft-t sem áldozok pluszban ilyen célokra. Egyrészt bele számoltad a kisnyugdíjasokat, az ovisokat és a bölcsiseket is.
  Másrészt havonta 40-50 ezer ft adót fizetek a keresetemből, aztán a munkáltatóm kb még ennyit fizet utánam és a nettóból vásárláskor megint 25% adóba megy...akkor a 80000 ft-ból jusson a hajléktalanra is, hogy meleg albérletből menjen reggelente inni és cigit venni.
  Jellemző az országra, hogy mindig más oldja meg a problémát.
  "Kossuth Lajos azt üzente elfogyott a regimentje, ha még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni...."
  Érzed! "Ha még egyszer"...addig majd csak kiharcolja valaki a szabadságot helyettünk, most még nem megyünk, menjen más, majd megyek én is de később!!!!!!
  Én oldjam meg a saját helyzetemet?
  Nappali melegedő, ingyen konyha mellé még albérlet saját szobával...Nőt nem kell nekik szerezni??????????????

  Mi lenne ha a rektor nem 4 milliót csak 2-t keresne, vagy a polgármester nem 16 milliós saabbal mászkálna csak 8 milliós skoda superb-vel? A 100 milliós végkielégítéseket nem sorolom. Adják össze ők a pénzt.

  Látszik jó ember vagy csak az nem jut eszedbe, hogy ha én cigiznék, innék, nem túlóráznék...nem tudnám a gyerekeimet nevelni, lakáshitelt fizetni.
  Viszont ha mindenki adna nekem havonta 100 ft-t......”
 • 24. varadipal 2009. november 22. 14:16
  „A nagytöbbségnek nem biblia kell, hanem kényszermunka.25-30 éves állandóan részeg vagy belőtt állapotban rontják a levegőt.Lehűlne a bőr a képemről, ha munkaképesen koldulnék még ebben a kemény világban is.Csak addig tünnek el az utcákról, míg a kocsmában az agyukat isszák el. Napóleont is a tél takarította el a nagyvárosból, pedíg soha nem volt fedél nélkül.”
 • 23. kispanda84 2009. november 21. 12:01
  „kíváncsi lennék mi lett a mars téri spárnál ücsörgő hajléktalannal...nem elég,hogy büdös volt,klórmésszel szórták le utána az "otthagyott részt" :-(”
 • 22. Celtis 2009. november 21. 11:14
  „http://www.youtube.com/watch?v=C5QIS1BmYmg”
 • 21. Celtis 2009. november 21. 11:11
  „http://www.youtube.com/watch?v=fyWIJBCPK2I (összeállítás a rendezvényen készült képekből)”
 • 20. Celtis 2009. november 21. 10:32
  „Még egy gondolat, a társadalmi szolidaritásról: Szegeden 169 000 lakó és körülbelül ezer hajléktalan él.
  Egyszerű a képlet: ha egy ideális világban minden lakó havonta 200 (!) forintot a nincstelenek javára fordítana, az hajléktananonként 33800 forintot jelentene, amiből minden egyes hajléktalan egy szerény albérletben lakhatna, lenne tisztálkodási és alvási lehetősége. Ettől még nem kerülnének fényűző helyzetbe, nem lenne társadalmilag igazságtalan, de mindenesetre senkinek nem kellene szociális alapon meghalnia. Mondom, egy ideális világban, ahol az emberek tetteit elsősorban a könyörület és szeretet vezérlik, nem az önzés és számítás.”
 • 19. Celtis 2009. november 21. 10:24
  „Én néhány hajléktalan élettörténetét ismerem személyes beszélgetésből. Van, akit a gyerekei túrtak ki a lakásból, miután jószándékúan a nevükre írta. Van, akinek válás után a felesége vitt el mindent. Sokan vannak a lakásmaffia áldozatai: szebb jövő reményében uzsorakölcsönt vettek fel, amit nem tudtak visszafizetni, így úszott el a lakásuk. A legtöbbük alól egyszerűen megszűnt a gyár, amelyben több évtizedet dolgoztak, a szakképzettségük teljesen fölöslegessé vált. És persze vannak "önhibájukból", az alkohol miatt elnincstelenedettek.

  De az alkoholizmus általában a következő állomás: a hajléktalanoknak meglepő módon ételük és ruhájuk mindig akad a jótékonysági szervezeteknek hála, de néhány dolgot teljesen nélkülöznek: például az elnéptelenedett helyeken rendszeresen esnek erőszak áldozatául, ezért alszanak eleve a belvárosban, mert nagyobb biztonságban vannak. Cserébe nem nagyon tudnak aludni, és a folyamatos alvásmegvonás sokaknál alakít ki depressziót (ha az élethelyzetük önmagában nem lenne elég). Nyilvános vécék sincsenek a városban, a közterületen vécézők pedig büntetendők. Nyilvános kutakat sem találunk, és a fürdési lehetőségtől is teljesen meg vannak fosztva. Ilyen körülmények között ha valaki eltölt egy telet (több hónapig csontfagyasztó hidegben!), annak általában végérvényesen összeroppan a lelki tartása, és csak nagyon kivételes esetekben van visszaút a normális életbe. Az alkohol legalább megkönnyíti az élet elviselését.”
 • 18. baloghkatica 2009. november 20. 22:25
  „Egy rohadt követelőző asszony elég is hozzá :D

  Adják a csajok a szentet, sok buli, szex, házasság, majd zsarnokság... a Férfi piába menekül, és a végén válóokként az alkohol lesz...

  A nő megszabadul, gyerek marad, fasz megy, kettétörik, és utcán köt ki :D

  Mérnökből, orvosból is lehet hajlékony, de ők rendszerint a nehézségek közeledtével kinyírják magukat...

  Puszta szociológia...”
 • 17. gróf 2009. november 20. 22:05
  „16. hozzászólás macs 2009.11.20. 19:55

  Én!”
 • 16. macs 2009. november 20. 19:55
  „Gróf,
  neked ki adta irásba, hogy Te soha, soha nem kerülsz az utcára?
  Hidd el nagyon kevés kell hozzá.

  Szidjátok a hajléktalanokat, hogy isznak, összekoszolják az utcákat. Hány olyan ember iszik, akinek fedél van a feje felett? Nem hiszem, hogy a hajléktalanok nyomait látjátok szombat hajnalban a belvárosi utcáin.
  Azt mondjátok büdösek, Nektek se lenne rózsaillatotok, ha heteken keresztül nem tudnátok fürödni.”
 • 15. szatyi 2009. november 20. 15:02
  „-pintyőke-
  A titulusodat is írhattad volna MAGYARUL, így "külföldiül" sem ér többet!”
 • 14. o1királylány 2009. november 20. 14:36
  „Ne itélkezzünk feleslegessen mások felett. Nekem van olyan ismerősöm, akit ügyvédi segédlettel tett hajléktalanná a lakásmaffia, most biróságra járhat hosszú évekig,ha megéri egyáltalán a végét. A törvényeink miatt az ügyvéd gondolom nyugodtan alszik,mig ő a hajléktalan szállón. Tehát elég egy pillanatnyi rosssz döntés.”
 • 13. gróf 2009. november 20. 13:22
  „11. hozzászólás klj_54 2009.11.20. 09:56

  Azt ugye tudod, hogy hajléktalan és hajléktalan közt hatalmas különbségek vannak.
  Lehet belőlem is olyan hajléktalan akinek nincs lakcíme, de beszarós, behugyozós, 20 méterről bűzlő, Dóm téri padon alvós nem lesz...bármennyire is jól hangzik amit mondasz. Hidd el, én ismerem magamat, te nem ismersz engem és a családomat.
  Bár a vagyoni különbség kezd olvadni közöttünk...”
 • 12. Csirén 2009. november 20. 10:50
  „10. Szerintem is. Vegyél magadhoz egyet-kettőt........
  Hátha kinyírnak álmodban, hátha a gyereked előtt végeznek önkielégítést az utcán, hátha fejbe vágnak egy százasért, hátha leköpnek ha nem adsz pénzt.
  Ezek az embereknek nevezett élőlények szinte 100 %-ban maguk tehetnek arról, hogy ide kerültek. Hülye szemforgatás a biblia osztogatása. Nyisság meg előttük télen a templomokat, hogy ne fagyjanak meg, és az összejövetelen jelenlévők vállalják utánuk a templomok napi takarítását. Ez segítség! Nem a duma, és a szemforgatás...”
 • 11. klj_54 2009. november 20. 09:56
  „1. hozzászólás valoperes_zugugyved 2009.11.20. 06:01
  Római katolikus lévén tiltakozom a felesleges bálványállítástól!

  7. hozzászólás gróf 2009.11.20. 08:10
  Bárkiből lehet hajléktalan, Belőled is!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta elkövetett bűnök a szegedi forgalomban

Áthajt a piroson, szabálytalanul parkol, a járdán biciklizik, nem indexel. Két óra alatt szinte az összes, forgalomban elkövethető szabálysértéssel találkoztunk Szegeden. Tovább olvasom