Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Egy éve üresen áll a Bartók

Szeged - Míg a megyei főügyészség 60 munkatársával birtokba vette a régi sajtóházat – erről is beszámoltunk –, a Bartók azóta is üresen áll.
Az 1400 négyzetméteres épület értékét ingatlanszakértők 200–300 millió forintra becsülték, a közgyűlési döntésben 295 millió forintos ár szerepel. Jelenleg az IKV Zrt. kezelésében van, az önkormányzati cég őrzi, takarítja az épületet.

– Financiális okokból nem költözik át a Bartók épületébe a városi ügyészség. Jelenleg nincs is újabb terv a költözésre – közölte Lőrinczy György főügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség vezetője. Megírtuk: az egykori sajtóház megvásárlása, felújítása és maga a költözés összesen mintegy 500 millió forintba került – hasonló kiadást jelentett volna a Bartók „belakása" is. Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivője kérdésünkre elmondta: a megyei bíróság Széchenyi tér 4. szám alatti épületének rendkívül rossz műszaki állapota miatt szükségessé vált ezen épület felújítása.

Egyelőre nem tudni, ki és mikor költözik a Bartókba. Fotó: Schmidt Andrea
Egyelőre nem tudni, ki és mikor költözik a Bartókba.
Fotó: Schmidt Andrea

– Tavaly adódott lehetőség, hogy az igen közel lévő, volt Bartók épületét a Szegedi Városi Ügyészség számára szerezzék meg az érintett szervezetek. A szegedi önkormányzat tavaly év végén írt ki pályázatot az épület tulajdonjogának megszerzésére. Sajnos – a tavaly ősszel kezdődött gazdasági-pénzügyi válság miatt – sem az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, sem a Legfőbb Ügyészség nem tudott pályázatot benyújtani az épület megszerzése érdekében, ezért a pályázat első fordulója eredménytelenül zárult. Jelenleg további tárgyalások vannak folyamatban annak tisztázása érdekében, hogy valamely más igazságügyi szerv számára az épület megszerezhető volna-e – tájékoztatott.

A városi ügyészség nem költözött be
A városi ügyészség nem költözött be.
Fotó: Schmidt Andrea

Solymos László, Szeged alpolgármestere hangsúlyozta: Szeged igazságügyi központ, ahol nemcsak helyi, hanem régiós igazságszolgáltatási szervek is vannak. – Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy ezek megfelelő elhelyezést kapjanak, illetve a Széchenyi téri igazságügyi palota felújítása elkezdődhessen. Jelenleg a Honvédelmi Minisztériummal tárgyalunk a katonai ügyészség átköltözése kapcsán. Év végéig döntés várható az ügyben – fogalmazott.

Az ügyben kerestük Simoncsics Jánost, a Bartók korábbi igazgatóját, ám lapzártánkig hívásunkra nem reagált.

Az ellenzék még mindig választ vár

– Azóta sem kaptunk választ arra a kérdésre, miért hozott villámgyors döntést a bezárásról a városvezetés minden szakmai egyeztetést nélkülözve – mondta Juhász Gyula KDNP-s önkormányzati képviselő. Kiemelte: a közművelődési szakma tiltakozott a lépés ellen, hiszen a központ 30-40 civil szervezetnek adott otthont. Szerinte érdemes lenne újragondolni a város közművelődési struktúráját, ezért nem zárja ki, hogy az ellenzék még interpellálni fog a kérdésben.

Ezt írtuk

2007. november 6. A 38 éves Bartók jövőjéről legkésőbb jövő év elején döntenek: városszerte beszélik, hogy az értékes ingatlant vagy más célra bérbe adja, vagy eladja a szegedi önkormányzat.

2008. január 11. A belvárosi művház funkcióját Botka László polgármester szerint is át kell gondolni. A megyei ügyészség jelezte: megvenné az épületet.

2008. február 15. Vonja vissza a Bartók Művelődési Központ megszüntetésére tett javaslatát a polgármester – javasolta Juhász Gyula képviselő a szegedi közgyűlés kulturális bizottsági ülésén.

2008. május 16. Döntött a szegedi közgyűlés: megszűnik a Bartók.

2008. július 31. Lakat került egy hónapja a szegedi Bartók épületére. Ott a közművelődés helyett az ügyészség lesz az úr. E közgyűlési döntést törvénysértőnek tartja, panamáról beszél Szabó László képviselő, a Szögedi Védegylet elnöke. Viszont az alpolgármester, Solymos László szerint minden szabályos, az illetékes miniszter egyetértését is bírja a városvezetés.

Olvasóink írták

 • 20. egal 2009. szeptember 03. 07:19
  „15.
  Mintha a Lombard név lenne kiírva a Tisza L.krt.-i 100 éves házra is, szemben a Fogklinikával....”
 • 19. IVY 2009. szeptember 02. 15:43
  „18.
  Nem?
  Akkor a ledúrt Kendergyár mi is volt? Nem ipari műemlék?
  Jha, persze. A színház mellett nem mutatna jól egy ÁRKÁD 2.? Nos?”
 • 18. abri47 2009. szeptember 02. 15:05
  „egy műemléképülettel nem szoktak így bánni.
  szóval fel van adva a lecke az okosoknak”
 • 17. IVY 2009. szeptember 02. 14:29
  „Ledúrni és fűmaggal bevetni a helyét. Ennyi....”
 • 16. abri47 2009. szeptember 02. 14:23
  „ezt értem, de akkor mi legyen a Bartókkal? le kell bontani? átépíteni? vagy az enyészeté lesz?”
 • 15. Logaritmus 2009. szeptember 02. 09:34
  „10. hozzászólás mgabca: a parkettás termeket mégis ki fűti, ki tartja karban a régi épületet ahol mindig elromlik valami? Mióta felújították az IH-t, azóta az ad otthont a különféle rendezvényeknek. Jobban felszerelt, olcsóbb a fenntartása. Szép lenne, ha Szegeden lenne 3 színház, 8 művház, 12 mozi, 8 uszoda de ezek fenntartása milliárdokba kerül, 10.000 Ft-os belépőt meg senki nem fizetne ki Szegeden. Az ingatlant ha most is művházként működne akkor lehetne fenntarthatóan működtetni, felfűteni, stb. ha az ott működő csoportok bérleti díjat fizetnének. Mielőtt bezárták, természetesen ez is szóba került de nem tudták vállalni. A város sem tudja vállalni. Piaci ingatlan bérlőnek sem éri meg vele foglalkozni, mert drága a fenntartása, öreg, nagy a belmagasság, elavult, kevesebb pénzből jobb irodákat lehet bérelni, ha felépül az újszegedi vagy a könyvtár melletti akkor pláne!! Nem véletlen, hogy a Lombard is inkább felhúzott magának egy vadiúj irodaházat mélygarásszal, mint hogy egy 100 éves házzal próbálkozzon.”
 • 14. Logaritmus 2009. szeptember 02. 09:28
  „9. hozzászólás abri47: újszegeden nem középület épül, hanem magántőkéből magán irodaház. Már ha jó üzlet és egyáltalán elkezdik valaha az építkezést. Az erdőt én is sajnáltam, de valójában egy elhanyagolt teleken kinőtt gaztengerből lett "erdő" volt, a tulajdonosa azt csinál vele amit akar. A Bartók Művházra és a hasonló régi nagy épületekre nem véletlenül NEM csapnak le az irodát keresők: senki nem akar 80-100 m2-es irodákat 5 méteres belmagassággal, tripla rezsiköltséggel parkolási lehetőség nélkül. Erre nincs igény. Nem véletlen, hogy a Délmagyar is új épületbe költözött a régi klasszikus helyett. A rezsijük most fele a réginek.”
 • 13. abri47 2009. szeptember 02. 09:19
  „10.
  az én emlékeimben is úgy él a Bartók mint a kultúra helye, de ha ennek terjesztésére most nincs vállalkozó, akkor miért ne lehetne másra használni. egyébként a hívatalok passzióiról van tapasztalatom, sajnos azt kell gondolnom, hogy a lapok le vannak osztva, új játékos pedig nem kell”
 • 12. N.P. 2009. szeptember 02. 06:24
  „mgabca 2009.09.01. 21:28
  "Rendezvények... csak egy jó rendezvényszervező kellene hozzá!
  Hm. Tele lennék ötletekkel... (szakmai ártalom??:-)" - ja! ahogy Móricka elképzeli! Kezd el és azonnal rájössz, hogy milyen drága is a kultúra. Kulturális intézmény közösségi támogatás nélkül sehol a világon nem tud talpon maradni.”
 • 11. barkzso 2009. szeptember 01. 21:37
  „Jó ez az üzlet, kiüríteni hagyni lepukkanni és utána hirtelen találni egy haver megmentőt aki persze fillérekért jut hozzá hisz sürgős az állag miatt :) Szoci ingatlanpanama recept.”
 • 10. mgabca 2009. szeptember 01. 21:28
  „Nekem ez a épület a kultúrával függ össze!
  Valaha tanítottam ott táncot, jártam zenés előadásokra, táncbemutatókra, manöken iskolásoknak voltak ott óráik, volt ott zenés hangszerbemutató, kiállítás!
  Parkettás termek, szép, régi lépcső...
  Öröm volt felmenni rajta!
  Nekem a szó, MŰVELŐDÉS sokat jelent, jelentene!
  Rendezvények... csak egy jó rendezvényszervező kellene hozzá!
  Hm. Tele lennék ötletekkel... (szakmai ártalom??:-)”
 • 9. abri47 2009. szeptember 01. 21:14
  „lehet, hogy érdekes lenne tudni, hogy az kinek a biznisze, hogy mindig új kőzépület készül, amikor több is van kihasználatlanul. az újszegedi híd lábánál épülőre gondolok most konkrétan. úgy tudom ott irodaház épül, ezért egy egész kiserdőt ki kellett írtani.”
 • 8. babocska 2009. szeptember 01. 15:50
  „Ez ám a biznisz,hogy üressen áll,mint valami civil szervezetek használnák és bérleti dijat fizetnének érte.Majd átpasszolják idővel valami sógor-koma-- társaságnak fillérekért,mert úgy szokott lenni az útóbbi időben.”
 • 7. cyt 2009. szeptember 01. 14:08
  „Akkor most ez a szakszerű, felelősségteljes városigazgatás jele, vagy a pancserek és sógor-koma-jóbarátok lassan előrehaladó biznisze?”
 • 6. achilleus 2009. szeptember 01. 13:55
  „A szocialisták ebben az esetben is bebizonyították hozzá nem értésüket.
  A jelenlegi helyzet a városi ellenzéket igazolja, bármit süketel itt majd Logaritmus elvtárs.”
 • 5. IVY 2009. szeptember 01. 13:14
  „Zs.! :) :)
  De legalább (ott) még nem rugtak fejbe!!! :)”
 • 4. TMA 2009. szeptember 01. 13:01
  „Ugye ezt nevezik átgondolt ingatlanvagyon politikának?”
 • 3. Zs 2009. szeptember 01. 12:28
  „Te mindig kiborulsz, leesel, stb... :)))
  Akkortájt a pösti egyetemi klubbokat foglaltuk el...”
 • 2. IVY 2009. szeptember 01. 12:24
  „Húúú, de sokkx (majdnem) kizuhantunk anno, azokból az emeleti ablakokból!
  DJ, ´90-es évek eleje.............:)”
 • 1. jq 2009. szeptember 01. 12:21
  „Remek! Mennyivel jobb, hogy üresen áll egy éve, mint hogy mindenféle civil szervezet szervezkedjen benne...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcadik helyre csúszott a szegedi teátrum

A 2008-as statisztika szerint már csak a nyolcadik a vidéki színházak toplistáján a szegedi teátrum. Tovább olvasom