Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy hangszer, két kéz, egy zenekar: örömzenészek egyesülete

Szeged - A nép zongorájának is nevezik a harmonikát. Azt a hangszert, amely szinte egy egész zenekart helyettesít. Tömörültek a dél-alföldi harmonikások: megalakították saját egyesületüket.
– A harmonika szeretete hozott össze bennünket. A hangszer és a műfaj népszerűsítése is célunk volt, amikor 2010 májusában megalapítottuk a Dél-alföldi Harmonikabarátok Egyesületét – mondja Bánki András. A civilszervezet elnöke elismeri: fellépési lehetőségek felkutatásával is szeretnék a hangszert közelebb vinni a közönséghez. Az otthonukat jelentő újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház rendszeresen szervez közönségtalálkozókat – legközelebb március 29-én 19 órától tartanak ott klubnapot –, de ezenkívül például Vásárhelyen kétszer is adtak koncertet, és a lionsosok bálján is szórakoztatták a borozgatókat.

Lehet gombos, lehet zongorabillentyűs a harmonika, amely egyaránt népszerű Olaszországban, Franciaországban, Németországban. Az ottani manufaktúrákban gyártott harmonikákat a „lágy olaszos", a „musette-es franciás" vagy a „fúvósokhoz illő németes" hangzás alapján is megkülönböztetik, s akkor még nem szóltunk a „délszlávos" stílusról – sorolja Bánki András. Ő a múlt században a 30-as évekhez, illetve Tabányi Mihály filmzenéjéhez köti a hangszer népszerűségének csúcsidőszakát.

Harmonikások egymás közt (balról jobbra): Mizsei Zoltán, Molnár Sándor, Bánki András egyesületi elnök, Ginál János, Bakos József. A szerző felvétele
Harmonikások egymás közt (balról jobbra): Mizsei Zoltán, Molnár Sándor, Bánki András egyesületi elnök, Ginál János, Bakos József. A szerző felvétele

– Egyszemélyes zenekar számomra a harmonika. Az édesapám szerettette meg velem a hangszert – harminc éve vettem először a kezembe. Harmonikás találkozókat szervezek magam is Pest megyében, Tökölön, egyesület formájában, ezért támogatom a dél-alföldiek kezdeményezését – mondja az újszegedi klub vendége, Marosi Zoltán. Úgy véli, ebben a gépesített világban az akusztikus hangszer varázsa megmarad.

„Az első húsz év nehéz, aztán még nehezebb, ha az ember fejlődni akar" – idézi a harmonikások kedves mondását Bakos József. Az oldtimerek
karosszériájával foglalkozó algyői mester kedvtelésből veszi kézbe a harmonikát. Vallja: a gyakorláson múlik minden, így folyamatosan tanul, de Mizsei Zoltánnal már tanít is, az egyesület tagjának jelentkező kezdő harmonikásokat. Emlékeztet: korábban sokat használták a magyar szórakoztató zenészek is a harmonikát, amelyet szinte mindenhol fellelni Európában.

Olvasóink írták

  • 1. mezopeti 2011. április 01. 11:18
    „Hajrá Fiatalok!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közművelődési konferencia Szegeden

Szeged - Miklósa Erika operaénekes és Reviczky Gábor színművész is vendége lesz a Szegeden ma… Tovább olvasom