Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Egy hétig élt az erdőben

Szeged - Egy hétig a szegedi Kodály tér melletti kiserdőben húzta meg magát az Ukrajnában született, de 19 éve Magyarországon élő Cserevik Ljudmila Mihailova. A lakást, amelyben az asszony elhunyt férjével élt, a férfi előző házasságából született unokái örökölték.
19 éven át bármikor bejuthatott egy szerény, Szilléri sugárúti panellakásba Cserevik Ljudmila Mihailova. Most is van kulcsa hozzá – csakhogy új a zár az ajtón. Férje halála után annak unokái örökölték a lakást, ahol addig ők ketten éltek. A nő és az unokák között megromlott a viszony, bíróság elé vitték ügyüket.

A 43 esztendős Cserevik Ljudmila Mihailova az ukrajnai Krivoj Rogban született, innen települt át Magyarországra. 19 éve ismerte meg a magyar férfit, aki bár 30 évvel idősebb volt nála, beleszeretett – az említett szegedi panellakásba költöztek, és 1997-ben összeházasodtak.

Férje előző házasságából három gyermek született, majd jöttek az unokák is. Nekik nem lett közös gyermekük. A lakást anyagi okokból az egyik unokára íratták.

Ljudmila a Diófához közeli kiserdőben. Fotó: Schmidt Andrea
Ljudmila a Diófához közeli kiserdőben.
Fotó: Schmidt Andrea

A férj tavaly januárban hirtelen meghalt, szívinfarktust kapott. A temetés után az asszonynak ki kellett költöznie a lakásból. Holmiját zsákokba pakolta, és a lifttel szemben álló szekrénybe zárta. Minden bútorát, edényét hátrahagyta, a tévé, a hűtő is az egykori hitvesi lakásban maradt.

A szomszéd nem érti

– Döbbenet, hogy ennyi év után ez történt vele – hallottuk a Szilléri sugárúti tízemeletes lépcsőházában a szemben lakó Biacsi Bélától, aki a szomszédság évei alatt megkedvelte Ljudmilát. – A családnak közösen kellene megoldania ezt a helyzetet. 

 
– Biciklin vittem el magammal néhány zsákot, a Diófánál dolgoztam, gyümölcsöt, zöldséget pakoltam, tudtam, hogy van a környéken egy kis erdő. Oda mentem. Minden neszre felébredtem éjszaka, nagyon féltem – vallja. Elkísértük az erdőbe: régi papucsát hónapok után is megtalálta a nyirkos avarban.

Egy kiszombori barátnője fogadta be végül: fokhagymát pucol, takarít, hogy némi pénzt szerezzen. Próbálta igazát keresni, segítséget kért az ukrán tiszteletbeli konzulátustól, bírósághoz fordult.

– A tárgyaláson azt mondta a bírónő, semmit sem tudok bizonyítani, még a házasság tényét sem – mondja, pedig kezében tartja az erről készült anyakönyvi kivonatot. A bíróság a családnak adott igazat.

– Senkinek nem akarok rosszat, csak azt szeretném, ha segítene valaki. Nem iszom, nem cigarettázom, nem akarok öngyilkos lenni. Optimistának kell lenni – ismételgeti a nő, aki az elmúlt években megszerezte a magyar állampolgárságot. Ukrajnában élő szülei meghaltak, nincs hova hazamennie.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Csonka László 2009. november 30. 12:09
  „Volt szerencsém mindkettőjüket ismerni! Misi bácsi kárpátaljai "kitelepített" óriási nagy szívvel, Ljudácska, mint hosszú éveken keresztüli, dolgos szomszéd, a cserepes sori "bevásárló centrumban", csak sajnos munkáltatója, "elhalálozott" Többször is vendégként meghívásban részesültem. Láttam közös erőfeszítésük eredményét! Amikor Misi bácsi tudomást szerzett a "földi" problémájáról, önzetlenül segített! Pedig ő, nem jó "szájízzel" jött el Ukrajnából! Mellesleg, ő "kegyelem" nyugdíjas volt. Ja, a korkülönbség! Na mármost, ők, össze "rázódtak", nem volt ilyen, hogy enyém, meg tied! Ljuda, a Cserepes sori meló után, takarításban és gyermekfelügyeletben töltötte "szabadidejét" Éltek, szép csendbe! Jött ez a fránya infarktus, vége! Temetéséről nem beszélek, ez megint egy külön történet! Szerintem, a Bibliát idézve: Az "vesse rájuk a követ" aki ennél különbem tudott volna élni! Misi bácsi, örülök, hogy ismerhettelek, megtiszteltél bizalmaddal! Nyugodj békében! Ljudácska, sok sikert a magyar életben!”
 • 28. xcbcr 2009. november 04. 14:20
  „28. szívességi lakáshasználó intézménye az egy szemét dolog. Kibabrálás a tulajdonossal, főleg ha szeretné használni a saját tulajdonát. Ismerős.”
 • 27. babes 2009. november 03. 20:28
  „Elkeserítő milyen hozzászólások jöttek egy egyoldalú történetről. A másik oldalt csak néhányan akarnák meghallgatni. Hm... Akkor a valós tény: a lakás soha nem állt az öreg úr tulajdonában, ő mindössze használója volt annak az említett hölggyel. És röviden de az IGAZSÁG ez. Köszönet pazsunak a hozzászólásokért, a többiek elgondolkodtatásáért :) És annak az újságírónak aki leközölte a cikket. Hmmmmm......”
 • 26. klj_54 2009. november 03. 13:56
  „19. hozzászólás flexsnake 2009.11.02. 18:40

  Bár igazad lenne de nincs!
  Van törvényváltozás, de nem ez lesz benne. Csak a bejegyzett kapcsolat lesz az amit a bíróság per esetén figyelembe vesz.
  Barátnőmnek most zajlott le (majd egy év után!) a hagyatéki eljárása, volt időm kicsit beleolvasni a témába. Sajnos NEM egyértelműek, soxor egymásnak ellentmondóak a jogszabályok.”
 • 25. Celtis 2009. november 03. 11:13
  „pazsu: Valószínűleg igazad van, biztos megvolt az oka, hogy az unokák megharagudtak.
  De amint korábban írtam, ez egy tipikus eset, ahogy a hajléktalanság indul.
  Igen, vannak nehéz természetű emberek, vannak szenvedélybetegek, vannak 70-esnél alacsonyabb intelligenciájúak, akik szerintem mégsem érdemlik meg ezt a sorsot.
  Mert itt is úgy tűnik, hogy amit az unokák nem tudtak elviselni, a barátnője mégis el tudta.”
 • 24. 140 2009. november 03. 08:29
  „Senkinek sem kellene az erőben lakni. Ez az asszonyka is pl. miért nem megy falura? Szegedtől 50-60 km-re annyi üres ház van, amit fillérekért meg lehetne venni, hogy még válogatni is tudna. Aztán falun azért mindig van napszám, mondjuk télen nincs, de nyáron elég jól lehet keresni. Régen is így életek aqz emberek, elég konszolidáltan, hogy nyáron dolgoztak, pénzt és terményt halmoztak fel, télen meg abból éltek, amit nyáron kerestek.
  Ez a hölgy azt mondja, nem iszik, nem dohányzik és szeret dolgozni. Nosza!!!!”
 • 23. attila7575 2009. november 02. 22:57
  „Mennyi hülyeséget tudnak itt írni az önjelölt jogászok! :)”
 • 22. Titanilla 2009. november 02. 21:16
  „Nemrégiben irtak már akiserdőben élőkről.Nemcsak ez a hölgy, mások is élnek ott, és más erdőben is. Valóban nem lehet igy itéletet mondani, hogya másik felet nem hallgatták meg.”
 • 21. web 2009. november 02. 20:55
  „Egyébként igen, többen is élnek az erdőben de eddig nem sokan tudták.”
 • 20. web 2009. november 02. 20:49
  „Az újságcikk szépsége az lett volna ha a másik fél is elmondhatta volna a véleményét. Szerintem. Még megteheti.”
 • 19. pazsu 2009. november 02. 19:21
  „Nem vagyok se unoka, se rokon, csak elég jól ismerem a történetet!
  Semmi sem így történt, ahogy ez itt megfogalmazódott.Ha a hozzátartozók ezt nem akarják megosztani a nyílvánossággal, akkor én ezt tiszteletben tartom, csak ez a csúsztatás , hát ez hányinger!”
 • 18. flexsnake 2009. november 02. 18:40
  „HA bizonyítható hogy éveken keresztül élettársi kapcsolatban voltak akkor bizony jogosan jár örökség. Ha házastársa volt akkor meg pláne.
  Ki volt ez a bíró? Nevet és új vizsgálatot kell kérni ellene elfogultságra hivatkozva!”
 • 17. Manitu007 2009. november 02. 18:35
  „Hónapok óta laknak az erdőben felállítót viskóban.Most is.S itt a hideg .Őket is ajánlom az utcai szociális munkások figyelmébe”
 • 16. barom 2009. november 02. 17:47
  „Emberek szerintetek fű, fa, virág lehet nővér. A nővérállás betöltése szakképesítéshez kötött. Egyébként létszámstop van és leépítés. Ha kell is valaki csak szakképzett.
  Azoknak pedig akik ennyire becsülik a nővér szakmát, kívánom, hogy adott esetben kerüljenek egy olyan nővér keze alá, aki annyit ér szakmailag, mint amennyire ti értékelitek ezt a szakmát.”
 • 15. Godina 2009. november 02. 17:18
  „Pazsu talán te vagy az unoka?”
 • 14. klj_54 2009. november 02. 17:17
  „Haszonélvezetet akkor veszi a hagyatéki végzésbe a közjegyző, ha erről az elhunyt vagy tulajdonos (örökös) írásban rendelkezett!
  Barátnőm tárgyalásán jelen voltam, utána olvastam, mert érdekes dolgok folynak egy hagyatéki tárgyaláson!
  Az újságcikkből nem lehet érdemi következtetést levonni haszonélvezet ügyében.”
 • 13. pazsu 2009. november 02. 16:38
  „Ha bemegyek a szerkesztőségbe, és előadok egy szívhez szóló történetet színészi tehetségem kellően kihasználva, akkor rácsapnak az újságírók, azt megírhatják, anélkül, hogy a tényekkel tisztában lennének.
  Ez ijesztő!”
 • 12. pazsu 2009. november 02. 16:00
  „Úristen!
  Kérdeztessék meg a másik fél ! Ludmilla őnagysága egy évig úgy maradt a lakásban, hogy albérletbe adta ki, és egy csomó tartozást halmozott fel!!”
 • 11. antikos 2009. november 02. 15:42
  „A haszonélvezeti jog megilletné, kérdés milyen okiratai vannak???
  Helyébe egy olyan tökös ügyvédet keresnék aki ezt kiveri a családból...
  A pénzéhes qrva életbe...”
 • 10. Léni 2009. november 02. 14:52
  „Ugye magyar állampolgár? Szerezzen munkahelyet, menjen albérletbe és adja be szociális bérlakásra az
  igényét! Érdeklődjön az IKV-nál mi ennek az elintézési módja, milyen lehetősége van esetleg. A "családra vagy
  bíróságra" ne számítson, nagyon egyhúron pendülnek úgy látszik. Még viszonylag fiatal, vegye kezébe saját
  sorsát! Sok sikert!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálláshelyek a megyében

Elvben könnyű felmérni, hogy egy városban hány vendég alhat meg egy éjszaka. De csak elvben. Mert ez a szám ma igaz, holnap már nem. Tovább olvasom