Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Egy hónapja beteg a domaszéki jegyző

Domaszék - Egy hónapja van táppénzen a domaszéki jegyző. Gulácsiné Somogyi Ilona elmarasztaló bírósági ítélete után kérte bizonytalan ideig tartó betegállományba vételét. Helyettesítését azóta megoldották. Időközben több röpirat látott napvilágot a településen.
Továbbra is táppénzen van a domaszéki jegyző. Gulácsiné Somogy Ilona – ahogy arról már beszámoltunk – megrendült egészségi állapotára hivatkozva kérte elmarasztaló bírósági ítélete után bizonytalan ideig tartó betegállományba vételét. A jegyzőt első fokon a Szegedi Városi Bíróság szeptember 12-én gazdasági előny jogosulatlan megszerzése és hamis tanúzásra való felbujtás miatt – négy év próbaidőre felfüggesztve – két év börtönbüntetésre ítélte.

– A helyettesítést megoldottuk. A jegyzői feladatokat teljes hatáskörrel egy szomszédos település aljegyzője látja el – tudatta lapunkkal Kispéter Géza. A domaszéki polgármester még nem tudja, hogy meddig tart az ideiglenes állapot. Annyit mondott: amíg a dolgok megnyugtatóan nem rendeződnek.

A településen a nem jogerős bírósági ítélet után több röpirat is napvilágot látott. Egy hónapja egy névtelenségbe burkolózó szerző Domaszéki Igazmondó címmel a polgármestert, Dobó Szilveszter alpolgármestert és a jegyzőt támadta. Többek között a magas hitelállományt, a milliós összegbe került tervek után a Szegedig el nem készült, a Mórahalomig viszont májusig megépülő kerékpárutat kérte számon a vezetésen.

– A felvetéseket, például a Mórahalomig építendő kerékpárúttal kapcsolatban még érintettként sem értem. Ebben megjegyzik, hogy majd biztos biciklivel megyek a kistérségi ülésekre. Az iromány egyetlen célja, hogy bizonyos embereket rossz színben tüntessen fel – reagált a polgármester. Véleménye szerint az „alkotók" ahelyett, hogy ellátogatnának a képviselő-testületi ülésekre, a polgármesteri fogadóórára, röpiratokban vádaskodnak. Hozzátette: ilyen írások máskor is voltak a településen. Kedden például a jegyző védelmében készült példányok láttak napvilágot Domaszéken.

Gulácsinét otthonában hívtuk fel telefonon, hogy elmondja: mit szól a röpiratokhoz, és tervezi-e visszatérését hivatalába? Amíg ugyanis nincs jogerős bírói ítélet, végezheti munkáját. A telefont egy fiatalember vette fel, aki nem tudta adni a jegyzőt. Arra a kérdésre, hogy mikor ér haza Gulácsiné, azt válaszolta: ez jó kérdés. Ezután letette a kagylót.

Mi történt?

A domaszéki önkormányzat a Bojárhalmi-telkek 2003-as eladásakor mindegyik vételárából elkülönített 200-200 ezer forintot. Egy társulás segítségével ezen összegek 15 százalékát akarták visszaigényelni az államtól. Erre egy évig jogosult valaki. A szerződéseket az új tulajdonosokkal 2003 decemberéig megkötötték, ám a társulás csak következő novemberben alakult. Hogy ne fussanak ki az egy évből, azt a bíróság szerint egy újradátumozott igénylőlappal próbálta a jegyző orvosolni. A polgármesteri hivatal pénzügyi gazdálkodását is végző ZA-RA '99 Kft. vizsgálatát tegnap faxon kaptuk meg az önkormányzattól. Eszerint a jegyző az akkor hatályos kormányrendelet szellemében igényelte vissza a lakosok pénzét, amit minden érintett megkapott.

Olvasóink írták

 • 12. adósságról 2008. október 22. 14:39
  „Ja, és az adósságról, ami szerinted nincs: a Hírmondóban a polgármester írta, hogy 130 milliós adóssága van a településnek. Akkor ezt nem kell nyögni, kedves tükröm?
  A homok pedig nagyon sok mindenre jó még, értéket teremt. Abból lesz a gyümölcs és a zöldség, amit megeszel, meg a ház, amiben laksz, kedves tükröm-tükröm.”
 • 11. görbe tükör 2008. október 22. 14:34
  „Megértem, hogy feladod, kedves tükröm-tükröm. Annyira naívnak hiszel mindenkit, hogy már magad is elhiszed, amit mondasz. Aki ismeri a domaszéki viszonyokat, nagyon jól tudja, milyen szerepe volt a nagyságos jegyző asszonynak a jelenlegi helyzetben. Amikor volt, két kézzel szórta a pénzt (háromnapos falunap török tánccsoporttal, 4-5 millió Ft, polgármesteri hivatal felújítása pályázat nélkül, 5 millió Ft, 11 millió Ft bukás egy telekügyön stb.). Egy másik fórumon neveket is írtam, hogy kiket rúgott-rúgatott ki. Igen nagy hatalomra tett szert, jórészt a jelenlegi polgármester tehetetlenkedése miatt. Íme az eredmény. Szóval, kedves görbe tükröm, ne csinálj úgy, mintha ő semmiről sem tehetne!”
 • 10. még mindig: tükör akció! 2008. október 21. 17:50
  „Nem a domaszékiek tükörállományával van a baj! Hanem egyes domaszékiekével!
  A zártülésen csakugyan nem vehet részt bárki, de a hozott határozat nyilvános és nyilvánossá is kell tenni! A határozat elegendő a tartalom ismeretéhez.
  A jegyző senkit nem mozdíthat el az állásából, - meg a hivatali beosztottját sem! -, és persze nem tiporhat meg senkit! Ezt már egyszer "megbeszéltük"!
  Nincs és nem is volt olyan adóssága Domaszéknek, melyet nyögni kell. A kilátásba helyezett újabb hitelkonstrukciós lehetőség természetesen most már nem lehetőség, de a világgazdasági válságtóról mégsem a jegyző tehet! Akkor kellett volna meglépni, amikor pl. Mórahalom meglépte!
  Mindenkinek szíve-joga, hogy utána néz a dolgoknak, vagy a homokot választja. A homok legalább két módon használható ez esetben: szembe szórni valakiket és a szemünk látásának akadályozásaként.
  Annyira kezdetleges, semmit közelebbről nem ismerő, a 90-es évek elejére emlékeztető, és mi több, személyeskedő megnyilvánulások ezek, hogy a magam részéről feladom.”
 • 9. zárt ülés 2008. október 21. 16:13
  „Ugyan hogyan is látogatnának el a testületi ülésekre az állampolgárok, ha minden fontosabb kérdésben zárt ülést rendelnek el. Mit titkolnak?”
 • 8. görbe tükör 2008. október 21. 12:18
  „Nem tükör kell ide, hanem tisztességes munkavégzés és becsület. Tükörből van elég Domaszéken: kicsit törött, kicsit görbe, de a mienk, igaz tükröm-tükröm? Nem mindenféle torz tükörből kellene nézni a világot, hanem a maga valóságában.
  Drága jegyző asszonyunk éveken keresztül hazudozott, ha kellett okiratokat hamisított, vagy embereket tett padlóra, jól meg is taposta őket. Most miért kellene sajnálni? Sajnálni a domaszékieket kell, akik majd kinyögik 20 év alatt a jegyző fáradozásainak gyümölcsét. Minden domaszékire jut majd fejenként 90 ezer Ft adósság. Áldassék érte a jegyző és a polgármester neve!”
 • 7. Tükör-akció! 2008. október 21. 10:38
  „"Munkatársunk" jól elhelyezett csúsztatásai is megérik a pénzüket, de az alábbi hozzászólások többsége vagy ostoba, vagy uszító, vagy egyszerűen csak szórakozik!
  Emberek! Nincs olyan, hogy határozatlan idejű táppénz! Ne mafláskodjanak már! Háziorvos, szakorvos, felülvizsgáló orvos - mind mind lefizetve? Baromság!
  Képzelje már valaki magát a jegyző helyébe. Mégha tett is valami elítélendőt - de nem tett! - valóban meg kell hurcolni? Ki bírná ezt a földbe döngölést idegekkel? Ki tudná a munkáját ilyen állapotban felelősséggel ellátni? Emberek!
  Egyébként némi fényt látok az alagút végén - remélem nem a vonat jön! Mintha a "munkatársunk" végre tisztességgel látna munkához, és kíváncsi lenne a tényekre! Nem olyan bonyult ám ez az eset! Hajrá "munkatársunk".
  Mindenki más: kérem, feltétlen szerezzenek be tükröket maguknak, most kedvező tükör vásárlási akció van! Nekem volt, van de még egyet vettem!
  A tiszta víztükör is megteszi, csak bele kell nézni!”
 • 6. dodó 2008. október 20. 22:19
  „Nem lehetne egy rendkívüli felülvizsgálatot kezdeményezni?
  Tisztázhatná magát a jegyzőnő, hogy nem táppénzcsaló, a doktor pedig bebizonyíthatná, hogy szakmai szempontok alapján állapította meg ezt a súlyos betegséget, amelyiknek a végét egyikük sem látja, és rosszra gondol az aki baráti szívességet, netán korrupciót vél a diagnózis mögött. Egy felülvizsgálaton még talán a titokzatos kórra is fény derülne és a kedves jegyzőnő szakemberektől várhatná a mielőbbi gyógyulást! Hiszen neki is és a családorvosnak is ez az érdeke! Vagy nem?”
 • 5. ellenzéki 2008. október 20. 19:30
  „A doktor úr álláspontja számomra az ötvenes éveket idézi fel: aki nem ért egyet dolgokkal, az mocskos ellenforradalmár, uszító, felforgató stb. Egyet lehet azzal érteni, hogy egy 4500 lakosú község 400 millió hitelt vegyen fel a mai gazdasági viszonyok között? 2028-ig fogják fizetni a lakosok az adójukból a jelenlegi vezetés tehetetlenségének árát. Meztelen a király, emberek!
  Gulácsiné azért csinálta meg már akkor is ezt a dolgot, mert félt a felelősségre vonástól. Megijedt, mert félt, hogy kiderül: elk@rta a határidőt. Ezért hamisított, nem önfeláldozásból, nem a köz érdekében. Félt a fegyelmitől. Neki kellett volna tudnia, hogy mikor jár le a határidő, nem az 57 embernek. Ők egyébként nem is akarták megkapni ezt a pénzt, a beruházásra ajánlották fel.
  A fegyelmi eljárás elindult ellene. Miért nem áll ki magáért? Miért nem védekezik, ha ártatlan? Miért menekül el a felelősségre vonás elől? Szerintem azért, mert ő tudja a legjobban, mit művelt. 10 év alatt tönkretette a falut. Most felelnie kell érte.”
 • 4. Dr. Nagy Gábor 2008. október 20. 18:56
  „Az "Igazmondó" nevű uszító röplapot "Nagyotmondó"-ként nevezni hízelgés lenne, egyetlen céljuk a feszültség keltése. A DM cikk helyesen írja: Gulácsinénak egy fillér haszna ebből nem volt, ga a bíróság objektív lenne, 57 vádlott ülne ott, akik jogosulatlan haszonra tettek szert. Miért kell ennyire gyűlölködni? Ez a legújabb magyar virtus?”
 • 3. Nóra31 2008. október 20. 17:06
  „Hát persze hogy rögtön beteg lesz amikor már a felelőségéről van szó...szánalmas!ha ártatlan azért ha pedig bűnös akkor pont azért vállalja amit tett avagy nem tett..de ha belegondolunk ha nem tett volna semmit most kiállna és vállaná...bár más emberek ha tettek is valmit kiállnak és vállalják a következményeket...érdekes.dehát minden ember más...de holvan a becsület??Magyarországon...sehol”
 • 2. nagybeteg 2008. október 20. 16:35
  „Képzelem, milyen beteg szegény. Belebetegedett, hogy végre felelnie kell a tetteiért. Nem kellene elmenekülnie a felelősségrevonás elől, ha - szerinte - ártatlan. Ha meg bűnös, akkor miért nem távozik most rögtön? Vagy tömködi még egy kicsit a zsebeit?
  Nem csak ő, de a polgármester is felelős az adósságállományért. Ami pedig a legszebb: most akarnak 400 millió Ft kötvényt kibocsátani, svájci frank alapon, 20 évre, amikor lassan összeomlik a forint és a bankrendszer. Normálisak ezek? Tényleg nem érti a polgármester a felvetéseket??? Akkor mit keres még a községházán?”
 • 1. kyliman2 2008. október 20. 11:40
  „Ejnye no, a köz érdekét nézte. Kicsit megmásította a dátumot, de hát van ilyen máshol is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinte az egész szegedi belvárost lezárják

Szeged - Teljesen lezárja hétfőn és kedden a rendőrség a szegedi Széchenyi tér környékét a városházán kedden tartandó magyar-román együttes kormányülés miatt. Tovább olvasom