Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Egy hónapos a gondozási díj

Szeged, Csongrád megye - Áprilistól Szegeden is bevezették a bölcsődei gondozási díjat. 8900 helyett 11 ezer 100 forintot kell fizetni havonta. Csak három család kért kedvezményt.
Egy hónapja Szegeden is gondozási díjat kell fizetni a bölcsődékben. Megírtuk: ezáltal a tavalyi tarifához képest naponta 15 forinttal kerül többe a szülőknek egy gyerek ellátása. Korábban a 982 gyerek után naponta bruttó 420 forint térítési díjat szedett a 15 önkormányzati intézmény. Ebből 86 forint volt a rezsiköltség. Januártól rezsit nem lehet felszámolni, ezért visszacsökkent a térítési díj 405 forintra. Ezt emelte fel a város naponta egy 100-assal gondozási díj címén.

Egymásra épül az étkezési és a gondozási díj. Ha viszont ez a kettő együtt a szülők jövedelméhez képest túl magas, kedvezményt kérhetnek belőle.  Fotó: Frank Yvette
Egymásra épül az étkezési és a gondozási díj. Ha viszont ez a kettő együtt a szülők jövedelméhez képest túl magas, kedvezményt kérhetnek belőle. Fotó: Frank Yvette


Megyei mérleg

Vásárhelyen jövedelemtől függő, sávos térítési díjat vezettek be, Csongrádon, Makón és Szentesen maradt a korábbi térítési díj.

Nem kérnek gondozási díjat azoktól, akik teljesen ingyen vagy 50 százalékos kedvezménnyel járathatják gyermeküket bölcsődébe. Azoknak nem kell semmit fizetni, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Az étkezési díj felét kérik el azoktól, akik három vagy több gyereket nevelnek, gyermekük tartósan beteg vagy fogyatékos. Márciusban 70 gyerek kapott 100, 132 pedig 50 százalékos kedvezményt.

A teljes térítési díj – az étkezési és gondozási díj együtt – áprilistól havi 8900 helyett 11 ezer 100 forintot tesz ki. Ebből mások is kérhetnek kedvezményt, mert a havidíj együttvéve nem haladhatja meg az egy főre jutó kereset negyedét. A kedvezmény igényléséhez jövedelemigazolást kértek a családoktól. Ungi Ferencné, a szegedi bölcsődék igazgatója elmondta: csak három gyerek szülei kértek és kapnak kedvezményt. A három gyerek térítési díját minden hónapban újraszámolják a bölcsődevezetők; az összege ugyanis attól függ, hogy a kicsik hány napot töltöttek bent az intézményben.

Olvasóink írták

  • 3. SP 2012. május 08. 17:30
    „?”
  • 2. info 2012. május 07. 12:32
    „Kedves olvasók, nem tudom mi ebben a hír?!-hiszen 35 évvel ezelőtt is fizetni kellett az óvodában- bölcsődében! Miért jelent ma ez problémát?! Sőt mondhatnám azt is ha más személyre bízza valaki a gyermekét azt sem ingyen teszi!- Az, hogy hol mennyibe kerül hát istenem ezt az önkormányzatok szabályozhatják.-Nehogy már elvárja valaki, hogy vigyáznak a gyerekére egész napos élelmezést biztosítanak számára, ha kell tisztába teszik és mindez még ingyen is legyen! Nagyon sok kisgyermek számára különb körülményeket biztosítanak, mint az otthonukban élő szülők.”
  • 1. aquarius 2012. május 07. 09:31
    „Magyarázza már el nekem valaki, hogy hogyan lehet: Szegeden a gondozási díj 100 forint, Vásárhelyen meg 380??!! Mi a csudáért kell majd´ HÁROMSZOR annyit fizetni ugyanazért a szolgáltatásért?! Ja, és az étkezési díj is magasabb Vhelyen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosibér-rendezésre vágynak az ápolók is

Az orvosok bérének legalább 70 százalékát szeretnék az ápolók. A fizetések felzárkóztatására egy évet adtak a kormánynak. Tovább olvasom