Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Egy órára sötétségbe borult a TIK

Szeged – Az ország és a világ más ikonikus épületeihez hasonlóan szombaton este a Föld Órája alkalmából hatvan percre sötétségbe borult a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja.
"Az immár ötödik alkalommal megrendezett Föld Órája akción arra kértük az embereket, hatvan percig tegyenek valamit a bolygónkért, kapcsolják le a villanyt és azokat a háztartási eszközöket, melyre nincs feltétlenül szükségük" – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. A gyertyafény mellett eltöltött egy óra arra is lehetőséget teremt, hogy mindenki átgondolja, ezt máskor is megtehetné – tette hozzá a szakember.

Éppen ezért idén azt is szerettük volna, hogy mindenki tegyen konkrét ígéreteket arra, hogy a fények visszakapcsolása után is igyekszik környezettudatosan élni – közölte az igazgató.

Figeczky Gábor hangsúlyozta, a Föld Órája a világ legnagyobb önkéntes akciójává vált, melyhez 1,3 milliárd ember csatlakozott. Idén 133 országban kapcsolták le egy órára a világítást, többek között olyan mindenki által ismert épületeknél, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és az Empire State Building. Magyarországon sötétbe borult a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, a New York Palota, az egri székesegyház, az egri Minaret, a Nemzeti Színház, a kecskeméti Cifra Palota, a siófoki Víztorony és a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház is.

Föld órája a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A csongrádi megyeszékhelyen, Európa keleti felének legzöldebb felsőoktatási intézménye, a Szegedi Tudományegyetem szervezésében a József Attila Tanulmányi és Információs Központ volt a Föld Órája kampány központi helyszíne. Ez alkalomból ide érkezett WWF klímabusza, s egy áramtermelő kerékpár segítségével bárki kipróbálhatta, mennyi energia szükséges háztartási eszközeink működtetéséhez. A fények lekapcsolása után pedig több száz, kezében gyertyát tartó résztvevő állt egymásmellé úgy, hogy tükörképük az épület üvegtetején a 60 számot jelenítse meg.

A Föld órája - az egész világon. Fotó: MTI (galéria)

A szervezők kérésnek megfelelően sokan írták le környezetvédelemmel kapcsolatos vállalásaikat is, volt aki arra tett ígéretet, hogy takarékoskodni fog az árammal és vízzel, a bevásárláshoz otthonról visz zacskót, s akadt olyan, aki azt határozta el, hogy szülei autója helyett ezentúl ha csak teheti, kerékpárral megy iskolába.

Olvasóink írták

 • 10. allegro 2011. március 28. 13:06
  „9. Krampampuli 2011.03.28. 12:16

  "az ilyen 1 órás áramfogyasztást beszüntető akciók sokkal többe kerülnek nekik, mint amit mi gondolunk, hogy megtakarítunk, ha nem fogyasztunk semmit."
  - bár hosszú lett a mondat, értelemszerűen a mondat elejére utaltam vissza, a "nekik" használatával, az pedig így szólt:
  "A GTK-n Környezetgazdaságtanból egy villamosenergia szektorban dolgozó mérnök hallgatótársam kiselőadás keretében bemutatta, hogy...lásd, amit idéztél.

  Tehát a villamos energia szektornak kerül sokba.”
 • 9. Krampampuli 2011. március 28. 12:16
  „8. allegro 2011.03.28. 12:06
  Ennek a felhajtásnak csak jelkép értéke van.

  - Így van! Mást gondoltál? Senki sem állította, legalábbis én nem tudok róla, hogy mást mondanának erről az akcióról...
  De ez, hogy is van mert "gigazavaros" :D
  "az ilyen 1 órás áramfogyasztást beszüntető akciók sokkal többe kerülnek nekik, mint amit mi gondolunk, hogy megtakarítunk, ha nem fogyasztunk semmit."”
 • 8. allegro 2011. március 28. 12:06
  „Ennek a felhajtásnak csak jelkép értéke van.
  A GTK-n Környezetgazdaságtanból egy villamosenergia szektorban dolgozó mérnök hallgatótársam kiselőadás keretében bemutatta, hogy az ilyen 1 órás áramfogyasztást beszüntető akciók sokkal többe kerülnek nekik, mint amit mi gondolunk, hogy megtakarítunk, ha nem fogyasztunk semmit.

  Akkor hirtelen nagyon lecsökken az áramfogyasztás - a felesleget vezérlik nekünk egyébként a bojlerhoz, mert még így olcsóbban is megéri nekik. Azokban az órákban viszont, amikor este teljes gőzzel megy az üzem, és egyszercsak egy nagy leállás következik be, nem tudnak vele mit kezdeni, le kell, hogy állítsák az áramtermelő egységeket, amelyeket azután sok költséggel tudnak újraindítani. 2008-ban hallottam ezt az előadását, mindnyájunknak tanulságos volt, ábrákkal bemutatva, és ezért máig is megjegyeztem.

  Szóval nem csak ilyenkor kellene, egy órára kikapcsolni mindent, mert ilyen a való életben nincs, hacsak ki nem kapcsolta már a szolgáltató, mert nem fizettünk, hanem általában odafigyelni fogyasztásainkra és akkor nem ilyen költséges akciókkal”
 • 7. macska125 2011. március 27. 20:17
  „Akár minden héten megcsinálhatják ugyanezt,- persze nem ekkora felhajtással!!”
 • 6. efemes 2011. március 27. 17:18
  „Turboman, köszi a nap poénját! :DDDDD”
 • 5. turboman 2011. március 27. 14:19
  „De féltek. Ezért is járőrözött le-föl Szexuális zaklatás -pff- Panda (az egyik képen is szerepel), hogy hatástalanítsa az ilyen embereket. A múltkori események után a szokásos biztonsági őrök mellet most már rá is lehet számítani.”
 • 4. THE 2011. március 27. 10:05
  „És nem féltek a csajok a perverz felhasználóktól?”
 • 3. zehn 2011. március 27. 09:20
  „A sötétséghez sok esetben sajnos a villanyt sem kell lekapcsolni.”
 • 2. Ferrer 2011. március 27. 00:37
  „Engem is hívtak ide, de nem hittem, hogy ekkora esemény lesz :D Amúgy szombaton nem alapból 4-kor zárnak?”
 • 1. leeannlarue 2011. március 27. 00:13
  „még így is annyi felesleges helyen égett épület-, térvilágítás. :( képmutatás”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiürítették a betörők a Kárász utcai kínai üzletet

Az árukészlet mintegy 95 százaléka eltűnt szombat reggelre a Kárász utca és a Kölcsey utca sarkán taláható kínai divatüzletből. Tovább olvasom